• Pregleda: 3425

Karavan "Duh mladosti" posetio naš grad

Tehnička škola "Ivan Sarić" danas je bila domaćin karavana pod nazivom "Duh mladosti", koji ima za cilj promociju dualnog obrazovanja i zdravog načina života mladih. Otvaranju su prisustvovali predstavnici organizacije "Spirit of Yout", Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Privredne komore Srbije, kao i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković.
Karavan "Duh mladosti" posetio naš grad

Subotica je 16. grad po redu u kojem se održava karavan "Duh mladosti", a koji promoviše projekat dualnog i preduzetničkog obrazovanja. Uvođenje ovog vida obrazovanja u stručne škole, trebalo bi da dobrinese smanjenju stope nezaposlenosti mladih, boljoj perspektivi u nastavku univerzitetskog školovanja ili pokretanju sopstvenih kompanija.

Predsednica Narodne skupštine, Maja Gojković, zahvalila se organizaciji "Spirit of Youth" na ovom projektu, istakavši da su njime pokazali zainteresovanost za sopstvenu budućnost, kao i za budućnost društva i države u kojoj se školuju i žive.

- Srbija je prepoznala važnu ulogu koju imaju mladi u našem društvu, a na nama starijima je da im pokažemo poverenje, pružimo podršku, saslušamo ideje i negujemo sa pažnjom njihovu kreativnost. Upravo je kreativnost ključna za razvoj našeg društva, što je jedan od najvažnijih ciljeva ovog projekta - rekla je Gojković, podsetivši da je prioritet Vlade reforma obrazovanja, te da će se Zakon o dualnom obrazovanju naći u parlamentu već na početku jesenjeg zasedanja.

U Subotici su tri škole u sistemu dualnog obrazovanja, među kojima su Politehnička, Tehnička i Ekonomska škola, a društvo bi uskoro trebalo da im pravi i Hemijsko-tehnološka škola. Profesor Politehničke škole, Dragan Ćirović, odeljenski je strarešina prvog razreda koji je prošle godine upisan na program dualnog obrazovanja i kaže da su iskustva pozitivna.

- Prošle godine smo upisali 21-nog učenika na dualno obrazovanje Šumarstva i obrade drveta. Oni su sada na drugoj godini i obavljaju praksu u pet firmi u okviru predmeta Izrada nameštaja. U prvoj godini program je više bio usmeren na upoznavanje i prilagođavanje, dok u drugoj godini provode tri dana nedeljno na praksi i počinju da rade na mašinama. Veoma sam zadovoljan saradnjom sa našim partnerima, ali su i deca zadovoljna, što je najvažnije. Više vole da provode vreme na praksi, nego u školi, a pozitivno je i to što će najbolji od njih, po završetku školovanja, biti zaposleni u firmi - rekao je Ćirović, naglasivši da je ovim projektom država pokazala da zanatsko obrazovanje nije zaboravljeno, što je potvrdila i zamenica gradonačelnika, Timea Horvat, podsetivši da lokalna samouprava već drugu godinu za redom podržava upis đaka na deficitarna zanimanja dodelom učeničkih stipendija.

- Školovanje sa naglaskom na praksu, saradnja obrazovnih institucija sa kompanijama u Subotici samo su neke od prednosti dualnog obrazovanja, a nadamo se da će ključna prednost biti u bržem i lakšem zapošljavanju mladih nakon završetka njihovog školovanja - rekla je Horvat, otvorivši manifestaciju.

Kako karavan "Duh mladosti" promoviše i zdrav način života, u fiskulturnoj sali Tehničke škole održala su se razna sportska dešavanja. Mladi su igrali basket, fudbal, a takođe su mogli da se priključe takmičenju u zgibovima, igri Radija S u kojoj grad koji uradi najviše zgibova, na poklon dobija renoviranje parka ili sportskog igrališta.

- Veoma mi je drago što u Subotici ima toliko mladih i dece, i što ste se okupili u ovolikom broju. Danas ću biti zadužen za "Zgib zonu", stoga hajmo da oborimo taj rekord i da naš grad pobedi u ovoj igri - pozvao je mlade Davor Štefanek, koji je promoter sportskih aktivnosti karavana "Duh mladosti".

Osim sportskih aktivnosti, u Tehničkoj školi održana je i panel diskusija o dualnom obrazovanju i preduzetništvu, na kojoj su učestvovali predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra za strateško planiranje, i Vladimir Džamić, državni sekretar resornog Ministarstva.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
Boze petra Odgovori
Nikad ne veruj politicaru, pogotovo ne onom koji cita "svoj" govor!
ffilozoff Odgovori
Nazalost ovo je duh PROSLOSTI,na celu sa Majom intelektualkom-a ne duh mladosti....
Dr Asko Odgovori
Nazalost opet lazi. Osim govora navedenih gostiju ono najvaznije Panel diskusija nije odrzana, tako da su ucenici, roditelji, nastavnici i direktoti iz drugih gradova uzaludno cekali skoro dva sata kada je nezvanicno procurala vest da je panel diskusija otkazana. Sramota.
pajac Odgovori
Tužno je gledati prodane ljude kako matoroj preletačici ljube skute.
Santa maria della salute.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.