Komentara: 7
Pregleda: 2535

Kelebija dobija punkt za podelu toplih obroka

26.08.2019. u 15:31h
Izvor: Subotica.com
Umesto dosadašnje podele paketa hrane, Crveni krst Subotica predano radi na tome da se u Mesnoj zajednici Kelebija od 2. septembra, kada će Narodna kuhinja i zvanično početi s radom, osposobi punkt za podelu toplih obroka korisnicima ovog naselja.
Kelebija dobija punkt za podelu toplih obroka

Letnja pauza u radu Narodne kuhinje se polako približava kraju. Za 1.200 naših najugroženijih sugrađana od ponedeljka, 2. septembra, ponovo će pripremati topli obroci koji će se deliti na 29 punktova u 33 mesne zajednice, a po prvi put među njima biće i Kelebija, u kojoj će se umesto dosadašnje podele paketa, deliti kuvani obroci za 42 korisnika ovog naselja.

- U nekoliko navrata godišnje anketiramo naše korisnike i postojala je mogućnost da napravimo punkt tako da ne remetimo postojeći budžet, jer je mnogo bolje i svrsishodnije da svaki dan dobiju kuvanu hranu, nego jednom u mesec dana po paket hrane. U narednim danima obeležićemo punkt u čajnoj kuhinji Mesne zajednice, odnećemo sve potrebne elemente i opremu, a takođe očekujemo da će Centar za socijalni rad još jednom ažurirati i dostaviti svoje spiskove kako bismo od ponedeljka počeli s radom - kaže Miodrag Varo, stručni saradnik Crvenog krsta koji vodi program Narodne kuhinje, dodajući da i u drugim mesnim zajednicama, kao što su Prozivka, Bajnat, Ker i Gat, gde se ne dele "oborci na kašiku", postoji potreba za uključivanjem u program Narodne kuhinje. - Tamo pokušavamo da pomognemo na druge načine, da li podelom paketa hrane ili interventnim paketima Centra za socijalni rad, ali da postoji potreba, postoji.

Kelebija dobija punkt za podelu toplih obroka

Iako će Narodna kuhinja u Subotici, kao najveća u Vojvodini, novu kalendarsku godinu započeti sa istim brojem korisnika, broj dece na "narodnom kazanu" se gotovo svake godine povećava. Trenutno ih je 250, uzrasta od dve do 18 godina, a osim toplog obroka, Crveni krst se trudi da ovim mališanima obezbedi i školski pribor, zbog čega je nedavno pokrenuta akcija prikupljanja svezaka, olovaka, bojica i drugog pribora za školu u pet knjižara.

- Za sada je odziv dobar, mnogo bolji nego što smo očekivali, s obzirom na to da smo po prvi put organizovali akciju i nema razloga da je ne nastavimo i u budućnosti. Zahvaljujemo se svim sugrađanima koji su do sada donirali nešto od školskog pribora i tako olakšali početak školske godine ovim mališanima i njihovim roditeljima - dodaje Varo.

Kelebija dobija punkt za podelu toplih obroka

Letnju pauzu u radu, Crveni krst Subotica iskoristio je za pripremne radove, poput higijenskog krečenja objekata, tehničku proveru ispravnosti vozila i opreme, te obnovu saradnje sa donatorima koji će i ove jeseni korisnicima obogatiti obroke svežim voćem i pecivima. Kako bi se program Narodne kuhinje u našem gradu realizovao, Crveni krst Srbije obezbeđuje 10 osnovnih namirnica od kojih se pripremaju obroci, dok ostale troškove snosi Gradska uprava, koja je za ove potrebe izdvojila 31 milion i 260 hiljada dinara.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 7 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 2535

Povezana vest

Povezane teme

narodna kuhinja

kuvani obrok

crveni krst subotica

miodrag varo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.