• Pregleda: 7857

Ključevi Grada u rukama novog Gradonačelnika

Bivši gradonačelnik Saša Vučinić predao je jutros ključeve grada novoizabranom prvom čoveku Subotice, Modestu Duliću, i na taj način simbolično je obavljena primopredaja dužnosti.
Ključevi Grada u rukama novog Gradonačelnika

- Ponosan sam na sve što je urađeno u prethodnom periodu, jer je Subotica i pored očajne ekonomske situacije u celom svetu uspela da krene putem razvoja.

Završena je izgradnja Prečistača otpadnih voda, krenuli smo s rekonstrukcijom Velikog parka, Velike terase i Ženskog štranda na Paliću, pribavili smo dva miliona kvadratnih metara gradskog građevinskog zemljišta, oformili Industrijsku zonu i u nju doveli renomirane svetske firme.

Takođe, asfaltiran je veliki broj ulica u svim mesnim zajednicama, i probijena je ulica 51. divizije, čime su stanovnici četiri gradska naselja dobili bolju vezu sa gradom i Palićem. Sigurno je da će novom gradonačelniku biti teško, jer ekonomska kriza nije prošla i Subotica je sada opozicioni grad, ali verujem u novo gradsko rukovodstvo – rekao je Vučinić i poručio Duliću „da mu interesi grada uvek budu iznad vladajuće koalicije“.

Modest Dulić, novi gradonačelnik, izrazio je nadanja „da će i on za četiri godine moći da se pohvali sa ovoliko urađenih projekata i rešenih problema za građene Subotice“.

- Ova funkcija sa sobom nosi ogromnu odgovornost, naročito kada se ima u vidu činjenica da ekonomska kriza nije prošla, da smo opozicioni grad i da su pokrajinski fondovi presušili. Ipak, postoje predispozicije za dalji napredak Subotice i mi ćemo potruditi da proširimo Industrijsku zonu novim renomiranim kompanijama iz zemlje i inostranstva, a doći će i do promene poreske politike prema malim i srednjim preduzećima kako bismo im olakšali poslovanje.

Isto tako, nastojaćemo da firmama koje su u restruktuiranju nađemo strateške partnere kako ne bi došlo do novih otpuštanja – rekao je Dulić i dodao „da Sašu Vučinića vidi kao deo svog budućeg najužeg tima, zbog ogromnog znanja i iskustva koje poseduje“.

Modest Dulić je prilikom jutrošnje primopredaje obećao i dobru saradnju sa medijima.

