• Pregleda: 4733

Književno istorijska tribina u SKC "Sveti Sava"

U Zadužbini Dušana Radića u četvrtak, sa početkom od 19 časova,  biće održana književno-istorijska tribina, na kojoj će biti predstavljena knjiga „Vojvodina-separatizam od Broza do Pajtića“. O knjizi će govoriti njeni autori, istoričar i bivši direktor Arhiva Srbije, dr Jovan Pejin i bivši predsednik Matice iseljenika Srbije, Radivoj Dabić.
Književno istorijska tribina u SKC "Sveti Sava"

- Srpski kulturni centar „Sveti Sava“ ima dugogodišnju saradnju sa dr Jovanom Pejinom. Reč je o vrlo interesantnoj knjizi, sa puno podataka iz kojih se može uočiti na koji način je pokušana da se falsifikuje istorija na teritoriji Vojvodine - kaže predsednik Srpskog kulturnog centra "Sveti Sava", Milan Marodić.

Istoričar i arhivski savetnik, Jovan Pejin je rođen u Kikindi 1944. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom mestu, a studije savremene istorije u Beogradu.  Profesionalnu karijeru započeo je 1971. godine u Arhivu Srbije, u kojem je ostao do penzionisanja 2010. godine. Učestvovao je u radu više od 40 naučnih skupova u zemlji i inostranstvu. Objavio je preko 340 radova iz arhivistike i istorije.

Radivoj Dabić je rođen 1945. godine. Nakon srednjoškolskog obrazovanja, školovanje nastavlja u Francuskoj. Veliki deo radnog veka provodi u toj zemlji, gde je radio na stvaranju srpskog lobija, vodeći akciju za pomoć SRJ u humanitarnom i političko-diplomatskom smislu. Osnivač je Uneskove ekspertske komisije, koja je obišla Kosovo i Metohiju i sačinila inventar  kulturne baštine. U Briselu je četiri godine uživao status posmatrača u Evropskom parlamentu i bio je spoljni saradnik Evropske komisije. Za predsednika Matice iseljenika Srbije izabran je maja 2008. godine, a nakon isteka mandata nije se kandidovao za novi.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
Oko sokolovo Odgovori
Kakva podmetačina! Naivnoj javnosti se podmeće da se separatitam Vojvodine završava sa Pajtićem. Istina je da je odvajanje Vojvodine od Srbije planirano spolja i da će ga sprovoditi i posle Pajtića čak i "veliki" Srbi (dojučerašnji) komunisti. Partiokratija štiti svoje pozicije odrađujući partijske naloge.
ffilozoff Odgovori
Mesate se u politiku?? A predznak je kultura??? i Vama ce bog udariti cvrgu...
Bunjevac 100% Odgovori
Samo napred protiv svih autonomasa.Bunjevci uvek uz svoju maticu Srbiju!
panonski čamac Odgovori
Tako ste smarali i za Kosovo. Srbovali od jutra do mraka, obračuni sa "izdajnicima", ukidanje autonomije, pozivanje na Svetog Savu, izmišljanje svoje verzije istorije i hopa cupa - Kosovo danas nezavisno.

Nemojte više braniti ništa, molim vas. Dobro nam je ovde ovako.
Coyote Nervosius Odgovori
Uvek su samo u pitanju foteljaši i funkcije ..... neradnika na sve strane.
Da li ljudi znaju koga sve finansiraju ????
Elem, da ih podsetim :

1. MZ - potrebno,
2. Opština - potrebno,
3. Udruženje opština - nepotrebno,
4. Severnobački region - nepotrebno,
5. Bački region - nepotrebno,
6. Vojvodina - nepotrebno,
7. Republika - država - potrebno.

4 kategorije foteljaša više izdržavaju građani Vojvodine dodatno u odnosu na druge.
vito Odgovori
Ovi su munjeni u glavu.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.