• Pregleda: 3069

"Klinika na otvorenom" sutra na Trgu slobode

Povodom Svetskog dana srca, Opšta bolnica Subotica će sutra u centru grada organizovati "Kliniku na otvorenom". U periodu od 11 do 16 časova, svi zainteresovani sugrađani biće u prilici da izmere krvni pritisak, puls i da dobiju savete o prevenciji i lečenju kardiovaskularnih oboljenja.
"Klinika na otvorenom" sutra na Trgu slobode

Svetski dan srca obeležava se 29. septembra svake godine, i predstavlja simbol svetske platforme za borbu protiv kardiovaskularnih bolesti. Obeležavanje ovog važnog datuma, ima za cilj da informiše ljude širom sveta da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti u svetu i da istakne značaj aktivnosti koje pojedinci, udruženja i zajednice mogu preduzeti da spreče i kontrolišu ova oboljenja.

STATISTIKA - Procenjuje se da u svetu oko 17,5 miliona ljudi umre od kardiovaskularnih bolesti svake godine, te da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona.
U Srbiji od bolesti srca i krvnih sudova svake godine umire više od 50.000 ljudi.
Svetska federacija za srce ističe da najmanje 80 odsto prevremenih smrtnih ishoda može da se spreči kontrolom glavnih faktora rizika, među kojima su pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost.

Ove godine, Svetski dan srca obeležava se pod sloganom "Ojačajte svoje srce", naglašavajući značaj zdravih stilova života, prevencije i kontrole faktora rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova u svim populacionim grupama.

U tom cilju, Opšta bolnica Subotica i Odeljenje kardiologije organizovaće "Kliniku na otvorenom" na Trgu slobode, u kojoj će učestvovati lekari kardiolozi i medicinske sestre subotičke bolnice. U periodu od 11 do 16 časova, svi zainteresovani sugrađani biće u prilici da izmere krvni pritisak, puls i da dobiju savete o prevenciji i lečenju kardiovaskularnih oboljenja.

Na Svetski dan srca aktivnosti tradicionalno ima i Zavod za javno zdravlje Subotica sa partnerima. Danas je u MZ "Aleksandrovo" održana akcija besplatne kontrole zdravlja, a u petak, biće održano predavanje na temu prevencije bolesti srca za učenike Ekonomske škole.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
earthworker Odgovori
nije ih sramota? umesto da lece u bolnici ili ambulantama adekvatno 21 veku oni salju doktore na ulicu u centru sela kao u vreme jovana nenada crnog.
dudova šuma Odgovori
Odgovorne u organizaciji pitam:Za koga je organizovana akcija?
Svi znaju savet,a na osnovu čega ga daju ne znaju,gde je EKG?
I da vredi otići,došli bi Vam samo penzioneri koji imaju vremena,a mi koji radimo ne možemo jer smo još na poslu!Ciljna grupa su Vam penzioneri,svaka čast!!!
TREĆE DOBA
Samo na grubo otesani od duda ili čvornovate bukve, mogu se s penzionerima, dakle bivšim radnicima koji su davno privredili ne samo za bolje preglede od ovih u najavi, nego i za mnogo što-šta drugo, bez imalo srama - sprdati!? Svaka "čast" i Vama sa istomišljenicima.
nekadisad Odgovori
Nije ovo radi naroda, nego radi reklame...
sramota, a u ambulanti kardiolog, ako nema dodatne koverte ni ne pregleda pacijenta :(
sugrađanin Odgovori
Kako ovaj narod voli da kuka i lupeta. Sada ne valja što će lekari da dođu na trg.
Pa pre dve nedelje je pregled bio u BOLNICI od 8 do 16 časova i to u nedelju, znači kada većina ne radi pa je došlo svega 117 građana. Nije mi jasno šta bi još hteli ovi građani a preko nedelje čekaona i hodnik na kardiologiji je prenatrpan pacijentima koji nisu na vreme kontrolisali svoje zdravlje.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.