Komentara: 181
Pregleda: 36390

Vršnjačko nasilje u OŠ "Sonja Marinković", kao posledica dečaku odstranjena slezina

22.11.2022. u 13:10h
Izvor: Subotica.com
U OŠ "Sonja Marinković" juče se dogodilo vršnjačko nasilje kada je učenik 8. razreda (13 godina) napadnut s leđa. Dečak je, po rečima oca, prilikom pada zadobio povrede rebara i slezine koja mu je u Opštoj bolnici odstranjena. Iz škole su za naš portal potvrdili da postoji video zapis ovog incidenta, te da se postupa po protokolu.
Vršnjačko nasilje u OŠ "Sonja Marinković", kao posledica dečaku odstranjena slezina

Sve se odigralo u poslepodnevnim satima, tokom odmora u holu škole, a kamere su zabeležile ovaj incident zbog kog je dete nad kojim je izvršeno nasilje završilo na operacionom stolu.

Na snimku se jasno vidi koškanje, guranje i udaranje mog deteta koje je okrenuto leđima. To radi grupa od nekoliko učenika. Moj sin nastavlja put ka učionici i iz te grupe se izdavaja jedan dečak koji mu prilazi, opet s leđa, i bukvalno ga je "počistio", kao što u karateu izgleda čišćenje. Dakle, znatno viši i krupniji dečak je počistio moga sina od 45 kg i to s leđa. Pri padu ruka mog deteta je bila ispod tela i on svojom rukom gnječi rebra i dolazi do rupture slezine - priča Dejan Kolar, otac maloletnog dečaka koji je pretrpeo nasilje.

Vršnjačko nasilje u OŠ "Sonja Marinković", kao posledica dečaku odstranjena slezinaOdmah nakon poziva, otac se upućuje u školu gde zatiče svoje dete koje se žali na bolove u rebrima i stomaku.

- Kada sam otišao do škole pitao sam ga šta se dogodilo, ali je rekao da ne zna, da je u pitanju delić sekunde. Međutim, kada sam pogledao snimak, sve mi je bilo jasno. Napadnut je s leđa, nije imao nikakve šanse da se odbrani. Tražio sam u školi da se pozove policija, ali sam dobio odgovor "da to tako ne ide" -  navodi naš sagovornik koji je dete potom sam odveo u bolnicu - U bolnici je ustanovljena ruptura te, da je tako nazovem šolje u kojoj leži slezina i odveden je na operaciju koja podrazumeva odstranjivanje slezine. Dete je sada stabilno, vitalni parametri su u redu i u bolnici je na postoperativnom oporavku. Poznajem ljude koji žive bez slezine i znam da ćemo od sada morati da budemo veoma oprezni kod svake prehlade i virusa. Svaka temperatura će biti problem.

Otac osmaka koji je pretrpeo nasilje objašnjava da ovo nije prvi put, već da njegov sin godinama trpi verbalno, psihičko, pa i fizičko nasilje, te najavljuje pravnu borbu protiv svih koji su odgovorni za jučerašnji događaj.

-  Jutros sam bio u policiji i oni će dalje postupati po protokolu. Ono što ja kao pojedinac mogu učiniti je da protiv svih vinovnika, njihovih roditelja i same škole podnesem tužbe. Ja ću i sina i ćerku da ispišem iz te škole. Od prvog razreda upozoravam da dete dolazi kući plačući, da je izložen verbalnom, psihičkom pa i fizičkom nasilju. Zamislite kako se oseća dete kom bace užinu kroz prozor ili polome naočare - završava ogorčeni otac.

Iz OŠ "Sonja Marinković" su nam potvrdili škola poseduje snimak incidenta, te dodaju da se postupa po protokolu koji je predviđen u ovakvim situacijama.

Vršnjačko nasilje u OŠ "Sonja Marinković", kao posledica dečaku odstranjena slezinaPogledali smo video zapis, sve se odigralo u tridesetak sekundi. Tim za borbu protiv vršnjačkog nasilja je već sazvan, sastaje se danas, a deca učesnici u prisustvu roditelja daju izjave. Nema nikakvog zataškivanja, svi roditelji su momentalno obavešteni i škola radi sve po protokolu po kom se postupa u ovakvim situacijama - izjavio je Pajica Bašić, direktor OŠ "Sonja Marinković" - Jedini slučaj, za koji ja znam, a koji smo imali sa dečakom koji je juče povređen je kada su mu u 5. razredu polomljene naočare, tada smo se svi angažovali u rešavanju slučaja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 4 meseca
Komentara: 181
Pregleda: 36390

Povezana vest

Povezane teme

oš sonja marinković

nasilje u školi

vršnjačko nasilje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.