Komentara: 5
Pregleda: 3960

Kako žive penzioneri u Subotici?

11.10.2012. u 16:41h
Izvor: RTV Yueco
Oktobar se u svetu obeležava kao dan starih. U Subotici živi oko 33 hiljade penzionera, koji su podeljeni su četiri grupe: starosni penzioneri, poljoprivrednici, samostalne zanatlije i invalidi. Prosečna penzija u Srbiji, bar prema proračunima, je 24 hiljade dinara, mada je mogo veći broj onih penzionera koji imaju malu penziju, čak i do 12 hiljada dinara.
Kako žive penzioneri u Subotici?

Udruženje penzionera u Subotici koje broji oko 12 hiljada članova, pomaže penzionerima im na razne načine i omogućuje im različite povlastice, kako bi im život učinili lakšim.

Kada penzionera pitate kako živi danas, uglavnom će te dobiti odgovor u negativnom kontekstu, jer većina njih živi loše. Ipak, pozitivno nas je iznenadilo da smo u centru grada pronašli i one penzionere koji su zadovoljni svojim primanjima, doduše bili su u manjini.

Najviše novca penzioneri potroše na hranu i lekove, na šta im ode između ¼ i ½ penzije. Za ostatak novca, koji često nije veći od 10 hiljada dinara, treba platiti režiju, a za unuke retko kada ostaje po koji dinar. Udruženje penzionera u Subotici pomaže svojim članovima na razne načine. Penzioneri imaju popust na kupovinu ogreva i hrane, besplatne preglede kod lekara, a često za malo novca mogu da putuju po Srbiji.

Povodom meseca starih u svim mesnim zajednicama biće organizovana manifestacija "Sunčana jesen života" koju će finansirati Udruženje penzionera, a sve u cilju druženja najstarijih. Centralna manifestacija "Sunačana jesen života" održana je 1. oktobra na Dan starih, gde je takođe za sve penzionere organizovan zabavni program.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 3960
Povezane teme

udruženje penzionera

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.