Komentara: 2
Pregleda: 5803

Književno veče posvećeno stogodišnjici smrti Petra Kočića

21.09.2016. u 11:45h
Izvor: Subotica.com
U četvrtak u Srpskom kulturnom centru "Sveti Sava" u Subotici održaće se književno veče posvećeno stogodišnjici smrti Petra Kočića.
Književno veče posvećeno stogodišnjici smrti Petra Kočića

Književna tribina pod nazivom "Andrić o Kočiću kao pripovedaču i nacionalnom tribunu" održaće se u SKC "Sveti Sava" (Zadužbina Dušana Radića, Trg Republike 16) u četvrtak od 19 časova, a na njoj će govoriti dr Miloš Đorđević i dr Stojan Berber. Ulaz je besplatan.

Književno veče će biti posvećeno stogodišnjici od upokojenja Petra Kočića, velikog pisca, poete, političara i borbenog buntovnika protiv tuđinskog političkog i ekonomskog ropstva, navodi se u pozivu SKC "Svet Sava". Kako se dalje navodi Kočić je kroz svoje pripovetke i političko-socijalne satire postao pripovedač slobode i društvene pravde, zaštitnik seljaka.

Petar Kočić rođen je 1877. godine u selu Stričići, nedaleko od Banja Luke, školovao se u manastiru Gomionica gde mu je otac službovao, zatim u Sarajevu, Beogradu, a studije filozofije završava u Beču. Godine 1907. pokreće list ,,Otadžbina" kasnije i časopis "Razvitak" politički se angažuje i biva izabran za poslanika u bosanskom saboru. Pisao je pesme, objavio zbirke pripovedaka "S planine i ispod planine", zatim "Jauci sa Zmijanja", "Jazavac pred sudom" i "Sudanija" - koja je bila u obliku pozorišnog komada.

Teška bolest mu je dijagnostifikovana 1914. godine, a dve godine kasnije, 27. avgusta 1916., umire.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 5803
Povezane teme

srpski kulturni centar

zadužbina dušana radića

srpski kulturni centar sveti sava

književna tribina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.