• Pregleda: 4035

Klima uređaj u dva gradska autobusa

Jedna trećina voznog parka JP “Suboticatrans” ima klima uređaje i to uglavnom prigradski i međugradski autobusi, dok svega dva gradska vozila imaju klimu. Iako je večita dilema da li klima u gradskim autobusima pomaže, zbog stalnog otvaranja i vrata i prozora, u ovom preduzeću ističu da bi ipak bilo korisno imati ih svim autobusima. Bolja iskorišćenost klima uređaja je u solo vozilima, za razliku od zglobnih, odnosno popularnim harmonika vozilima, gde se ugrađaju dve klime, pa je potrošnja freona i goriva veća.
Klima uređaj u dva gradska autobusa

Rastko Zdravković jedan je od korisnika javnog prevoza u Subotici. S obzirom na to da je neko vreme proveo u Engleskoj i da mu je ovo prvi put da se vozi gradskim prevozom u Subotici, nakon što se vratio iz inostranstva, Rastko ističe da se naši autobusi dosta razlikuju u onih u kojima se on vozio u Engleskoj, a jedna od stvari je upravo i aklimatizovanost unutar autobusa.

U prigradskoj liniji 16 autobusa ima klima uređaj, 6 u međugradskoj i 2 u gradskoj vožnji. Temperatura koja se preporučuje ukoliko autobus ima klima uređaj, jeste 5 do 6 stepeni manje u odnosu na spoljašnju temperaturu, kako se ne bi pravila velika temperaturna razlika. Po rečima zaposlenih u Suboticatransu, mnogo je isplativije kupiti autobus sa postojećom klimom, nego naknadno ugrađivati u stare autobuse. Ipak zbog ekonomske krize prethodnih par godina u preduzeću nisu imali sredstava da kupe nove autobuse.

U skladu sa politikom preduzeća, odnosno modernizacijom pružanja usluga, u planu je kupovina novih autobusa, ne samo sa klima uređajima nego i autobusi sa tzv “niskim ulazom”, ali će se ti planovi ostvarivati u zavisnoti od finansijske situacije.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Srđan Olman

povezane teme

10
stormwatch Odgovori
Ako nema para da se klima ugradjuje u sve autobuse stare prastare posebno, evo odlicne prilike da se prodje jeftino....koliko kosta najjeftinija obicna klima za kucu? 160 Euro? FENOMELANO! Evo prilike da Subotica zbog klimiranih autobusa dobije prvi TrolololoLELEdizel hibridni bus. Filozofija je jednostavna, podignite elektrifikaciju ko za trolebuse duz svih gradskih linija, ugradite ove jeftine klime kucne u buseve, klima se napaja preko trole sa ulice a busevi i dalje idu na dizel! 100% usteda goriva!
Sojic Odgovori
Jadni i siroti,nisu imali sredstava za nove autobuse,a sto pljackaju na kartama gde zavrse te pare!
Mister G Odgovori
stormwatch
Brate gde ti sve ovo pada na pamet. Bilo bi zanimljivo popricati sa tobom uz pivo
Steva Odgovori
Ajde to na karte, samo da vidite kako se bahato ponašaju ovi direktori iz turističke agencije sutransa! Kao prvo koriste službena vozila u privatne svrhe, a tek kad krenu da izmišljaju tobož gradove u evropi koje treba da obiđu natuku se dnevnica a plata im dođe za džeparac. Zašto su uopšte direktori tih agencija vođe puta, pa zar nemaju oni stručne vodiče za te poslove? Bahato, bahato, bahato!
glavni arhivator Odgovori
...provereno, nema nista od ovih gluposti! Budite srecni dok uopste voze po gradu i okolini, kakve klime, kakvi bakraci, preduzece samo sto nije puklo, a vi bi klime!
stormwatch Odgovori
@Mister G

E, da samo znas kolike sam ja komentatore tokom godina zvao na pice, cak i one najljuce protivnike, slao i broj mobilnog, no niko se nije javio osim jednog sto je obecao da pijemo, a to je bilo pre dobre 3 godine...zvao me jedan sa SSC-a ali ja nisam bio u Su vec tada kada je pice bilo aktuelno a on bio u Subotici...sve sto sam ja do sada generalno dobio od tog zvanja na pice je da je jedan iskoristio moj broj mobilnog u Halo Oglasima da oglasi neku tovnu krmacu i dva bika po smesno niskim cenama, pa sam se posle dva poziva kada sam skontao o cemu se radi, stvarno ubacio u ulogu prodavca krmace i bikova ispod cene, na kraju sam se jos posvadjao sa par njih jer su hteli da mi ubace u racun neki predtomos motor, truli namestaj nagrizen ko zna cime, jos da crv udje u vec moju crvotocnu drvenariju, sadnice voca i par lovnih snaucera + nesto kesha, sve to sto su ponudili brate jos uvek su bili ispod te vec smesno niske cene oglasene u novinama...jos mi se cak jedan tip kunuo da ce da isplati sve naknadno samo da mu ja unapred dam robu, jer sad nema love posto je u losim odnosima sa sinovcem kome je pozajmio kintu, a ovaj vise nece da razgovara sa njim...
formerSU Odgovori
Hahahah...Rastko je glavni lik u ovoj prici!
Srbistan Odgovori
Joj nemojte pisati o nedostatku klima uredaja u autobusima. Vidim vec se vade da zbog ekonomske krize se nema za nove autobuse. Zbog ovih vesti i izjava njusim jos jedno poskupljenje i to uskoro! Samo cekaju razlog!
Mister G Odgovori
Ostavio bi ja svoj al sam se zamerio nekim ljudima ovde pa se bojim dahtanja u slusalicu tokom vecernjih sati. Ziv ti meni bio i razgovaracemo koliko nam autori subotica.com dozvole
Mike Odgovori
Rečenica boli glava: "U prigradskoj liniji 16 autobusa ima klima uređaj, 6 u međugradskoj i 2 u gradskoj vožnji. " U prigradskoj liniji.....u gradskoj vožnji..." hahaha, lepa naša srpska jezika. :D Šta je pisac nameravao da kaže? cccc
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.