Komentara: 9
Pregleda: 10303

Kod zubara, tek kad zub zaboli

14.01.2014. u 16:01h
Izvor: RTV Yueco
Stanovnici Subotice ni ranije nisu mogli da se pohvale blistavim osmehom, ali od kada je stomatološka zaštita za većinu populacije isključena iz paketa obaveznog zdravstvenog osiguranja, kod zubara se ide još ređe. Statistika kaže da samo 8 odsto stanovnika ima sve zube, 9 odsto građana nema ni jedan zub, dok četvrtini nedostaje više od 10 svojih zuba. Stomatolozi poručuju da je za zdrav osmeh neophodna oralna higijena i kontrola na 6 meseci.
Kod zubara, tek kad zub zaboli

Na odlazak kod zubara, građani se odlučuju tek kad osete bol. Besparica i skupe stomatološke usluge, navode se kao glavne prepreke za blistav osmeh.

Razvijenost jedne zemlje, kultura, običaji, način ishrane, organizovanost i dostupnost zdravstvene zaštite, posebno ulaganje u preventivu, kao i genetski faktori, glavni su činioci koji utiču na stanje usta i zuba jedne nacije. Dok su za stanovnike razvijenih zemalja, karijes i estetski problemi najčešći razlozi za posetu stomatološkoj ordinaciji, kod nas to nije slučaj.

Ukoliko stomatolog ne konstatuje akutni problem, redovni pregledi savetuju se na svakih 6 meseci. Stomatolozi poručuju da pokvaren zub predstavlja veliku opasnost za ceo organizam, jer može dovesti do srčanih problema i upalnih procesa na mozgu. Pored dece do 18 godina, studenata do 26 godina, trudnica, porodilja i nezaposlena lica su korisnici prava na besplatne stomatološke usluge. Stariji od 65 godina imaju olakšice, kada je u pitanju ostvarivanje prava na stomatološku zaštitu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 3 meseca
Komentara: 9
Pregleda: 10303
Povezane teme

zubar

stomatolog

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.