Komentara: 6
Pregleda: 5152

Književno istorijska tribina u SKC "Sveti Sava"

01.03.2016. u 19:00h
Izvor: Subotica.com
U Zadužbini Dušana Radića u četvrtak, sa početkom od 19 časova,  biće održana književno-istorijska tribina, na kojoj će biti predstavljena knjiga „Vojvodina-separatizam od Broza do Pajtića“. O knjizi će govoriti njeni autori, istoričar i bivši direktor Arhiva Srbije, dr Jovan Pejin i bivši predsednik Matice iseljenika Srbije, Radivoj Dabić.
Književno istorijska tribina u SKC "Sveti Sava"

- Srpski kulturni centar „Sveti Sava“ ima dugogodišnju saradnju sa dr Jovanom Pejinom. Reč je o vrlo interesantnoj knjizi, sa puno podataka iz kojih se može uočiti na koji način je pokušana da se falsifikuje istorija na teritoriji Vojvodine - kaže predsednik Srpskog kulturnog centra "Sveti Sava", Milan Marodić.

Istoričar i arhivski savetnik, Jovan Pejin je rođen u Kikindi 1944. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom mestu, a studije savremene istorije u Beogradu.  Profesionalnu karijeru započeo je 1971. godine u Arhivu Srbije, u kojem je ostao do penzionisanja 2010. godine. Učestvovao je u radu više od 40 naučnih skupova u zemlji i inostranstvu. Objavio je preko 340 radova iz arhivistike i istorije.

Radivoj Dabić je rođen 1945. godine. Nakon srednjoškolskog obrazovanja, školovanje nastavlja u Francuskoj. Veliki deo radnog veka provodi u toj zemlji, gde je radio na stvaranju srpskog lobija, vodeći akciju za pomoć SRJ u humanitarnom i političko-diplomatskom smislu. Osnivač je Uneskove ekspertske komisije, koja je obišla Kosovo i Metohiju i sačinila inventar  kulturne baštine. U Briselu je četiri godine uživao status posmatrača u Evropskom parlamentu i bio je spoljni saradnik Evropske komisije. Za predsednika Matice iseljenika Srbije izabran je maja 2008. godine, a nakon isteka mandata nije se kandidovao za novi.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 5152
Povezane teme

srpski kulturni centar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.