• Pregleda: 2540

Kardiovaskularne bolesti prvi uzrok smrtnosti

Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok mortaliteta u Severnobačkom okrugu, sa udelom od gotovo 55 odsto. Pod sloganom „Ojačate svoje srce“ u petak će biti obeležen Svetski dan srca.
Kardiovaskularne bolesti prvi uzrok smrtnosti

Tokom prošle godine u Severnobačkom okrugu od kardiovaskularnih bolesti umrle su 1463 osobe, 642 muškog i 821 ženskog pola. Učestalost umiranja od kariovaskularnih bolesti raste sa starenjem, povećava se posle 50 godine života, a značajnije raste posle 60 godine života bez obzira na pol.

- Najučestalijih pet dijagnoza su povišen krvni pritisak, ateroskleroza, oboljenje srčanog mišića, infarkt mozga i hronična ishemijska bolest srca. U istom periodu u Opštoj bolnici od bolesti srca i krvnih sudova lečene su 1993 osobe - kaže specijalista socijalne medicine u Zavodu za javno zdravlje, dr Zorica Dragaš.

Pored unutrašnjih faktora rizika poput genetike, starosti i pola na koje nije moguće uticati, na nastanak kardiovaskularnih bolesti utiče čitav niz spoljašnjih faktora kao što su upotreba duvanskih proizvoda, nepravilna ishrana, stres i nedovoljna fizička aktivnosti, koji su prema rečima lekara, preventabilnog karaktera.

- Posle hipertenzije odnosno povišenog krvnog pritiska, šećerna bolest i korišćenje duvanskih preparata zauzimaju drugo mesto kada govorimo o faktorima rizika. Sama hipertenzija ogleda se u tome da se redovno meri pritisak a ako pacijent uoči neke velike promene u vrednostima krvnog pritiska treba da se javi izabranom lekaru - poručuje dr Maja Bjelobrk iz Doma zdravlja i ističe da su redovni pregledi, zdrava ishrana, život bez duvanskog dima i redovna fizička aktivnost najbolje preventivne mere u borbi protiv ovih bolesti.

Povodom obeležavanja Svetskog dana srca u prostorijama Mesne zajednice Aleksandrovo sutra će, od 8 do 11 časova, biti organizovana akcija besplatne kontrole zdravlja, te će građani imati mogućnost da provere svoje faktore rizika. Na Svetski dan srca, u petak, biće održano predavanje na temu prevencije bolesti srca za učenike Ekonomske škole.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
nekad sad Odgovori
izostavili su da pomenu iznos u koverti koji se prilaze kardiologu radi prijema na pregled
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.