Komentara: 0
Pregleda: 12043

Kradu znakove i rešetke na slivnicima

09.08.2009. u 23:36h
Izvor: RTV Yueco
<p>Huligani i lopovi u Subotici, osim &scaron;to uznemiravaju javnost sve učestalijim obijanjima trgovina i kuća, presretanjem građana i otimanjem njihove imovine, poslednjih godina nameračili su se i na saobraćajne znakove.</p>
Kradu znakove i rešetke na slivnicima

Od 2006. godine uočene su i masovne krađe rešetki na slivnicima zbog čega su u Direkciji za izgradnju grada odlučili da će podnostiti prijave protiv nepoznatih počinilaca.

Slavoljub Vujić, savetnik u Direkciji za izgradnju grada, kaže da je reč o ružnoj i opasnoj pojavi koja uz materijalnu štetu može građane da dovede u opasnost.

- Prošle godine ukradeno je ili oštećeno 127 saobraćajnih znakova, a za prvih šest meseci ove godine 55. Zamena znaka, čija se vrednost sa radovima postavke kreće od tri do pet hiljada dinara, na godišnjem nivou predstavlja značajnu sumu novca.

Međutim, veći problem je što nepostojanje ili oštećenje saobraćajnih tabli može imati za posledicu i gubitak ljudskog života. Imamo primer prošlogodišnjeg udesa na uglu Banijske i Tesline, na sreću samo sa materijalnom štetom, jer je u jednoj od te dve ulice bio ukraden znak - kaže Slavoljub Vujić.

Iz Direkcije već duže vreme apeluju na građane da takvim postupcima mogu prouzrokovati tragediju, a nedavno su odštampane i nalepnice s upozorenjima koje će biti lepljene na zadnju stranu novopostavljanih saobraćajnih znakova.

- U upozorenju se navodi da je to kažnjivo delo po krivičnom zakonu Srbije, što nas je i podstaklo da ubuduće podnosimo prijave, a kazne za ugrožavanje javnog saobraćaja su do tri godine zatvora. Uočili smo da se saobraćajni znaci uglavnom oštećuju i kradu vikendom noću, a u poslednje vreme na meti su kružni tokovi i pravci prema naselju Prozivka, kao i prigradska naselja Šupljak i Palić - kaže Slavoljub Vujić.

Masovne krađe slivnih rešetki u Subotici primećene su još 2006. godine, a samo 2008. godine nestalo je čak 262. Početkom ove godine lopovi su odneli 29 rešetki, da bi nakon kraćeg zatišja u junu nestalo još 17 komada. Njihova cena sa uslugom postavljanja se kreće oko 10.000 dinara, a u Direkciji kažu da je najveći problem što zbog različitih modela nekada nisu u mogućnosti da obezbede odgovarajuću rešetku.

- U takvim slučajevima menjamo i kompletnu osnovu što su dodatni troškovi, ali i opasnost dok se posao ne završi. Rešetke se najčešće nalaze u zoni biciklističkih staza pa biciklisti mogu stradati ukoliko ne uoče na vreme otkriveni slivnik. Zbog toga smo kupili 500 bravica za zaključavanje i one se sada po potrebi ugrađuju, ali osim što otežavaju krađu, nisu trajno rešenje. Na ovakve postupke građana uticala je i kriza, a u celom lancu problema najviše su zakazali oni koji otkupljuju gvožđe, lim ili bakar - kaže Slavoljub Vujić.

U „Otpadu" nisu imali ponudu za otkup takve vrste robe, a da kojim slučajem jesu, kažu da „nikada ne bi ušli u posao, jer vode računa o tome od koga i šta otkupljuju".

Radomir Radojčin iz „Pro foruma" kaže da je javna tajna da otuđene saobraćajne table i slivnike otkupljuju divlji otpadi koji ne biraju robu i da su njihovi kontakti dostupni u oglasima.

- U oglasnim listovima možete naći ponudu za otkup, ali se za kontakt uvek navodi mobilni telefon što vam jasno govori da je reč o nelegalnim poslovima. Nama se kradljivci ne obraćaju, jer znaju da bismo reagovali onako kako im ne odgovara - zaključuje Radojčin.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 12043

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.