Komentara: 1
Pregleda: 3175

Kolo srpskih sestara obeležilo krsnu slavu Malu Gospojinu

21.09.2023. u 20:32h
U duhu dobročinstva, milosrđa i ljubavi prema bližnjima, Kolo srpskih sestara obeležilo je krsnu slavu Rođenje Presvete Bogorodice - Malu Gospojinu.
Kolo srpskih sestara obeležilo krsnu slavu Malu Gospojinu

U prisustvu gostiju, prijatelja i dobrotvora Kola srpskih sestara, slavski kolač presekao je prezviter Veljko Vasiljev, arhijerejski namesnik subotički, a kako običaji nalažu, kum slave Dejan Antić predao je kolač i kumstvo za narednu godinu Miroslavu Atiću.

Kolo srpskih sestara obeležilo krsnu slavu Malu Gospojinu

- Dugo godina istrajavamo, nije lako, godine su teške, mnogo toga smo na svoja pleća stavile, ali istrajavamo i istrajavaćemo i dalje časno i pošteno, mudro i razumno. Već sedam godina Grad Subotica finansira projekat pružanje pomoći staračkim i samačkim domaćinstvima u Novom Žedniku i Tavankutu. Mi to radimo dobrovoljno, volonterski, otvorenog srca i sa velikom radošću – ističe prof. dr Jelena Birovljev, predsednica Kola srpskih sestara. – Bavimo se svim onim darivanjima bolesnih, pratimo decu u njihovom razvoju, ovaramo vrata socijlano ugroženim porodicama. Ove godine smo sa Crvenim krstom organizovali humanitarno veče i sredstva donirali Narodnoj kuhinji. Ogromnu donaciju obuće donirali smo deci u školama. Ovo su samo neke od akcija, a imamo ih zaista puno. Imamo svoje štićenike, sada je to Ivan Radmilović, sjajan student i budućnost naše zemlje.

Iako mu je pomoć i podrška članica Kola srpskih sestara itekako značajna, životne lekcije koje je od njih naučio Ivanu Radmiloviću, studentu Fakulteta tehničkih nauka, smer računarstvo i automatika, biće putokaz u daljem životu i radu.

Kolo srpskih sestara obeležilo krsnu slavu Malu Gospojinu

- Najvažnije što sam naučimo je da pomažemo drugima, kako god i koliko god možemo. Ne samo novčano, nego i razgovorom. Svaki problem može da se reši, ne treba odustati bez obzira na okolnosti, treba gurati dalje i to što jače i samouverenije – poručuje Ivan. - Znači mi i finansijska pomoć, ali i njihovo bodrenje i podrška i neizmerno sam zahvalan na tome. Želeo bih da i ja jednog dana budem prijatelj Kola i da se na neki način odužim za sve što su učinile za mene.

Kolo srpskih sestara obeležilo krsnu slavu Malu Gospojinu

Kolo srpskih sestara u Subotici osnovano je 1938. godine, kako bi žene subotičke pomogle siromašnim dobrovoljačkim porodicama koje su posle Prvog svetskog rata doseljene u naše krajeve. Tako je počela da se širi energija milosrđa i dobročinstva koja se realizovala u organizovanju velikog broja akcija u kojima se prikupljala pomoć koja je usmeravana siromašnima, starima i bolesnima, deci…  Rad je zaustavio Drugi svetski rat. Ali kada se srpski narod ponovo našao u nevolji i strahoti realnosti građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji, subotičke žene su se ponovo okupile i 3. oktobra 1992. obnovile rad ovog plemenitog društva pod sloganom “Sve, dakle, što hoćete da ljudi čine vama, činite i Vi njima“. Obnovljen milosrdni i dobročinski rad subotičkih žena tako je nastavljen povukavši za sobom i oko sebe i sve one koji su želeli na neki način da pomognu drugima, ali nisu imali prilike niti su znali kako i gde.

Kolo srpskih sestara je jedna tanka ali značajna nit koja se provlači kroz deo srpske istorije, a pored svih događaja i pojava koje čini istoriju jednog naroda, predstavlja nezamenljivu nadu da čovek zaista može da bude čovečan.

Obeležavanje Male Gospojine, krsne slave Kola srpskih sestara Obeležavanje Male Gospojine, krsne slave Kola srpskih sestara Obeležavanje Male Gospojine, krsne slave Kola srpskih sestara Obeležavanje Male Gospojine, krsne slave Kola srpskih sestara Obeležavanje Male Gospojine, krsne slave Kola srpskih sestara Obeležavanje Male Gospojine, krsne slave Kola srpskih sestara Obeležavanje Male Gospojine, krsne slave Kola srpskih sestara Obeležavanje Male Gospojine, krsne slave Kola srpskih sestara
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 meseci i 3 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 3175
Povezane teme

Kolo srpskih sestara Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.