• Pregleda: 7044

Konkursi za direktore Javnih preduzeća od juna 2013.

Zakon o javnim preduzećima, prema kome će se čelnici tih preduzeća ubuduće birati na javnim konkursima, stupio je danas na snagu, konkursi za izbor direktora će biti raspisani u junu.
Konkursi za direktore Javnih preduzeća od juna 2013.

Novi Zakon, kako je ranije izjavio ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, omogućiće da država izađe iz javnih preduzeća. Tim zakonom ukinuti su upravni odbori, a ubuduće će postojati samo nadzorni odbori.

Suštinska izmena u odnosu na dosadašnja rešenja jeste uvođenje obaveznog javnog konkursa na osnovu koga će se imenovati direktor, kao i uslova koje kandidat mora da ispunjava.

Medju tim uslovima je i da budući direktor ne može biti član nijedne političke stranke, odnosno da mu je određeno mirovanje u vršenju funkcije u organu političke stranke.

Izvor: RTV City

povezane teme

21
popaj Odgovori
Koga pa sad farbaju.Zar ima naivčina koji će poverovati u ovo.
Departizacija Odgovori
Da im se zamrzne funkcija u stranci , ovo je van svake pameti . Direktori treba da budu nestranačke ličnosti , da nikada nisu pripadali ni jednoj stranci , samo tako može biti nestranačko zapošljavanje , konačno da se ceni znanje ,kvalitet,i moral.
mali Odgovori
Subotica bar nema problema na ovu temu ,jedna briga i problem manje,moce neometano da se krene u opstinski odrzivi razvoj
Darth Sidious Odgovori
Zar oni misle da smo mi maloumni?! Sve će to biti isto kao i ranije, onaj ko se zanosi da će se nešto promeniti je budala...
Darth Sidious Odgovori
@ - mali - Ti k'o da si pao s' Marsa, pa pogledaj ko sedi u direktorskim foteljama subotičkih jkp! Komentarišeš kao da si gradonačelnikov portparol, po svim vestima.
Baja Odgovori
DA,DA ZAMRZNEM STRANACKU FUNKCIJU JER MI JE REZERVISANO MESTO DIREKTORA U JAVNOM PREDUZECU,JOJ BOZE DOKLE OVK LOPOVLUKA
ferrari Odgovori
"Medju tim uslovima je i da budući direktor ne može biti član nijedne političke stranke, odnosno da mu je određeno mirovanje u vršenju funkcije u organu političke stranke." A dok miruje u partiji, dotle neáa da "vuče" za svoju partiju????
,,, Odgovori
@ Darth Sidious
Ova ti je na mestu za "Malog" sa mobilnog, u sve teme upućen....
Rab Odgovori
Aha...a mi smo veverice!
Lazo Odgovori
Po narodu, u Subotici bi trebalo sacekati pocetak Vuciceve akcije sablja II (nije moguce da je samo Kasa krao medju politicarima),ispitivanje imovine,i medju onima koji ostanu birat nove direktore.
Slobodanka Odgovori
A zato se desavaju tolike svadje u redovima demokrata u Subotici jer je gramzivost proradila?!
ma da Odgovori
I pretpostavljam kada neki od tih politicara kojima ce se ''zamrznuti'' fotelja u stranci pocne da ''radi'' kao direktor, njegovi pretpostavljeni u stranci vise nece moci da uticu na njega..... Ono kao, izvin'te druze predsednice, ali ja sam sada direktor i ako nemate nista pametno, izadjite iz moje kancelarije, a posle radnog vremena cemo se druziti u nekom restoranu kao da se nista nije desilo u kancelariji..... evo, verujem vam samo nas ostavite na miru.
Mimica Andric Odgovori
Zakon je pisan za kadrove SPS-a i URS-a koji imaju 12 godina staža u direktorskim foteljama a sada to treba da se legalizuje.
Daleko smo mi od departizovane države ali bar da oni koji dolaze iz partija moraju da podnesu završni račun!
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=12&dd=26&nav_category=9&nav_id=672319
baćo Odgovori
Obaveza javnog konkursa za izbor direktora ne važi za lokalna javna preduzeća. Zakon ne donosi ništa novo (bolje) u oblasti kontrole njihovog poslovanja. U ostalom Skupština Srbije za poslednjih 10 godina (od početka privatizacije) nije usvojila (ni razmatrala) nijedan ZAVRŠNI RAČUN BUDŽETA. Toliko osprovođenju najvažnijeg zakona svake države.
Realan Odgovori
Pa i Jorgovanka Tabaković je "zamrznula" svoju partijsku funkciju u SNS-u i postala guverner NBS-a i niko se ne buni zbog toga...
Ne znam da li će se ovaj zakon primeniti i na Srbijagas i elektroprivredu.
Ana Odgovori
A zašto se Zakon ne odnosi i na javne službe(škole,bolnice....),bar je korisna stavka da se ukidaju Upravni odbori,gde su ionako sedili politički miljenici uz debele naknade,a bez ikakve odgovornosti.

A što se tiče konkursa,pa to je šarena laža,na konkurse će se kao i do sada javljati i biti izabrani oni kandidati ,za koje se političari dogovore da budu direktori.

Da li je nekom poznat slučaj da je neko,smatrajući se stručnim,školovanim i iskusnim za direktora,podneo molbu i onako,"bez podrške nekog važnog faktora " bio izabran?

Ako neko zna,neka se javi.
ferrari Odgovori
"a ubuduće će postojati samo nadzorni odbori" gde će da sede gospoda iz partije, a ne stručnjaci koji bi primetili eventualne malverzacije. Kao i do sada....
Sneki Odgovori
Hahahaha, svi ovi žuti glavaši će lepo zamrznuti svoje funkcije u stranci i ostaće na vlasti. :/ E, to je đalosno! A van radnog vremena će lepo opet terati sve u korist žutih. E, to je naša tužna sudbina! A baš je interesantno kako su svi čelnici Vodovoda sada na čelu Zavoda za izgradnju grada Subotice!!! HAHAHAAH, do sada su bili ing. građevine, a od sada su već mast. ing. građ. E, i to je vrlo interesantno! Kada budu prešli u direktore Bolnice, jer su naravno i za to "stručni", e onda će za tili čas postati doktori! Pa stvarno možemo da se zapitamo gde mi u stvari živimo, i DOKLE VIŠE OVO TRPIMO !!!?
igor Odgovori
Da nije tužno bilo bi smešno!
igor Odgovori
Upravo ovih dana(pre nekoliko nedelja) su "neki sposobni" iz jednog Javnog preduzeća prešli u drugo, naravno zbog koalicije u vlasti u Subotici, dok su oni koji su "ostali bez posla" odmah našli utočište u drugom preduzeću, tj. u onom u kome je sada direktor iz te stranke.Sramota je da radnik ostaje bez posla ili mu se skida sa plate ds bi se isplatile plate za ove nove stručnjake, ali na žalost ovo je realnost u Srbiji, a Dinkić i dalje priča bajke...
SOS Odgovori
Upisite i broj cipela ,da nebi slucajno bilo zabune !!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.