Komentara: 3
Pregleda: 3606

Kretanjem do zdravlja

08.05.2014. u 16:39h
Izvor: RTV Yueco
Istraživanja pokazuju da je nekretanje četvrti vodeći faktor rizika globalne smrtnosti, upozoravaju lekari u susret obeležavanju 10. maja, Međunarodnog dana fizičke aktivnosti. Redovna, umerena i prilagođena fizička aktivnost prevenira rizik od brojnih hroničnih bolesti, ali i smanjenja stresa i nervoze.
Kretanjem do zdravlja

U saradnji sa Zavodom za javno zdravlje, Domom zdravlja i lokalnom samoupravom, Studentski parlamenti subotičkih fakulteta će obeležiti Međunarodni dan promocije fiziče aktivnosti organizacijom sportskog turnira u subotu, na otvorenom stadionu Studentskog centra, sa početkom od 10 časova.

Neaktivne osobe manje od 10 odsto dnevnog utroška energije troše na fizičku aktivnost. Nedostatak fizičke aktivnosti se smatra odgovornim za 6 odsto svih smrtnih slučajeva širom sveta, upozoravaju lekari.

Istraživanja u Srbiji pokazuju da 59 odsto odraslih i 73 odsto dece slobodno vreme provodi uz TV. Tek četvrtina odraslih vežba tri puta nedeljno, a petina mladih se bavi nekim sportom. Za dobro zdravlje, lekari odraslima preporučuju najmanje 30 minuta svakodnevne umerene fizičke aktivnosti, a deci najmanje 60 minuta. Međunarodni dan promocije fizičke aktivnosti biće obeležen održavanjem sportskog turnira u subotu, sa početkom u 10 časova, na otvorenom stadionu Studentskog centra.

U subotu, mladi će imati priliku i da prekontrolišu svoje zdravstveno stanje, odrede nivo šećera u krvi i krvni pritisak, indeks telesne mase, kao i da dobiju savete o načinu ishrane kod sportista. U slučaju kiše, aktivnosti će biti održane u Hali sportova.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3606
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

zdravlje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.