Komentara: 26
Pregleda: 6917

Kako na jednostavniji i brži način do asfalta u ulici?

26.06.2023. u 13:57h
Izvor: Subotica.com
Nerešeni imovinsko-pravni odnosi najčešća su prepreka na putu od izrade planskog dokumenta do asfaltiranja ulice, poručuju iz JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje. Nadležni objašnjavaju da, u zavisnosti od slučaja, ova procedura može potrajati i nekoliko godina, te dodaju da se postupak može znatno pojednostaviti ukoliko se građani odreknu dela svojih parcela u korist Grada.
Kako na jednostavniji i brži način do asfalta u ulici?

Postoji tačno utvrđena procedura koja se mora ispoštovati kako bi neka ulica postala kandidat za izardu tehničke dokumentacije, a potom i za asfaltiranje. Izrada planskog dokumenta je prvi korak ka tom cilju.

Sa tim uglavnom nemamo problema  s obzirom da je ceo grad planski pokriven - počinje priču Milan Marjanov iz JP za upšravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje i dodaje - Tim planovima su definisane nove regulacione linije na osnovu kojih se vrši parcelacija i izdvajanje parcela za put. Naredni korak je upućivanje zahteva Vladi Srbije za utvrđivanje javnog interesa. Kada se proglasi javni interes, rešenja moraju biti dostavljena svim vlasnicima parcela. Ovde se takođe susrećemo sa jednim problemom gde su podaci koji su navedeni u Katastru neažurni, nisu dobro navedene adrese, nisu sprovedeni kupoprodajni ugovori, kao ni ostavinski postupci i to nam umnogome odlaže proceduru.

Kako na jednostavniji i brži način do asfalta u ulici?Gradsko pravobranilaštvo je sledeća adresa kojoj se prosleđuje predmet i tu se donose rešenja o eksproprijaciji.

Radi se procena nepokretnosti, odnosno zemljišta koje je potrebno eksproprisati, a građani se  izjašnjavaju o dostavljenoj proceni. Ukoliko su saglasni, zaključuje se poravnanje i ta parcela koja je namenjena za put prelazi u vlasništvo Grada - kaže sagovornik - Tek tada se stiču uslovi da se radi projektna dokumentacija, a potom i izvođenje radova za asfaltiranje. 

POSTOJANJE KANALIZACIONE MREŽE USLOV ZA ASFALTIRANJE ULICE - Nepostojanje kanalizacione mreže je još jedan problem sa kojim se često susrećemo na terenu. Asfaltiranju ulice se ne pribegava pre nego što se izgradi kanalizaciona mreža ne samo zbog toga što će ponovo doći do radova, već i zbog toga što se javlja problem sa odvođenjem voda - ističe sagovornik.

Ova procedura može potrajati i po nekoliko godina. Međutim, ukoliko građani odluče da ustupe delove svojih parcela Gradu svi prethodni koraci se preskaču, čime se automatski stiču uslovi za izradu projekta, a potom i za asfaltiranje.

- Postoji mogućnost da se građani odreknu dela parcela u korist Grada. Ta procedura je vrlo jednostavna, potrebno je da odu kod notara i da navedu parcelu čiji su vlasnici, te da deo ustupe Gradu. Mogu da dođu i kod nas u preduzeće da se informišu . Mi ćemo im precizirati koji su to delovi parcela kojih treba da se odreknu za potrebe asfaltiranja puta - pojašnjava Marjanov - U praksi ima i ovakvih primera. Na primer, u jednoj ulici u Željezničkom naselju  pojedini vlasnici su se nedavno odrekli dela svojih parcela i tamo će se ubrzo steći uslovi za izradu dokumentacije, a potom i za asfaltiranje.

Kako na jednostavniji i brži način do asfalta u ulici?Inače, problemi imovinsko-pravne prirode najčešći su u mesnim zajednicama "Peščara", "Zorka", "Makova sedmica", kao i u delu "Željezničkog naselja".

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 meseci i 1 nedelju
Komentara: 26
Pregleda: 6917

Povezana vest

Povezane teme

Asfaltiranje ulica u Subotici

asfaltiranje

neasfaltirana ulica

jp za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.