• Pregleda: 3290

Kanjiža ostaje bez Jazz festivala?

Jazz festival u Kanjiži je otkazan, nakon 20 godina organizovanja i značajnog kulturnog traga koji je taj Festival ostavio na jazz sceni Srbije. Festival je trebao biti održan od 10-13. septembra, a da li će se eventualno nastaviti naredne godine pokazaće vreme.
Kanjiža ostaje bez Jazz festivala?

Organizatori Jazz festivala u Kanjiži saopštili su da će ove godine napraviti pauzu, iako je Festival već na pragu, ali fi nansijske okolnosti su nametnule ovakvu nevoljnu odluku.

- Festival moramo da otkažemo, iako ne našom voljom. U ovom trenutku, kada su mnogi očekivali da se predstojećeg vikenda Jazz festival održi, bilo bi izlišno da govorimo o nezahvalnoj finansijskoj situaciji i okolnostima u kojima se nalaze organizatori nekomercijalnih kulturnih događaja. Naročito organizatori jazz festivala, pa još više onih, kojima u fokusu interesovanja nije main stream, već isključivo tekovine savremene imporvizacije i avangardni pokreti unutar jazz-a. Ipak, ne možemo a da Vam ne prenesemo gorak utisak koji ostaje, nakon pročitanog zvaničnog pisma našeg Ministarstva kulture i informisanja koje tvrdi da „Jazz festival u Kanjiži nije od interesa za Republiku Srbiju”, kaže Dejan Vujinović iz festivalskog tima.

Vujinović je izrazio i očekivanja, da će ipak 2016. godina doneti bolje dane za kanjiški Festival, te da će biti u mogućnosti da pozovu sve posetioce tog Festivala ponovo u Kanjižu, na novo jesenje festivalsko druženje.

Bez obzira na otkazivanje ovogodišnjeg Kanjiškog festivala, ljubitelji džeza imaće prilike u Subotici da prate neke od izvođača ovog muzičkog pravca kroz 7. izdanje Jazziré festivala koji se održava krajem oktobra i početkom novembra. Za sada su poznata neka imena, ali problem sa logistikom i specifičnom muzičkom opremom domaćina neka gostovanja eminentnih džez izvođača ostavlja da "vise u vazduhu".

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
Denci Odgovori
Zahvaljujem se svim medijima koji su preneli naše saopštenje, profesionalno i precizno izveštavajući o razlozima zbog kojih izostaje ovogodišnji festival u Kanjiži. A obzirom da veliki deo publike kanjiškog džez festivala čine i Subotičani, važno je da se i ovde objavila ova gorka vest.

Mi se zahvaljujemo poštovaocima festivala na desetinama emailova, komentara na društveim mrežama ili specijalizovanim sajtovima koji prate džez. Ova podrška svakako uliva nadu za 2016.

S poštovanjem,
Dejan Vujinović
umetnički direktor fesitvala

PS: Program subotičkog Jazziré festivala je bezmalo zaokružen, prve koncerte možete da očekujete već od 20. oktobra...
Dobrodošli.
pista Odgovori
Kultura STOP, migranti napred, Vulina na celo kolone.
cule Odgovori
Pa Arapi koji prolaze kroz Kanjizu vise vole JAZZ nego RAP u cemu je problem??
A da smo otcepali narodnjake i Halida Beslica ili Sabana Saulica ili Bajramovica svi bi trazili azil u Srbiji
hahaha
Neša... Odgovori
Ministar kulture Tasovac i briga o kulturi? Ne budite naivni! Raspitajte se čiji je kadar i zašto je infiltriran u Vladu Srbije.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.