Izvor: SuMedija

povezane teme

17
gari Odgovori
Ja sam svoje sedlo stavio na sebe i spreman sam da me zajašu i jašu sledeće 4 godine ....
manda Odgovori
Nisu ni svesni da ce te kljuceve predati u druge ruke.
palićanin Odgovori
Želim puno uspeha novom Gradonačelniku, samo napred !
milance Odgovori
crno nam se pise
Stipan Odgovori
Kome su predati ključevi Zorke, Azotare, Integrala, Peščare, Subotičanke, Medoproukta, Željezničara, Slavice, Partizana, Severa, Solida, Fidelinke, GZ Panonije, Podruma Palić, 29. Novembra, Bratstva, Mladosti, 8. Marta...
slučajna prolaznica Odgovori
Modest Dulić, novi gradonačelnik, izrazio je nadanja „da će i on za četiri godine moći da se pohvali sa ovoliko urađenih projekata i rešenih problema za građene Subotice“. Rečenica koja me najviše dojmila, moj komentar- Isuse Bože. Nema dalje.
Demokrata Odgovori
Pa zna se da se Sasa Vucinic nije pitao nista dok je obavljo funkciju gradonacelnika . Ovim gradom upravja iskljucivo porodica Dulic i Lajos Cakanj , i jos par jakih mocnika . Sasa je tu samo Figura bio . Al svaka cast u svakom slucaju za rezultate koi su napravljeni u Subotici . Nadam se da ce sadasnji Gradonacelnik imati jos bolje rezultate od bivseg Gradonacelnika . I da ce svi gradjani Subotice ziveti u blagostanju i uzajamnom postovanju i kulturi kao i do sada .
bona fide Odgovori
Čestitam novom gradonačelniku jer je izborom ušao i u istoriju Subotice što bez obzira koliko čovek stoji čvrsto na zemljina i bez obzira na izraženu samosvest svakoj sujeti godi - da se ne foliramo. Takav novi posao jesete jaka infuzija za to intimno osećanje pa naravno i za porodični osećaj ponosa ali je to u ovom momentu i najteži posao koji se u Subotici može dobiti - ako se poslu pristupa odgovorno i savesno.
Modest će imati pred sobom dodatne ogromne probleme:
mora da nađe način da prevlada sav negativni naboj koji je proizveden ponašanjem nezasitih članova partije kojoj pripada i koji su stvorili veoma lošu atmosferu za start. Reklo bi se, mora paralelno da kreči i da oblači svečano crno odelo i da izađe pred goste i da im servira večeru kao da moleri nisu u kući. Uzgred, ima prazan frižider, a i pitanje je da li je struja plaćena ( ne samo figurativno rečeno ).
Ima i drugi hendikep sa kojim mora da se bori: mora da neutrališe senku mlađeg i agresivnijeg brata i da pruži relevantne dokaze da ima ličnu i profesionalnu autonomiju i da neće biti "gradonačelnik - reduktor".
Ima i treći hendikep : praznu kasu.
Ima i četvrti hendikep: nema nikog u novoj srpskoj Vladi pa će bar u prvo vreme morati da se oslanja na šarm svojih saradnika da mu obezbede prolaz kroz blindirana vrata u Nemanjinoj ulici.
Ima i peti hendikep: u Gradskom veću resor investicija je bez ikakvih zasluga poklonjen Koštuničinoj partiji mimo svake logike i političkog opravdanja jer tih nekoliko glasova baš ništa ne znače u sadašnjoj skupštinskoj konstelaciji.
Ima još jedan specijalni hendikep koji zaslužuje poseban esej : novi kao ni stari kao ni prestari gradonačelnik nema opoziciju u Skupštini. Iako mi mnogi neće verovati to je kazna božja ali ostavimo to za posebnu raspravu.
Tih pet hendikepa novi gradonačelnik može jednoga dana da eksploatiše kao pet izvinjenja za eventualni neuspeh jer nije kreirao ni jedan od njih, a svaki može da ga sapliće u poslu.
Da se vratimo primopredaji u Gradsoj kući.
Današnji estradni čin preuzimanja takozvanih ključeva grada je propuštena prilika da se sa simboličke promocije pređe na promociju praktičnih i politički korisnih aktivnosti gradonačelnika i nove prakse u kabinetu.
Da budem jasan: dajem piće za celu kafanu ( istina na recku ) ako se u kontekstu primopredaje osim protokolarne fotografije objavi i ovo:
- izvod iz trezora sa stanjem u budžetu ( to uključuje sve kapitalne stavke, dugovanja, potraživanja itd )
- stanje radne snage na svim lokalnim nivoima koji su na bilo koji način vezani za gradsku upravu ( što uključuje i javna preduzeća )
- registar svih obligacija koje Grad ima uključujući obostrane ili višestrane obaveze , protokole, ugovore, sporazume čiji je potpisnik ili koautor gradonačelnik.
- registar svih rizika koji prete gradu !!!
- stanje u pravobranilaštvu ( što uključuje statuis svih sudskih predmeta, od malih parnica do velikuh postupaka koji mogu da izbace budžet iz zgloba ... )
- status svih inicijativa koje je dosadšnji gradonačelnik preduzeo prema Skupštini grada ali koje još nisu stigle pred Skupštinu ( nije valjda da nema ničega što je spremno da ide na skupštinsko odlučivanje )
-deo primopredaje morala je biti i informacija o daljem angažovanju dosadašnjeg gradonačelnika, jer je sasvim izvesno da nije ostao bez posla ali ne sme ostati tajna šta će i gde raditi ( što uključuje i informaciju da li će biti na "ler-u" narednih 6 meseci pa da košta budžet još oko dva ipo miliona bez ikakvih efekata jer bi toliki bio trošak za finansiranje plate u periodu koji političari obično trioše dok prelaze na novo radno mesto ).
- primopredaja podrazumeva i konstatovanje stanja u humanitarnim fondovima ili fondacijama koje su pod ingerencijom gradonačelnika, da ne nabrajam ali sve do stanja na kilometar satovima u garaži.
- kadrovska struktura u neposrednom okruženju (tzv. kabinetu gradonačelnika ) i promene odnosno imena novih ljudi kao i imena odlazećih
- specijalni status u proceduri primopredaje dužnosti imaju podaci i dokumentacija vezana za partnerstva, kontakte i poslove sa investitorima od kojih su i mnogi poverljivi.
- da je obavljena primopredaja beuzbednosnih informacija ( dostupnih )na tom nivou.
- takođe dajem piće kao zadovoljni građanin, za celo društvo, ako se na zvaničnom sajtu Grada objavi da su i savetnici i pomoćnici odnosno zamenik ili zamenici obavili primopredaju u svojim resorima i šta su oni to primo-predali uključujući i informaciju gde i pod kojim uslovima i kada odlaze ....
- zar treba uopšte govoriti da je primopredaja ogroman posao u svim resorima Gradskog veća ako se ozbiljno radilo i ako novi istinski preuzimaju dužnost . Tek je to posao od nedelju dana !
- preskočiću druge aspekte primopredaje ali kao zahtevni građanin očekujem da se gradonačelnik Dulić oglasi aktom ( saopštenjem, izjavom itd ) u kojem će reći :
Poštovane građanke i građani Subotice,
danas, 16. jula 2012.g.nakon formalnog izbora za gradonačelnika Grada Subotioce ( tog i tog dana ) i nakon prvih protokolarnih aktivnosti koje sam u međuvremenu obavio prema ranije utvrđenim obavezaama za gradonačelnika, preuzeo sam i faktički sve instrumente i mehanizme koji su u nadležnosti gradonačelnika po pozitivnim propisima. Deponovao sam svojeručni potpis na propisan način i od danas kao naredbodavac budžeta neposredno sam preuzeo kontrolu i praktično izvršavanje finansijskih obaveza koje Grad ima ..... ( ne insistiram ali ilustrujem moguću varijantu službenog obraćanja gradonačelnika ljudima koji finansiraju, ocenjuju njegov rad i koji će ga sledeći put neposredno birati ).

