Komentara: 32
Pregleda: 6240

Kad politika umeša prste...

24.06.2013. u 11:39h
Izvor: Večernje novosti
Radomir Konstantinović po drugi put ostao bez zvanja počasnog građanina Subotice. Čuveni filozof u zapećku, ovoga puta zbog razmirica između Hrvata i Bunjevaca.
Kad politika umeša prste...

Najveći grad na severu Bačke mnogo čime može da se ponosi, ali ono čega može da se i te kako postidi je neizmireni dug prema velikanima koji su u Subotici rođeni i koji su je nosili u srcu tokom celog svog plodotvornog života.

Kako drugačije nego sramotno okarakterisati činjenicu da čuveni filozof i književnik Radomir Konstatinović, rođeni Subotičanin, u svom gradu nema ni ulicu, ni trg, ni bistu, a sada je ostao i bez priznanja „Počasni građanin“, koje je trebalo da mu se posthumno dodeli!?

Ovo je drugi put da Konstantinović ostaje bez zvanja. Prethodno su mu 2005. godine subotički političari, predvođeni Tamašem Korhecom i Mihaljom Sečeijem, tada članovima Komisije za dodelu gradskih priznanja i gradonačelnikom Gezom Kučerom, skandaloznom odlukom uskratili ovu titulu. Odluka je opravdana time što većini članova komisije nije bilo jasno čime se tačno Konstatinović bavi! Protiv ovakvog stava ustali su tada subotički književnici i intelektualci, ali su političari odneli pobedu i njome nesvesno odali počast Konstatinovićevoj „Filozofiji palanke“.

Pokušala je Subotica da načinjenu nepravdu ispravi ove godine. Ali - opet uzalud. Stavljajući Konstatinovićevo ime pored Nace Zelića, hrvatskog kulturnog pregaoca i pravnika iz Zagreba, koji nazivajući sebe bunjevački Hrvat javno negira postojanje Bunjevaca, predlog komisije za dodelu priznanja „Počasni građanin“ opet je odbijen.

- Molim odbornike da ispravimo načinjenu grešku, da o međunacionalnim razmiricama raspravljamo na drugom mestu i da Konstatinoviću dodelimo priznanje koje mu pripada, i ne samo to, treba da dobije ulicu ili trg u gradu u kom je rođen - tražio je sa skupštinske govornice odbornik Slavko Parać iz Demokratske stranke.

Međutim, rasprava o Zeliću se rasplamsala i dobila međunacionalni karakter, otvorila bolne rane u odnosima Bunjevaca i Hrvata, a kako nije bilo moguće glasati za svakog ponaosob, već samo u paketu za obojicu, da se predlog usvoji nedostajao je samo jedan glas.

I politika je opet pobedila!

Pojedinci su slova u azbuci tog sistema, simboli u simboličkoj tablici vrednosti“ - tvrdio je Konstatinović u svom kapitalnom delu. Vreme je još jedared pokazalo da ni u čemu nije pogrešio.

Bez odluke o Počasnim građanima - Od 59 prisutnih u Sali, 29 odbornika je glasalo da zvanja Počasni građanin dobiju Radomir Konstantinović, književnik i filozof, i Naco Zelić, nekadašnji sudija i kulturni stvaralac, ali to nije bilo dovoljno, jer je za izglasavanje ove odluke trebao još jedan glas, odnosno više od polovine prisutnih. Najglasnici protivnici su bili članovi Srpske napredne stranke, jer je Zelić svojevremeno bio osuđen zbog „delovanja sa pozicija hrvatskog nacionalizma“, kao i bunjevačkih stranaka u Skupštini, zbog Zelićevog negiranja postojanja Bunjevaca kao autohtonog naroda.

 

Izvor: Večernje novosti
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 32
Pregleda: 6240

Povezane vesti

Povezane teme

počasni građanin

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.