Komentara: 0
Pregleda: 3330

Kemal Gekić priredio klavirski koncert za pamćenje

24.04.2014. u 15:07h
Izvor: RTV City
Sinoć je u Velikoj većnici poznati svetski pijanista,profesor Kemal Gekić priredio nezaboravni koncert decenije u Subotici.Dvočasovni koncert maestralne tehnike i nadahnutih emocija ostaće u sećanju brojne publike. Do narednog koncerta, sledeće decenije.
Kemal Gekić priredio klavirski koncert za pamćenje

U prvom  delu koncerta maestro je izveo Betovenovu Petu simfoniju, a zatim i uvertiru pete opere  Riharda Vagnera – “Tanhauser”.Oba dela potiču iz rukopisa Ferenca Lista. Dakle, dve simfonijske poeme koje je List priredio za klavir.

Drugi deoprograma je repriza nastupa profesora Gekića  na prošlogodišnjem Međunarodnom festivalu klavira u Majamiju, SAD. Najpre su to bile Rahmanjinove „Elegije“ ,dva preludija i pet etida, a zatim i Gekićev aranžman poznatog orkestarskog dela Modesta Musorgskog – “Ivanjdan na Bald planini”.

Završnicu koncerta maestro Gekić je posvetio takođe ruskom kompozitoru Miliju Balakirjevu  i njegovoj orijentalnoj fantaziji “Islamej”, koje je jedno vreme smatrano za jednim od tehnički najtežih dela za klavir. Na taj način, profesor Gekić je priredio nezaboravni koncert decenije u Subotici koji će ostati  u sećanju brojne publike.

Pamtićemo i koncert Aleksandra Madžara, takođe istaknutog pijaniste ,održanog oktobra 2012.Dakle,drugi muzički nezaboravni decenijski događaj u Subotici.I pitanje na kraju,zašto takvi koncerti imaju samo decenijsku odrednicu ?

Poslednje sate boravka u našem gradu, profesor Gekić je posvetio majstorskom kursu klavira koji je održao u Muzičkoj školi.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 2 dana
Komentara: 0
Pregleda: 3330
Povezane teme

koncert

koncert gradska kuća

velika većnica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.