Komentara: 31
Pregleda: 3444
Foto

Kako da mladi brže i lakše pronađu posao?

23.11.2023. u 15:11h
Izvor: Subotica.com
Glavni problemi sa kojima se mladi susreću prilikom zapošljavanja su pre svega, nedostatak iskustva, zatim nedovoljno umeće predstavljanja kako u pisanoj formi - CV, tako i usmeno, na samom razgovoru za posao. Kako bi mladima pružili podršku i priliku da steknu ključna znanja iz ove oblasti, danas u je Gimnaziji održana tribina "Kako brže i lakše do zaposlenja".
Kako da mladi brže i lakše pronađu posao?

Kako bi mlade uputili na koji način da napišu CV koji će privući pažnju poslodavca, a ne ostati samo papir više na gomili, i uz to im dali smernice kako da na najbolji način predstave sebe, Udruženje "Korak sigurnosti" organizovalo je predavanje za učenike završnih razreda Gimnazije i Politehničke škole.

 - Danas započinjemo tu ogromnu temu koja im je jako bitna u ovom momentu, a to je šta država Srbija nudi za pomoć i podršku mladima, predstavićemo i projekat "Moja prva plata", pričati o tome kako se prijaviti za posao, odnosno napisati svoj prvi CV, i kako se pripremiti za razgovor za posao, uz savladavanje komunikacionih veština i podizanje socijalne inteligencije na viši nivo - da se bolje snađu u tim situacijama i da im damo prave smernice kako taj CV treba da izgleda - istakla je Aleksandra Vukomanović, predsednica Udruženja "Korak sigurnosti".

Kako da mladi brže i lakše pronađu posao?Kada su u pitanju poteškoće na koje mladi nailaze prilikom zapošljavanja, Vukovanović napiminje da je uglavnom najveći problem to što nemaju iskustvo, ali da je upravo zbog toga program "Moja prva plata" pravo rešenje. 

 - Formalno obrazovanje je jedna stvar, ono se stiče u obrazovnim ustanovama - srednjoj školi ili visokoškolskim ustanovama. Oni često imaju mnogo tog knjiškog znanja, ali poslodavci hoće iskustvo, tako da ne moraju da se zadržavaju previše na obučavanju tog kandidata. Zato je program "Moja prva plata" osmišljen da povezuje mlade i poslodavce, da mladi mogu da stiču radno iskustvo, čime će obogatiti svoju radnu biografiju, i upoznati neke poslove i pozicije, što će im biti dobra polazna osnova u traženju posla - zaključuje ona. 

Kako da mladi brže i lakše pronađu posao?Realizaciju ovog projekta podržao je i Grad, uz brojne druge projekte kojima pomaže mladima - kako studentima tako i srednjoškolcima. 

 - Mi iz godine u godinu izdvajamo sredstva i u oblasti omladinskog sektora i u oblasti socijalne zaštite i u oblasti kulture, gde nam se javljaju udruženja koja na razne načine pomažu mladima. U zavisnosti od generacije, pomažemo im da razviju svoj biznis ili da lakše dođu do posla. Tu je i izgradnja novog omladinskog centra. Mladi će već krajem ove ili početkom sledeće godine imati jedan lep prostor, u kome će moći da razvijaju svoje ideje, da pokažu kreativnost i inovativnost, stručnost i znanje. Zatim formiranje trening centra, koji će još više razvijati dualno obrazovanje, a koji će, nadam se, već sledeće godine biti gotov - istakla je Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti.

Kako da mladi brže i lakše pronađu posao?Ovo predavanje izuzetno je korisno za učenike, koji imaju priliku da steknu veštine neophodne za pronalazak posla i zapošljavanje, bez obzira da li će to biti nakon srednje škole ili nakon studija. 

 - Verujem da će većina njih iz Gimnazije upisati fakulete, ali bez obzira, vreme za zapošljavanje će doći. Zato je dobro posetiti ovakve radionice, kako bismo naučili na napišemo CV. Ja planiram da idem u Sloveniju na studije, a kao strani državljanin, moraću da napišem kratak CV. Ono na čemu moram da radim jesu finese i tehnike, jer nije dovoljno samo naređati podatke, već to treba malo lepše formulisati i izložiti na profesionalan način - objašnjava Aleksa Knežević, maturant Gimnazije.

Izvor: Subotica.com
Tribina: Kako brzo i lako do posla Tribina: Kako brzo i lako do posla Tribina: Kako brzo i lako do posla Tribina: Kako brzo i lako do posla Tribina: Kako brzo i lako do posla Tribina: Kako brzo i lako do posla Tribina: Kako brzo i lako do posla Tribina: Kako brzo i lako do posla
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 meseci i 1 nedelju
Komentara: 31
Pregleda: 3444
Povezane teme

gimnazija subotica

gimnazija svetozar marković

jasmina stevanović

program moja prva plata

korak sigurnosti

aleksandra vukomanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.