Komentara: 16
Pregleda: 19088

Kalcedonija zapošljava 1000 Subotičana

09.11.2011. u 15:34h
Izvor: SuMedija
Kalcedonija zapošljava 1000 Subotičana

Italijanska kompanija „Kalcedonija“, jedan od vodećih svetskih proizvođača donjeg veša, izgradiće proizvodni pogon u Industrijskoj zoni u Malom Bajmoku, u kome će posao dobiti 1.000 Subotičana. Izgradnja proizvodne hale, površine 18 hiljada kvadratnih metara, počinje u martu naredne godine, a sve je realnije da će na istoj lokaciji pogone napraviti i jedan od najpoznatijih svetskih proizvođača kristalnog nakita i luksuznih proizvoda, austrijski „Svarovski“.

Gradonačelnik Saša Vučinić potvrdio je da su pregovori sa italijanskom „Kalcedonijom“ urodili plodom, te je izrazio zadovoljstvo što će još jedan svetski brend imati proizvodnju u najvećem gradu na severu Bačke.

- Pregovori sa Italijanima su počeli još u prvoj polovini ove godine, da bi završni susret na kome je gotovo sve precizirano bio na Dan grada, prvog septembra. Posle toga usledila su tehnička usaglašavanja, utvrđivanje veličine parcela koje su im potrebne za gradnju pogona, prateći sadržaji i detalji oko infrastrukturnog opremanja – rekao je gradonačelnik Saša Vučinić.

Fabrika Calcedonia Subotica

korporativni sajt kompanije: www.calzedonia.it

Sa Agencijom za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije i Ministarstvo ekonomije dogovoreni su svi detalji oko državnih podsticaja za zapošljavanje, a krajem prošle sedmice Vlada Srbije dala je saglasnosto na potpisivanje Memoranduma o razumevanju između dve strane.

- Juče je na sednici Gradskog veća usvojen i Plan detaljne regulacije za deo Industrijske zone u Malom Bajmoku, kojim su dve postojeće parcele, koje je trebala da deli saobraćajnica, spojene u jednu, jer Italijani zaista grade ogroman pogon, tako da postoje svi preduslovi za početak radova. Investicija je vredna 20 miliona evra i gradnja počinje već na proleće – dodaje Vučinić.

Fabrika Calcedonia Subotica - Dunkermotoren, Norma Group, Continental: Slobodna zona Mali Bajmok

Iako nije bilo zvanične potvrde, ali ni demantija, nadležnih u gradu, sve je izvesnije da će svoj pogon u Subotici izgraditi i najpoznatiji svetski proizvođač kristalnog nakita i luksuznih proizvoda „Svarovski“ iz Austrije, u kome će posao dobiti oko 600 Subotičana. Naš portal saznaje da će ovaj aranžman biti sutra i na dnevnom redu Vlade Srbije, te da će biti i ozvaničen. Prema pouzdanim informacijama, predstavnici kompanije „Svarovski“ su već u dva navrata bili u Subotici i razgovarali sa gradskim čelnicima, ali oni nisu hteli da kometarišu ovu vest. Pretpostavlja se da je razlog tome to što Austrijanci insistiraju na tajnosti celog posla dok sve pojedinosti ne budu tačno definisane.

Paralalelno sa najavom invesitcija „Kalcedonije“ i „Svarovskog“, radovi u Industrijskoj zoni i Malom Bajmoku su u punom jeku. Trenutno se, pored nedavno otvorenih fabrika „Norma grupa“ i „Dunkermotoren“, proširuju kapaciteti „Simensa“, a uskoro treba da počne gradnja fabrike gumenih komponenti za automobile „Kontinental“.

Kalcedonija Subotica

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 4 meseca
Komentara: 16
Pregleda: 19088

Povezana vest

Povezane teme

Saša Vučinić

gradonačelnik Subotice

slobodna zona subotica

posao Subotica

Branko Guslov

Privredno tehnološki parkovi Subotica

fabrika Subotica

slobodna zona mali bajmok

norma group

posao za subotičane

fabrika norma

svarovski

swarovski

calcedonia

kalcedonija

fabrika kalcedonija

italijanska fabrika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.