Komentara: 19
Pregleda: 8515

Ko kosi, a ko trsku nosi: Slučaj oduzetog kombajna

08.02.2016. u 16:53h
Izvor: TV Subotica
Prilikom košenja trske u horgoškom ataru 21. januara, na njivi jednog poljoprivrednika, JP „Palić Ludaš“ je oduzelo specijalni kombajn koji je privatno vlasništvo Kovač Lehela, jer iako teritorijalno pripada Opštini Kanjiža, parcela na kojoj se desio „incident“ je pod ingerencijom subotičkog javnog preduzeća.
Ko kosi, a ko trsku nosi: Slučaj oduzetog kombajna

Kao razlog za oduzimanje kombajna navodi se seča trske u zaštićenom području bez potrebnih dozvola. S druge strane vlasnik kombajna kaže da je u momentu košenja posedovao svu dokumentaciju. Kombajn se od tada nalazi u dvorištu JP „Palić- Ludaš“, a protiv Kovača ovo preduzeće je podnelo prekršajnu i krivičnu prijavu.

Lehel Kovač poseduje specijalan kombajn za košenje trske, a zbog, kako kaže „nemogućnosti saradnje sa preduzećem  „Palić-Ludaš“, potražio je posao van teritorije Grada Subotice, u susednom Horgošu na placu privatnog lica, sa kojim je imao ugovor o kosidbi, ali i neophodne dozvole, pre svega saglasnost Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Ko kosi, a ko trsku nosi: Slučaj oduzetog kombajna

„Zakupac placa je po mom viđenju imao svu dokumentaciju – ugovor o zakupu i uslove od MZ Horgoš kako to treba da obavlja. Dakle, sa naše strane papirološki je sve bilo u redu. Međutim, službenici Palić – Ludaša na čelu sa direktorom su smatrali da pošto taj dokument ne potiče od njih, po članu 110 Zakona o zaštiti prirode imaju pravo da zaplene sredstvo kojim se isti krši“ priča Kovač Lehel.

Direktor Palić-Ludaša, Ferenc Marton, tvrdi da Kovač nije imao neophodne dozvole u momentu košenja, niti ih je kasnije priložio.

„Pošto se radi o specijanom rezervatu prirode, koji je nacionalno blago koje je zaštićeno na nacionalnom nivou, tu je potrebno pribaviti dozvole, odnosno uslove pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode, recimo to nije posedovao. Na licu mesta nije imao nikakav ugovor, znači sve što on tvrdi nije mogao da pokaže“ napominje Marton.

Kovač ističe da je incident zapravo kulminacija lošeg odnosa „Palić-Ludaša“ prema drugim privatnicima, jer je on već neko vreme pokušavao da sklopi ugovor o uslužnom košenju sa ovim javnim preduzećem, međutim, predlog ugovora koji je dobio krajem prošle godine, za njega je bio potpuno neprihvatljiv.

„U predlogu ugovora je stajalo da 20 odsto pokošene trske pripada njima. To mi nije jasno, ako je privatan zakupac terena zašto bi davao išta javnom preduzeću. Najčudnije u ugovoru je obaveza, bez obzira da li sam ja učinio štetu ili ne na tom terenu protiv prirode, da platim penal od 3.000 evra na šta niko razuman ne bi pristao. Imam utisak da niko ko je kosio na Ludašu nije dobio takav predlog ugovora“ objašnjava vlasnik oduzetog kombajna.

Ko kosi, a ko trsku nosi: Slučaj oduzetog kombajna

S druge strane, Marton kaže da je Kovač odbio sve pregovore i da zapravo ne zaju koje su njegove primedbe na predlog ugovora, i dodaje da ovakve ugovore imaju sa desetak kosača, i u svakom je klauzula koja predviđa kaznu od 3.000 evra.

„ Nikad nam se sa tim primedbama nije obratio, jednostavno je odbio i to više puta, a za to naravno postoje dokazi – prepiske putem mejla, u kojima smo mi tražili da argumentovano obrazloži šta je problem sa predlogom ugovora. On je svaki put odgovarao da je taj ugovor besmislen. Što se tiče penala, to je jedna zaštitna klauzula u ugovoru i jasno piše da ukoliko dođe do prekršaja uslova zaštite prirode, odnosno mera koje su čuvari odredili, u tom slučaju se plaćaju penali“ dodaje Ferenc Marton.

Vlasnik specijalnog kombajna kaže da je sve ovo loš primer saradnje javnog i privatnog sektora, odnosno jedna velika greška protiv privrede, investitora i potencijanog zapoljavanja, jer on sam zapošljava deset ljudi, i smatra velikom nepravdom to što mu je oduzeto sredstvo za rad koje u sezoni ne može da koristi. Direktor „Palić – Ludaša“ kaže da je protiv Kovača osim prekršajne, podneta i krivična prijava za pokušaj davanja mita, i to njemu lično.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 19
Pregleda: 8515

Povezane vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.