Komentara: 7
Pregleda: 1586

Kelebija dobija punkt za podelu toplih obroka

26.08.2019. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Umesto dosadašnje podele paketa hrane, Crveni krst Subotica predano radi na tome da se u Mesnoj zajednici Kelebija od 2. septembra, kada će Narodna kuhinja i zvanično početi s radom, osposobi punkt za podelu toplih obroka korisnicima ovog naselja.
Kelebija dobija punkt za podelu toplih obroka

Letnja pauza u radu Narodne kuhinje se polako približava kraju. Za 1.200 naših najugroženijih sugrađana od ponedeljka, 2. septembra, ponovo će pripremati topli obroci koji će se deliti na 29 punktova u 33 mesne zajednice, a po prvi put među njima biće i Kelebija, u kojoj će se umesto dosadašnje podele paketa, deliti kuvani obroci za 42 korisnika ovog naselja.

- U nekoliko navrata godišnje anketiramo naše korisnike i postojala je mogućnost da napravimo punkt tako da ne remetimo postojeći budžet, jer je mnogo bolje i svrsishodnije da svaki dan dobiju kuvanu hranu, nego jednom u mesec dana po paket hrane. U narednim danima obeležićemo punkt u čajnoj kuhinji Mesne zajednice, odnećemo sve potrebne elemente i opremu, a takođe očekujemo da će Centar za socijalni rad još jednom ažurirati i dostaviti svoje spiskove kako bismo od ponedeljka počeli s radom - kaže Miodrag Varo, stručni saradnik Crvenog krsta koji vodi program Narodne kuhinje, dodajući da i u drugim mesnim zajednicama, kao što su Prozivka, Bajnat, Ker i Gat, gde se ne dele "oborci na kašiku", postoji potreba za uključivanjem u program Narodne kuhinje. - Tamo pokušavamo da pomognemo na druge načine, da li podelom paketa hrane ili interventnim paketima Centra za socijalni rad, ali da postoji potreba, postoji.

Iako će Narodna kuhinja u Subotici, kao najveća u Vojvodini, novu kalendarsku godinu započeti sa istim brojem korisnika, broj dece na "narodnom kazanu" se gotovo svake godine povećava. Trenutno ih je 250, uzrasta od dve do 18 godina, a osim toplog obroka, Crveni krst se trudi da ovim mališanima obezbedi i školski pribor, zbog čega je nedavno pokrenuta akcija prikupljanja svezaka, olovaka, bojica i drugog pribora za školu u pet knjižara.

- Za sada je odziv dobar, mnogo bolji nego što smo očekivali, s obzirom na to da smo po prvi put organizovali akciju i nema razloga da je ne nastavimo i u budućnosti. Zahvaljujemo se svim sugrađanima koji su do sada donirali nešto od školskog pribora i tako olakšali početak školske godine ovim mališanima i njihovim roditeljima - dodaje Varo.

Letnju pauzu u radu, Crveni krst Subotica iskoristio je za pripremne radove, poput higijenskog krečenja objekata, tehničku proveru ispravnosti vozila i opreme, te obnovu saradnje sa donatorima koji će i ove jeseni korisnicima obogatiti obroke svežim voćem i pecivima. Kako bi se program Narodne kuhinje u našem gradu realizovao, Crveni krst Srbije obezbeđuje 10 osnovnih namirnica od kojih se pripremaju obroci, dok ostale troškove snosi Gradska uprava, koja je za ove potrebe izdvojila 31 milion i 260 hiljada dinara.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 meseci i 1 nedelju
Komentara: 7
Pregleda: 1586
Povezana vest
Povezane teme
narodna kuhinja kuvani obrok crveni krst subotica miodrag varo
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.