Komentara: 5
Pregleda: 4182

"Klinika na otvorenom" sutra na Trgu slobode

28.09.2017. u 13:14h
Izvor: Subotica.com
Povodom Svetskog dana srca, Opšta bolnica Subotica će sutra u centru grada organizovati "Kliniku na otvorenom". U periodu od 11 do 16 časova, svi zainteresovani sugrađani biće u prilici da izmere krvni pritisak, puls i da dobiju savete o prevenciji i lečenju kardiovaskularnih oboljenja.
"Klinika na otvorenom" sutra na Trgu slobode

Svetski dan srca obeležava se 29. septembra svake godine, i predstavlja simbol svetske platforme za borbu protiv kardiovaskularnih bolesti. Obeležavanje ovog važnog datuma, ima za cilj da informiše ljude širom sveta da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti u svetu i da istakne značaj aktivnosti koje pojedinci, udruženja i zajednice mogu preduzeti da spreče i kontrolišu ova oboljenja.

STATISTIKA - Procenjuje se da u svetu oko 17,5 miliona ljudi umre od kardiovaskularnih bolesti svake godine, te da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona.
U Srbiji od bolesti srca i krvnih sudova svake godine umire više od 50.000 ljudi.
Svetska federacija za srce ističe da najmanje 80 odsto prevremenih smrtnih ishoda može da se spreči kontrolom glavnih faktora rizika, među kojima su pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost.

Ove godine, Svetski dan srca obeležava se pod sloganom "Ojačajte svoje srce", naglašavajući značaj zdravih stilova života, prevencije i kontrole faktora rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova u svim populacionim grupama.

U tom cilju, Opšta bolnica Subotica i Odeljenje kardiologije organizovaće "Kliniku na otvorenom" na Trgu slobode, u kojoj će učestvovati lekari kardiolozi i medicinske sestre subotičke bolnice. U periodu od 11 do 16 časova, svi zainteresovani sugrađani biće u prilici da izmere krvni pritisak, puls i da dobiju savete o prevenciji i lečenju kardiovaskularnih oboljenja.

Na Svetski dan srca aktivnosti tradicionalno ima i Zavod za javno zdravlje Subotica sa partnerima. Danas je u MZ "Aleksandrovo" održana akcija besplatne kontrole zdravlja, a u petak, biće održano predavanje na temu prevencije bolesti srca za učenike Ekonomske škole.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 4182

Povezane vesti

Povezane teme

subotička bolnica

opšta bolnica

trg slobode

svetski dan srca

kardiovaskularne bolesti

bolnica subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.