Komentara: 2
Pregleda: 6212
Foto

"Klinika na otvorenom" privukla brojne građane

29.09.2017. u 17:05h
Izvor: Subotica.com
Povodom Svetskog dana srca, na gradskom trgu Opšta bolnica prvi put organizovala je „Kliniku na otvorenom“. Cilj akcije bio je da ukaže na faktore rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti.
"Klinika na otvorenom" privukla brojne građane

Akcijom otkrivanja faktora rizika, subotička Opšta bolnica priključila se kampanji  za smanjenje broja obolelih od kardiovaskularnih bolesti, koja se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Udruženja kardiologa Srbije i Srpske akademije nauka i umetnosti sprovodi u 20 gradova Srbije.

Iako postoje faktori rizika na koje nije moguće uticati poput genetike, pola i starosti, veliki „krivci“ za nastanak kardiovaskularnih bolesti su i loše navike kao što su pušenje i gojaznost, zatim visok krvni pritisak i dijabetes, koji su prema rečima lekara, preventabilnog karaktera.

- Danas smo ovde da pričamo o tome na šta možemo da utičemo, da utičemo na prevenciju pušenja, adekvatno lečenje hipertenzije, da utičemo na to da pacijenti redovno kontrolišu svoj lipidni i glikemijski status - poručila je načelnica Odeljenja kardiologije Opšte bolnice, dr Ivana Pletikosić.

"Klinika na otvorenom" privukla brojne građane

U poslednjih osam meseci značajno je unapređeno pružanje zdravstvenih usluga iz oblasti kardiologije u Opštoj bolnici. Liste čekanja za holter EKG su ukinute, dok se na holter arterijskog pritiska čeka do mesec dana. Početak probnog rada sale za kateterizaciju srca, za direktora Opšte bolnice, dr Slobodana Puškara svakako je najveći napredak.

- Sala je u probnom radu, radi se o Simensovom aparatu poslednje generacije. Ekipa je utrenirana, prve procedure su protekle bez bilo kakvih komplikacija, ugrađeni su prvi stentovi, u Kamenicu su upućeni na dodatne procedure izuzetno kompleksni pacijenti, što pokazuje potrebu za postojanjem takve dijagnostike-angio sale u Subotici - rekao je direktor dr Slobodan Puškar i izrazio nadu da će se do kraja godine steći uslovi i za zbrinjavanje pacijenata sa akutnim infarktom srca.

"Klinika na otvorenom" privukla brojne građane

Da zahvaljujući angio sali postoje odlični uslovi za zbrinjavanje kardioloških pacijenata, saglasan je i dr Saša Dželebdžić, koji je na čelu lekarskog tima koji je izvršio prve intervencije u sali. 

- Vrlo sam ponosan na priču naše ustanove, dobili smo salu koja je, mogu potpuno odgovorno da kažem jer sam bio u mnogo sala u Srbiji, možda jedan od najboljih zato što je najnovija i najsavremenija. Imamo fenomenalne uslove za rad, tako da zaista građani mogu biti ponosni jer imaju jednu od najboljih sala u Srbiji - istakao je dr Saša Dželebdžić, kardiolog Opšte bolnice.

Izvor: Subotica.com
"Klinika na otvorenom" povodom Dana srca "Klinika na otvorenom" povodom Dana srca "Klinika na otvorenom" povodom Dana srca "Klinika na otvorenom" povodom Dana srca "Klinika na otvorenom" povodom Dana srca "Klinika na otvorenom" povodom Dana srca "Klinika na otvorenom" povodom Dana srca "Klinika na otvorenom" povodom Dana srca
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 6212

Povezana vest

Povezane teme

gradski trg

opšta bolnica

svetski dan srca

slobodan puškar

kardiologija

dr ivana pletikosić

dr saša dželebdžić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.