Komentara: 0
Pregleda: 3474

Konferencije i izložbe posvećene subotičkom  Međunarodnom festivalu pozorišta za decu

10.10.2016. u 16:37h
Izvor: Subotica.com
Posebno mesto u okviru programa predstojećih festivala u Rumuniji, Međunarodnog pozorišnog festivala "Priče" (Alba Julija, 10-16. oktobar) i Međunarodnog festivala pozorišta lutaka i marioneta (Kluž-Napoka, 17-21. oktobar) ima naš Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice.
Konferencije i izložbe posvećene subotičkom  Međunarodnom festivalu pozorišta za decu

Oba rumunska festivala imaju segment programa posvećen renomiranom festvalu iz Subotice koji se sastoji od retrospektivne izložbe fotografija "Festival u objektivu" i Konferencije u kojoj će, pored predstavnika subotičkog festivala - direktora i selektora Slobodana Markovića i izvršne direktorke Olivere Mudrinić, učestvovati istaknuti teatrolozi iz Rumunije i cele Evrope. U Albu Juliji Konferencija će biti održana 15. oktobra (16h), a u okviru festivala u Klužu-Napoki – 21. oktobra (19h).

Izložba "Festival u objektivu" se u okviru Međunarodnog pozorišnog festivala "Priče" otvara 11. oktobra, dok će šest dana kasnije, 17. oktobra, biti otvorena u  Klužu-Napoki. Obe izložbe publika će moći da vidi tokom trajanja rumunskih festivala, a svečenim otvaranjima prisustvovaće Slobodan Marković i Olivera Mudrinić.

Konferencije i izložbe posvećene subotičkom  Međunarodnom festivalu pozorišta za decu

Takođe, direktor i selektor Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici Slobodan Marković predsednik je žirija Međunarodnog festivala pozorišta lutaka i marioneta u Klužu-Napoki.

Gostovanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice realizovano je na poziv rumunskih festivala.

Mnogo je valjanih razloga da se Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice, koji ove 2016. godine obeležava dvadeset i tri godine rada i postojanja, predstavi retrospektivnom izložbom fotografija na zanimljivim i cenjenim rumunskim festivalima.

Konferencije i izložbe posvećene subotičkom  Međunarodnom festivalu pozorišta za decu

Pozorišna i međufestivalska saradnja i prijateljstvo sa rumunskim pozorištima traju dugi niz godina. O tome pre svega svedoči učešće brojnih rumunskih pozorišta u takmičarskom programu Festivala u Subotici od njegovog osnivanja do današnjih dana - ukupno dvadeset i četiri predstave za dvadeset i tri godine Festivala. Mnoge od njih ostvarile su značajan estetski uticaj na razvoj teatra posvećenog deci i mladima uopšte, kao i na razvoj umetnosti lutkarstva posebno.

Poseban pečat Festivalu u Subotici dalo je prisustvo i učešće rumunskih umetnika i pozorišnih stručnjaka: Georgeta Domozina, Cristian Pepino, Eustatiu Gregorian, Horia Davidescu, Margareta Niculescu, Silviu Purcarete, Adriana Teodorescu, Traian Savinescu, Bogdan Dragulescu i mnogih drugih. Zahvaljujući delom i njima, Festival u Subotici je danas ono što jeste – ugledna međunarodna manifestacija i jedinstveno mesto okupljanja umetnika iz celog sveta. Njihova imena postala su nerazdvojni i nezamenjivi deo bogate istorije Festivala.

Podstaknut dugogodišnjom uspešnom i plodnom saradnjom, Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici je 2011. godine u okviru programa Nacionalno lutkarstvo u fokusu srpskoj javnosti predstavio lutkarsku umetnost Rumunije, a iste godine prestižnu nagradu za životno delo “Mali princ”, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, dobio je jedan od najznačajnijih rumunskih dizajnera, Eustaciju Gregorijanu. Važno je ovde pomenuti da se među dobitnicima ove značajne međunarodne nagrade nalazi i istaknuta rumunska umetnica Margareta Nikulesku, dugogodišnja upravnica Teatra Candarika (Tandarica) u Bukureštu, jedan od osnivača Međunarodnog instituta za lutkarstvo i Državne škole za lutkarstvo u Šarlvil-Mezijeru (Francuska) i počasna predsednica Unime, kojoj je ista dodeljena 2001. godine.

Konferencije i izložbe posvećene subotičkom  Međunarodnom festivalu pozorišta za decu

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici - jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala za decu do 18 godina u svetu, koji je po dvadeset i treći put održan od 25. do 30. septembra, predstavio je i ove godine u takmičarskom programu najrelevantnije lutkarske i dramske predstave za decu iz celog sveta.

Gran Pri Festivala za najbolju predstavu u celini dodeljen je predstavi “Bajka o ribaru i ribici” u režiji Jevgenija Ibragimova (i izvođenju Gradskog pozorišta Pogorica), koji je takođe dobio i Nagradu za najbolju režiju.

Reč je o festivalu specifične fizionomije, koji je u jednakoj meri okrenut opštoj i stručnoj javnosti, u nameri da, s jedne strane, pruži kvalitetne umetničke i kulturne sadržaje i aktivnosti za decu i mlade, a da, s druge, kroz teatrološke konferencije i izdavačku delatnost, u saradnji sa stručnjacima iz celog sveta, razvije platformu za podizanje kvaliteta i unapređenje pozorišne umetnosti za decu i lutkarstva, pre svega u Srbiji, ali i šire. 

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3474
Povezane teme

Slobodan Marković

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.