Komentara: 1
Pregleda: 2371
Foto

"Kretanjem do zdravlja" - pokret kao osnov očuvanja fizičkog i mentalnog zdravlja

10.05.2023. u 13:54h
Izvor: Subotica.com
U OŠ "Jovan Mikić" je po osmi put, na Međunarodni dan fizičke aktivnosti, održana sportska akcija "Kretanjem do zdravlja" koja nosi važnu poruku da je pokret osnova sveukupnog zdravlja.
"Kretanjem do zdravlja" - pokret kao osnov očuvanja fizičkog i mentalnog zdravlja

Ova akcija se u Subotici održava po 14. put, a prvenstveno je namenjena mladima - deci i omladini. 

- Danas smo na sportskim terenima u OŠ  "Jovan Mikić" sa ciljem da pošaljemo poruku da je fizička aktivnost izuzetno važna za fizičko zdravlje, ali ne samo za rast i razvoj, već i za mentalno zdravlje i opšte blagostanje dece - kaže dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja pri Zavodu za javno zdravlje. - Statistika pokazuje da je stepen zastupljenosti fizičke aktivnosti kod školaraca u opadanju poslednjih godina što nas posebno brine. Osnovci imaju jedan stepen fizičke aktivnosti koji je zadovoljavajući, ali on već u srednjoškolskom uzrastu znatno opada, posebno kod devojčica.

"Kretanjem do zdravlja" - pokret kao osnov očuvanja fizičkog i mentalnog zdravlja

Ona napominje da je fizička aktivnost važna kako za jačanje mišića, skeletnog sistema, razvoj koštanog sistema, tako i za dobro držanje tela, izgradnju samopouzdanja i jačanje mentalnog zdravlja. 

 - Kada se bave sportskim aktivnostima, deca uče da kanališu ptitisak koji im stvara zahtevan obrazovni sistem. Sa druge strane, to im dosnosi osećaj zadovoljstva i ispunjenosti. Važno je da naša deca izaberu bilo koju fizičku aktivnost prema svojim afinitetima. Ne moraju svi biti profesionalni sportisti, dovoljno je da budu fizički aktivni svakodnevno - dodaje dr Nada Kosić Bibić.

Ono što izaziva zabinutost jesu statistički podaci, koji pokazuju da je sve veći broj dece bilo kog školskog uzrasta koi ima loše držanje tela (svaki 4. učenik). Do sada je dominantan deformitet bila skolioza, ali je savremeni način života i sve veća upotreba mobinih telefona znatno povećao broj kifoze (povijeno, pogrbljeno držanje gornje dela kičme).

"Kretanjem do zdravlja" - pokret kao osnov očuvanja fizičkog i mentalnog zdravlja

Nastanik fizičkog vaspitanja u ovoj školi Saša Terzija ističe da ovaj dan samo treba da nas podseti na ono što bi trebao da nam bude svakodnevica - fizička aktivnost. 

 - Danas postoje brojni zdravstveni problemi sa kojima se suočavamo a fizička aktivnost je dobra preventiva za svaki. Sem blagodeti koji ona ima na fizički razvoj, ona znatno doprinosi i u borbi sa depresijom i  anksioznošću, koje su sve češće u savremenom društvu. Njen pozitivan uticaj je i naučno dokazan - kaže Saša. - Sem fizičke aktivnosti u okviru fizičkog  vaspitanja, veliki broj dece iz naše škole uključen je u različite sportske klubove, što me raduje, jer im mi u školi prezenutjemo sportove kako bi se što više uzčenika aktivno uključilo u bavljenje sportom. Ali, i svi drugi vidovi aktivnosti su dobri - šetnja, vožnja bicikla, roleri.

"Kretanjem do zdravlja" - pokret kao osnov očuvanja fizičkog i mentalnog zdravlja

O tome koliko je važno baviti se sportom, razgovarali smo sa učenicama sedmog razreda. 

- Osim što se sportom bavim u okviru fizičkog vaspitanja, treniram i odbojku i to četiri puta nedeljno - kaže Jana Vujović, dok se Sara Stantić, koja se takođe bavi odbojkom, nadovezuje - To doprinosi mom zdravlju, ali sem toga, jako volim i druženje, uživam dok se bavim sportsikm aktivnostima.

 

Izvor: Subotica.com
Akcija "Kretanjem do zdravlja" Akcija "Kretanjem do zdravlja" Akcija "Kretanjem do zdravlja" Akcija "Kretanjem do zdravlja" Akcija "Kretanjem do zdravlja" Akcija "Kretanjem do zdravlja" Akcija "Kretanjem do zdravlja" Akcija "Kretanjem do zdravlja"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 meseci i 2 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 2371
Povezane teme

osnovna škola jovan mikić

nada kosić bibić

međunarodni dan fizičke aktivnosti

fizička aktivnost

sasa terzija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.