Slikanje sa kutijom u kojoj je neki suvenir u obliku ključa je nemaštoviti način da se primopredaji prilepi estradna dimenzija koja bi došla u obzir ali samo kao prateći čin ozbiljnoj primopredaji.
Sa najboljim željama, dobrovoljno i beztertetno i bona fide, stavljam novom rukovodstvu sugestije na raspolaganje.
Mila Odgovori
STIPANE, zaboravio si za za AUROMETAL, NAMATEKS , HEMOS , BUDUĆNOST , PIONIR , AGROKOMBINAT , LIVNICA , PEŠČARA , TEPISI JOVAN MIKIĆ IKOM ... nemogu svega da se setim , a ključevi su ti u džepovima lopova prevaranata takozvane subotičke "ELITE" . MODESU želim mnogo uspeha , nadam se da će imati više sluha za obespravljene radnike .
Subotica Odgovori
@Slucajna prolaznica:Po tvojim komentarima bi te mogao nazvati, Slucajna i izgubljena, sto se komentara tice...
korijenko Odgovori
@bona fide: BRAVO MAJSTORE!!!
ma da Odgovori
Sada cemo da vidimo Modesta kako ce odgovoriti na izazov koji ga ceka, a u vezi masovnih otkaza koji slede u Subotickim fabrikama (te sjajne strane investicije). Njegov kolega, sada bivsi gradonacelnik, se hvalio kako je zaposlio na hiljade gradjana, naravno pred izbore. Interesuje me kakva ce Modestova retorika biti u narednih par meseci pocev od naredne nedelje. Da vidimo gde ce sva ta "jeftina radna snaga", kako je to bivsi gradonacelnik voleo da nazove mlade ljude Subotice, da nadje mesta u Dulicevom vodjenju grada.
L.G. Odgovori
baš me interesuje šta će uraditi ovaj gradonačelnik iz DS pošto sada neće imati zaleđine iz Beograda eventualno ako ne budu uveli još neke namete i ne daj bože samodoprinos u Subotici
rax Odgovori
steta sto je vms usao u gradsku vlast, trebali su sada ostati u opoziciji. sada ce se tek videti koliko se ce se bazena moci izgraditi. sada ce opet biti da ne mogu zbog vms-a da ostvaruju svoje ciljeve.
jako velika steta, sada pare iz bg nece vise dolaziti u su. ds je po svaku cenu hteo da pokaze kako je vms nesposoban i jako puno para, bas iz tog razloga preusmeravao u su.
MUKA MI JE Odgovori
Muka mi je od DULICA i njihovog DSa.
Dal je moguce da se cela Srbija oslobodila DSa a samo nas u Subotici DS i DULICI jos uvek jasu i sisaju. Pa neka kad smo imbecili glasali za njih (ili su izbori malo pokradeni? Ja retko da nadjem nekoga da je zaista i glasao za njih).
"budjav lebac" Odgovori
Jescemo mi jos dugo budjav lebac! Ko god da je na vlasti, narodu se pise isto. Sistem nam je katastrofalan u svim segmentima drustva. Spasa nam nema, a propast necemo, u takvom smo stanju. A neko mora biti gradonacelnik.
earthworker Odgovori
za bona fide:

ne članova partije nego porodice... razlika je u ambalazi.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.