Komentara: 0
Pregleda: 2816

Količina buke i čađi znatno iznad dozvoljenih granica

05.06.2009. u 18:23h
Izvor: Blic
<p>Količina čađi i nivo buke u urbanim gradskim sredinama u Subotici znatno su iznad dozvoljenih granica tokom većeg dela godine, dok su jezera Palić i Luda&scaron;, turističke i ribolovačke oaze severa Bačke, gotovo na izdisaju, saop&scaron;tili su stručnjaci subotičkog Zavoda za javno zdravlje.</p>
Količina buke i čađi znatno iznad dozvoljenih granica

Magdolna Šeljmeši iz Laboratorije za monitoring kvaliteta vazduha, kaže da je emisija štetnih gasova, poput sumpor-dioksida ili azot-dioksida u normalnim granicama, ali je upozorila da je koncentracija čađi, uglavnom uzrokovana povećanim obimom saobraćaja, prošle godine čak 183 puta prešla granicu dozvoljenog.

- Dozvoljena granična vrednost je 50 mikrograma po kubnom metru, a jedno prošlogodišnje merenje, kod Vatrogasne stanice, pokazalo je količinu čak četiri puta veću od toga, što je zabrinjavajuće. Tome treba dodati da još nemamo obrađene prosečne podatke sa merne stanice kod zgrade nove opštine, gde je saobraćaj najfrekventniji i gde je zagađenje sigurno veće - rekla je Magdolna Šeljmeši.
Ona je dodala da su Subotičani ugroženi i sve većom bukom, koja je takođe posledica gušćeg saobraćaja, ali i ljudske delatnosti.

- Podnošljiv nivo buke tokom dana je 55 decibela, dok je to u noćnim satima za 10 decibela niže. Međutim, na svih 10 mernih mesta u stambenoj zoni, očitani nivo buke je iznad dozvoljenih granica. Najalarmantnije je u Ulici Jovana Mikića, gde se nivo buke kreće i do 70 decibela, uglavnom zbog protoka vozila, ali u više navrata u naselju Prozivka imali smo znatna povećanja uzrokovana ljudskom delatnošću, pretežno u noćnim satima. Minulih godina zabeležen je konstantan trend porasta komunalne buke koja u sve većoj meri premašuje propisane vrednosti. Jedan od načina smanjenja štetnog uticaja buke, ali i emisije štetnih gasova, jesu različita ograničenja u saobraćaju, poput preusmeravanja određenih kategorija vozila na alternativne puteve ili potpuna zabrana kretanja, kao i sadnja stabala pored najfrekventnijih saobraćajnica - kaže Magdolna Šeljmeši.

Vjekoslav Kezić iz Laboratorije za fizičko-hemijska ispitivanja površinskih voda, kaže da je situacija u Palićkom i Ludaškom jezeru prilično teška, te da aktiviranje novog prečistača otpadnih voda, koji je grad koštao 14 miliona evra, neće rešiti nagomilane probleme.
- Najveći problem do sada bio je to što je stari prečistač propuštao u jezero jedinjenja fosfora, preko otpadnih voda, koja pospešuju produkciju algi. Tačno je da će novi prečistač eliminisati fosforna jedinjenja, ali problem je što u mulju ima dosta nagomilanog fosfora, koji će biljke izvlačiti i on će ponovo dospevati u vodu. Jedino rešenje za Palićko jezero je potpuno izmuljavanje, uz unos sveže vode, najbolje iz reke Tise, u vreme niskog vodostaja jezera. Slična je situacija, ako ne i gora, u Ludaškom jezeru, gde je nivo mulja u odnosu na vodu čak i veći nego u Paliću - zaključio je Vjekoslav Kezić.

Koncentracija polena u vazduhu u prolećnim i letnjim mesecima, najizraženija je u Subotici i okolini i stvara građanima dosta problema sa alergijama. Od kada je pre nekoliko godina na krov Zavoda za javno zdravlje postavljena "klopka za polen", koja meri njegovu koncentraciju, primetan je konstantan prosečan pad, što je rezultat borbe uglavnom protiv ambrozije, ali je i dalje pojedinih dana nivo polena u vazduhu više nego alarmantan.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 14 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2816
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.