Komentara: 1
Pregleda: 3705
Foto

Komemoracija povodom godišnjice deportacije subotičkih Jevreja

16.06.2015. u 16:57h
Izvor: RTV City
Jedan od najtužnijih dana u istoriji Subotice je upravo 16. jun, dan kada je davne 1944. godine više od 4000 naših sugrađana Jevreja deportovano u koncentracione logore širom Evrope, što je ostavilo neizbrisivu prazninu u našem gradu, jer je retko ko od deportovanih preživeo.
Komemoracija povodom godišnjice deportacije subotičkih Jevreja

Ovaj dan se obeleževa svake godine komemoracijom u Sinogagi, a danas je obežena 71. godišnjica od deportacije. Prigodnim kulturno-umetničkim programom, kroz pesmu, zatim i molitvu odata je počast žrtvama Holokausta, koji nije zaobišao ni naš grad.

Prisutnima su se obratili gradonačelnik Subotice, Jene Maglai, kao i predstavnik Jevrejske opštine u Subotici, Daniel Kovač, nakon čega su na spomen-ploču stradalim Jevrejima, vence položili, između ostalih gradonačelnik Jene Maglai, predsednik Skupštine grada Ilija Maravić, načelnik Severno-bačkog okruga Dragi Vučković, generalni konzul Mađarske u Srbiji Janoš Babić, glavni rabin Srbije Isak Asiel, kao i brojne delegacije jevrejskih opština u Srbiji.

Komemoracija povodom godišnjice deportacije subotičkih Jevreja

„Da se više nikad ne ponovi“ je poruka koja se čula na današnjoj komemoraciji stradalim Jevrejima, ali prema rečima Isaka Asiela, glavnog rabina u Srbiji, ovo je lekcija iz istorije koju treba dobro da zapamtimo, jer istorija često ume da se ponovi.

Jevrejska zajednica je bila motor razvoja Subotice, a tragični događaji koji su usledili tokom Drugog svetskog rata i zauvek promenili Evropu, ali i naš grad, treba da budu opomena svima, posebno mlađim generacijama, rekao je Maglai.

Pre Drugog svetskog rata u Subotici je živelo oko 6000 Jevreja, dok ih je danas svega oko 200.

Izvor: RTV City
Komemoracija povodom godišnjice deportacije subotičkih Jevreja Komemoracija povodom godišnjice deportacije subotičkih Jevreja Komemoracija povodom godišnjice deportacije subotičkih Jevreja Komemoracija povodom godišnjice deportacije subotičkih Jevreja Komemoracija povodom godišnjice deportacije subotičkih Jevreja Komemoracija povodom godišnjice deportacije subotičkih Jevreja Komemoracija povodom godišnjice deportacije subotičkih Jevreja Komemoracija povodom godišnjice deportacije subotičkih Jevreja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3705
Povezane teme

sinagoga

jene maglai

subotička sinagoga

jevrejska opština

jevrejska zajednica

jevreji

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.