Komentara: 3
Pregleda: 6265
Foto

Katolički vernici danas proslavljaju Uskrs

31.03.2024. u 12:00h
Izvor: Subotica.com
U porodičnoj atmosferi, radosti i ljubavi veliki broj naših sugrađana danas proslavlja Uskrs po gregorijanskom kalendaru.
Katolički vernici danas proslavljaju Uskrs

Višenacionalnost po kojoj je Subotica čuvena i kojom se diči danas ima svoju pravu sliku. U domovima su se isprepletali običaji koji su narodi koji vekovima žive zajedno na bačkoj ravnici preuzimali jedni od drugih. Ukrašene “cica mace”,  šarena jaja, za kojima mališani tragaju, bogata trpeza na kojoj su neizostavne kuvana šunka i jagnjetina, samo su neki od elemenata uskršnje atmosfere.

Vernici Uskrs dočekuju Korizmom, postom koji traje 40 dana od Čiste srede – pepelnice do Velikog četvrtka pred Uskrs, odnosno poslednje Isusove večere.  Pred sam praznik domovi počinju da se ukrašavaju a na Veliki petak se farbaju jaja. Tome se najviše raduju najmlađi.

Duh zajedništva i radosti danas je i u domu Gorana i Maje Gabrić, koji sa svoje četvoro dece i širom porodicom danas proslavljaju Uskrs.

Katolički vernici danas proslavljaju Uskrs- Pripreme za Uskrs počinju nekoliko nedelja pre praznika, kada ukrašavamo “mace”, tako što probušena jaja koja skupljamo tokom godine oslikavamo i njima kitimo grančice. To je posebna radost za decu, Sofiju i Bogdana, koji uživaju u da slikaju i crtaju. Kako u kući imamo i ona koja su veoma stara i za nas posebno vredna, ukrašena slamom, to radimo vrlo pažljivo i sa puno ljubavi – priča nam Maja. – Na Veliki petak farbamo jaja, različitim tehnikama, opet svi zajedno, i to je stvarno velika radost za sve nas. Haos koji nastane u kuhinji je ništa spram njihovog truda i sreće kada vide šarena jaja, svojih ruku dela. Iako su mali, poznaju simboliku koju jaja imaju, zbog čega se farbaju, a mislim da na ovaj način, kada svi zajedno to radimo i pričamo o tome na najlepši način uče o ovom prazniku.

Katolički vernici danas proslavljaju UskrsKatolički vernici danas proslavljaju Uskrs

Šarena jaja danas su tražili po celom dvorištu, a za uloženi trud dobili su zaslužene poklone. Za razliku od pravoslavaca, u katoličkim domovima se uglavnom ne kuca jajima, nego se ona poklanjaju sutra, na Vodeni ponedeljak.

- Kuvana jaja su naravno na sredini stola. Kod nas je običaj da kuvanu šunku pečemo u testu, to je nešto što je jedinstveno, što se satima peče u krušnoj peći i što samo na Uskrs svekar i svekrva spremaju. Naravno, prave se i lakumići, razne salate – dalje će domaćica. – Možda izgleda da se sve vrti oko trpeze, ali to nije zbog hrane, nego što će se za njom okupiti cela šira porodica. To je najvažnije. Taj duh zajedništva, ljubavi, sloge su za nas okosnica praznika. Nikada nismo otputovali za Uskrs, niti bih volela da naša deca sutra odu negde, prosto bi mi srce bilo prazno da ne budemo svi zajedno.

Katolički vernici danas proslavljaju UskrsMaja i Goran proslavljaju oba Uskrsa, te je i za jedan i drugi kuća puna radosti i ljubavi.

- Nedavno mi je ćerkica rekla kako većina njenih drugarica iz škole slavi dva Uskrsa i kako se tome jako raduju. To je zaista bogastvo našeg podneblja i to treba da čuvamo, da nas praznici povezuju i zbližavaju – poručuje Maja

Katolički vernici danas proslavljaju UskrsEkipa portala Subotica.com svim sugrađanima koji danas slave želi srećan i blagosloven Uskrs, da ga provedu sa najmilijima u ljubavi i slozi.

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje Uskrsa kod porodice Gabrić u Hajdukovu Obeležavanje Uskrsa kod porodice Gabrić u Hajdukovu Obeležavanje Uskrsa kod porodice Gabrić u Hajdukovu Obeležavanje Uskrsa kod porodice Gabrić u Hajdukovu Obeležavanje Uskrsa kod porodice Gabrić u Hajdukovu Obeležavanje Uskrsa kod porodice Gabrić u Hajdukovu Obeležavanje Uskrsa kod porodice Gabrić u Hajdukovu Obeležavanje Uskrsa kod porodice Gabrić u Hajdukovu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 2 dana
Komentara: 3
Pregleda: 6265
Povezane teme

uskršnji praznici

Uskrs

uskršnja jaja

Majkin salaš

etno park majkin salaš

proslava uskrsa

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.