Komentara: 3
Pregleda: 5716

Korisnici Kolevke predstavnici grada na festivalu u Pragu

19.05.2016. u 18:44h
Izvor: Subotica.com
Korisnici Dnevnog boravka za odrasla lica Doma za decu „Kolevka“ učestvovaće na 7. po redu „Art festivalu“, koji će od sutra do ponedeljka, 23. maja biti održan u Pragu u organizaciji Svetske folklorne asocijacije.
Korisnici Kolevke predstavnici grada na festivalu u Pragu

Pred put ka „Zlatnom gradu“, u prostorijama Dnevnog boravka u Banijskoj ulici korisnici su održali generalnu probu pred nastup. Pakujući narodne nošnje u kofere nisu mogli da sakriju nestrpljenje i zadovoljstvo što imati nastup na festivalu koji okuplja učesnike iz 10 zemalja sveta. Prema rečima Danijele Andrašić iz Dnevnog boravka za odrasla lica, korisnici će folklorom i pesmom pokušati da na najbolji način predstave multietičnost  sredine iz koje dolaze. Taj zadatak neće biti ni malo lak, jer će među 400 učesnika festivala  biti jedini sa smetnjama u razvoju.

- Potvrdu za učešće na festivalu smo dobili pre 15 dana, pa nismo imali vremena da pripremimo nove folklorne tačke.  Pošto smo imali ogromnu želju da nastupimo na ovom značajnom festivalu, potrudili smo se da dobro uvežbamo tačke „Kalendari“ i „Trikolo“, koje smo već predstavili subotičkoj  publici. Pošto je uslov za učešće bio da pripremimo dva obavezna nastupa, odlučili smo se da na jednom od najposećenijih praških trgova, Trgu republike, naša korisnica Sonja Poljaković prvo veče otpeva pesme „Kosovski božuri“ i „Mito bekrijo“, dok će drugo veče naš grad predstaviti pesmom „Podvikuje bunjevačka vila“.  Moram da se zahvalim gospodinu Vojislavu Temunoviću iz Hrvatskog muzičkog udruženja „Festival bunjevačkih pisama“, Viktoru Kesleru i Gaboru Lenđelu što su omogućili da u studiju snimimo matricu za ovaj nastup uz podršku tamburaškog okrestra. Bez njihove pomoći naše putovanje ne bi bilo moguće. Takođe, MKC „Nepker“ nam je pozajmio prelepe narodne nošnje za ovu priliku - kaže Danijela Andrašić.

Boravak u prestonici Češke, korisnicima će biti dragocen i sa aspekta razvoja ličnosti.

- Nadam se da će nastup u Pragu biti jedan u nizu uspešnih, koje su do sada imali. Odlazak u novu sredinu i susret sa učesnicima iz drugih zemalja njima će biti izuzetno značajan, jer će  uticati na razvoj njihovog samopouzdanja i pozitivne svesti o sebi.  Divan je osećaj kada su svi kojima smo se obratili za pomoć, pokazali spremnost da nam pomognu i da snove ovih mladih ljudi pretvore u realnost. Nadam se da ćemo dostojno predstaviti našu Suboticu i Srbiju-dodaje Andrašić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 5716

Povezana vest

Povezane teme

kolevka

dom za decu ometenu u razvoju kolevka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.