Komentara: 1
Pregleda: 3006

Konkurs za "Festival Omladina" i dalje otvoren

29.06.2012. u 14:45h
„U ime 'Festivala Omladina Subotica' pozivam sve mlade autore, kompozitore, tekstopisce, aranžere, muzičare, jer se se festival vraća u velikom stilu!“ – kaže Kornelije Kovač, jedan od promotera i organizatora festivala u video poruci postavljenoj na Youtube-u, a o čijem konkursu ste bili blagovremeno obavešteni na našem sajtu.
Konkurs za "Festival Omladina" i dalje otvoren

Ovaj festival nekada je bio jedan od najznačajnih u Jugoslaviji. Ideja osnivača bila je da se napravi „nešto drugo“ u odnosu na tadašnje srodne događaje. Prvi festival mladih kompozitora i izvođača „Omladina“ održan je 1961. godine, kada je prvonagrađeni bio baš Kornelije Kovač. Ubrzo je postalo jasno da je zaista stvoreno to „nešto drugo,“ jer su se tokom narednih trideset godina na njemu pojavili Bora Đorđević, Kemal Monteno, Idoli, Jadranka Stojaković, Josipa Lisac, Indexi, Film, Piloti, Pekiška Patka, KUD Idijoti, Majke, Galija, Zafir Hadžimanov, Bisera Veletanlić, Đorđe Balašević. I to su tek neka od imena koja su muzičku istoriju ovih prostora počeli da pišu na ovom mestu.  

Poslednji put Festival je održan 1990. godine kada je nagradu žirija, publike i novinara dobio bend Deca Loših Muzičara.  Kažu da je Subotica bila poznata po festivalu „Omladina,“ a ne festival po Subotici. Sa željom da vrate nekadašnji značaj „Omladini“, ogranizatori su prošle godine napravili retrospektivnu seriju koncerata, a ove godine festival je osavremenjen i spreman da lansira buduće legende od 07. do 09. decembra 2012. godine.

Pozivamo sve iz zemalja regiona uključujući Sloveniju, Hrvatsku, Makedoniju, Bosnu, Srbiju naravno, da autori šalju svoje radove i da se onog trenutka kad dođe decembar svi zajedno družimo sa kvalitetnom muzikom, sa sjajnim izvođačima, kao što je i nekad billo, a nadam se da će sad biti još bolje“ – kaže Kovač.

Postavljeno pre 11 godina i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3006
Povezane teme

festival omladina

kornelije kovač

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.