Komentara: 15
Pregleda: 4757

Koalicija u Subotici može i bez SPS-a

01.08.2012. u 00:52h
Izvor: Dnevnik "Danas"
Subotičkom „alternativnom političkom scenom“ već danima kruži vest da je napravljena nova skupštinska većina i da je pitanje dana kada će tek uspostavljena lokalna vlast biti srušena. Novu vlast bi, prema nezvaničnim izvorima Danasa, formirali naprednjaci sa SPS-om i Savezom vojvođanskih Mađara, uz podršku nekoliko manjih stranaka.
Koalicija u Subotici može i bez SPS-a

Međutim, sadašnja koalicija na čelu sa DS-om uključuje čak 56 odbornika, a tek 11 ih je u opoziciji, pa se postavlja pitanje kako je uopšte moguće da se menja vlast kada je u njoj više od 83 odsto odbornika?

Matematički gledano, postoji mogućnost da se i takva većina preinači, ukoliko je cilj da se demokrate izguraju u opoziciju, ali je taj račun veoma tesan, jer u bilo kojoj kombinaciji nedostaje bar jedan do dva odbornika.

Kupovina mandata ili borba za poziciju?

Kako ističu nezavisni posmatrači „subotičkog paradoksa“, očito je da ovde neko računa i na kupovinu mandata, i to ne samo položajem i funkcijama. Upućeni tvrde da je ipak u pitanju taktiziranje i namera da se oni od kojih ovo zavisi što bolje pozicioniraju u novoj postavci.


Gradonačelnik Subotice Modest Dulić, predsednik Gradskog odbora DS, navodi, međutim, da nije realno očekivati smenu vlasti. 

"Skupštinska većina u Subotici formirana je na osnovu zajedničkih stavova i programa stranaka, tako da verujem da SPS neće izaći iz koalicije i pored dešavanja u pokrajini i republici. A čak da se to i dogodi, lokalni parlament ima sigurnu većinu koja bi mogla da donosi odluke i bez SPS-a", ističe Dulić.

Da podsetimo, SVM je posle đurđevdanskih izbora ponovo u lokalnoj vlasti u koaliciji sa DS-om, nakon što je dve godine bio u opoziciji. Ova koalicija deo je „paketa“ političke saradnje SVM i DS na pokrajinskom nivou. Pokušaj obaranja DS na gradskom nivou verovatno bi zahtevao i redefinisanje odnosa dve partije u vojvođanskom parlamentu kao i u drugim lokalnim samoupravama.

V. Laloš

U današnjem kratkom saopštenju, koje je objavio YuEco, predsednik okružnog odbora SPS je izjavio da "SPS čini deo vladajuće koalicije u Subotici, Bačkoj Topoli i Malom Iđošu i da će tako i da ostane."

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 4757
Povezane teme

demokratska stranka Subotica

DS Subotica

svm

savez vojvođanskih mađara

Modest Dulić

sps

sps subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.