• Pregleda: 3201

Kretanjem do zdravlja

Istraživanja pokazuju da je nekretanje četvrti vodeći faktor rizika globalne smrtnosti, upozoravaju lekari u susret obeležavanju 10. maja, Međunarodnog dana fizičke aktivnosti. Redovna, umerena i prilagođena fizička aktivnost prevenira rizik od brojnih hroničnih bolesti, ali i smanjenja stresa i nervoze.
Kretanjem do zdravlja

U saradnji sa Zavodom za javno zdravlje, Domom zdravlja i lokalnom samoupravom, Studentski parlamenti subotičkih fakulteta će obeležiti Međunarodni dan promocije fiziče aktivnosti organizacijom sportskog turnira u subotu, na otvorenom stadionu Studentskog centra, sa početkom od 10 časova.

Neaktivne osobe manje od 10 odsto dnevnog utroška energije troše na fizičku aktivnost. Nedostatak fizičke aktivnosti se smatra odgovornim za 6 odsto svih smrtnih slučajeva širom sveta, upozoravaju lekari.

Istraživanja u Srbiji pokazuju da 59 odsto odraslih i 73 odsto dece slobodno vreme provodi uz TV. Tek četvrtina odraslih vežba tri puta nedeljno, a petina mladih se bavi nekim sportom. Za dobro zdravlje, lekari odraslima preporučuju najmanje 30 minuta svakodnevne umerene fizičke aktivnosti, a deci najmanje 60 minuta. Međunarodni dan promocije fizičke aktivnosti biće obeležen održavanjem sportskog turnira u subotu, sa početkom u 10 časova, na otvorenom stadionu Studentskog centra.

U subotu, mladi će imati priliku i da prekontrolišu svoje zdravstveno stanje, odrede nivo šećera u krvi i krvni pritisak, indeks telesne mase, kao i da dobiju savete o načinu ishrane kod sportista. U slučaju kiše, aktivnosti će biti održane u Hali sportova.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Ivana Radinović

povezane teme

3
prozivka Odgovori
" Nedostatak fizičke aktivnosti se smatra odgovornim za 6 odsto svih smrtnih slučajeva širom sveta, upozoravaju lekari.".. 6% ? А оd gladi i od nemaštine umire 80% širom sveta. Kako gladan da se baviš fizičkom aktivnošću? Volim ovakve članke.. milina jedna..
Ceca sponzoruša Odgovori
Ja se svaki dan šetam po shoping-centrima barem 2-3 sata, zahvaljujući tome imam ovako vitku liniju.
stoka!!! Odgovori
A gde u Subotici imate soping centre...bolje mozak potrazi na rasprodaji hehehe
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.