Komentara: 15
Pregleda: 16645

Kako da pravilno koristite zaštitne maske

02.04.2020. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Nakon što su neko vreme bile deficitarne, zaštitne maske ponovo je moguće kupiti u gotovo svakoj apoteci. Međutim, da biste se zaštitili, nije dovoljno da samo imate masku, već i da znate kako da je pravilno postavite, koristite, skinete i odložite nakon upotrebe.
Kako da pravilno koristite zaštitne maske

Ono što svaki pojedinac može da uradi kako bi zaštitio sebe i druge, jeste da nosi zaštitnu masku, da drži odstojanje od dva metra u zatvorenom prostoru, kao i da često i temeljno pere ruke toplom vodom i sapunom. Subotičani sa kojima smo razgovarali kažu da se većinom pridržavaju propisanih mera, te da koriste hirurške ili platnene maske, u zavisnosti od toga šta su uspeli da nabave.

- Imam tri maske koje perem i dezinfikujem posle svakog nošenja. Nosim ih u zatvorenom prostoru u kojem ima i drugih ljudi, jer brinem i za svoje i njihovo zdravlje. Važno je da se maske pravilno koriste, naročito pri skidanju, jer u suprotnom mogu da naprave više štete nego koristi - kaže naša sugrađanka.

- Imam ih dovoljno, platnene koje perem i peglam, ali ih baš i ne koristim na terenu i u prodavnici - dodaje druga sugrađanka.

- Masku koristim kada idem u prodavnicu i na posao. Imam dve koje se peru i nekoliko jednokratnih. Nisam siguran u to da ih pravilno koristim - objašnjava jedan sugrađanin.

- Imam dve koje svaki dan perem i peglam. Mislim da pravilno koristim, ali bih rado saslušala nekog ko se u to dobro razume. Koristim gde god da idem, ne skidam ih dok se ne vratim u stan. Osećam se sigurnije kada je imam - ističe još jedna sugrađanka.

KAKO SE PRAVILNO KORISTE MASKE?

Prema preporukama Instituta za javno zdravlje Vojvodine, pre nego što stavite masku, potrebno je da operete ruke vodom i sapunom ili da u njih utrljate dezinfekciono sredstvo na bazi alkohola. Masku treba da stavite tako da u potpunosti prijanja na vaše lice i prekriva nos i usta.

Dok nosite masku, nemojte je dodivati i pomerati, jer na taj način svu prljavštinu sa ruku ili rukavica prenosite na masku i obrnuto, zbog čega gubi svoju zaštitnu funkciju.

Kada skidate masku, uhvatite je za lastiš ili trake kojima je bila vezana, tako da ne dodirujte prednju površinu maske. Odložite je u zatvorenu kantu za otpatke i potom operite ruke vodom i sapunom ili u njih utrljajte dezinfekciono sredstvo na bazi alkohola.

KOLIKO DUGO MOGU DA SE KORISTE MASKE?

Nemaju sve maske isti "rok trajanja".

Hirurške maske koje mogu da se kupe u apoteci su predviđene za jednokratnu upotrebu i mogu da se nose samo dva ili tri sata. Ovu masku treba zameniti kada se navlaži i nakon toga je ne treba više koristiti.

Čvršće maske i one koje imaju više slojeva mogu da se koriste šest ili sedam sati. Važno je znati da nijedna od ovih maski ne može da se pere, jer će se tako oštetiti i izgubiti zaštitnu funkciju. Jedine maske koje mogu da se peru su platnene.

KO I KADA TREBA DA KORISTI MASKU?

Masku pre svega treba da nosi zaražena osoba i osoba koja ima simptome respiratorne infekcije (kije ili kašlje) kada odlazi u apoteku ili zdravstvenu ustanovu, jer na taj način štiti sve osobe u okruženju sa kojima dolazi u kontakt.

Zdrave osobe treba da nose masku kada se nalaze u zatvorenom prostoru u kojem boravi mnogo ljudi i gde ne postoji mogućnost održavanja propisane mere odstojanja od dva metra. Zdrava osoba treba da nosi masku ukoliko vodi brigu o osobi za koju se sumnja da ima infekciju izazvanu korona virusom.

Zaštitne maske su efikasne ako se koriste u kombinaciji sa čestim pranjem ruku i utrljavanjem sredstava za dezinfekciju na bazi alkohola.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec 3 nedelje
Komentara: 15
Pregleda: 16645
Povezane teme
korona virus epidemija korona virusa zaštitna maska
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.