Komentara: 3
Pregleda: 3975

I Subotica odaje počast Radomiru Konstantinoviću

25.10.2012. u 17:31h
Izvor: SuMedija
Obeležavanju prve godišnjice smrti jednog od naših najvećih književnika i filozofa, rođenog Subotičanina Radomira Konstantinovića, juče se pridružila i lokalna samouprava inicijativom da on naredne godine, posthumno, dobije zvanje počasnog građanina našeg grada, kao i da se pokrene manifestacija "Dani Radomira Konstantinovića".
I Subotica odaje počast Radomiru Konstantinoviću

Organizator obeležavanja godišnjice smrti ovog, ranije nepravedno zapostavljenog, Subotičanina, čija je najpoznatije delo "Filozofija palanke", je Pokret "Novi optimizam" iz Zrenjanina.

- Njihova inicijativa naišla je na plodno tlo u Subotici. Jasno je da moramo odati počast i priznanje našem Subotičaninu i podsetimo ljude na ono što je radio. Upravo njegova filozofija odražava ono za šta se Subotica borila tokom prethodnih 20 godina. On je prvi upozorio da uljuljkanost i zatvorenost manjih sredina vuku ka nacizmu, a mi se u našem gradu upravo najviše borimo protiv toga da postanemo palanka - rekao je gradonačelnik Modest Dulić.

Branislav Grubački, predsednik Pokreta "Novi optimizam", naglasio je da su na prvu godišnjicu smrti velikog Subotičanina razne inicijative sublimirane u nekoliko akcija.

- Svakako jedna od najvažnijih inicijativa je da mu se oduži i njegov grad za ono što je uradio u životu i drago mi je što smo naišli na dobar prijem u Subotici. Pored toga, u Novom Sadu će danas biti održana tribina posvećena delu Radomira Konstantinovića, odnosno duhu palanke, a u subotu će poslednji prateći program biti omaž njemu - dodaje Grubački.

I Subotica odaje počast Radomiru Konstantinoviću

Potpredsednik "Novog opimizma" i prijatelj pokojnog književnika, beogradski sociolog Mirko Đorđević, istakao je da je Konstantinović nastavio ono što je započeo Dositej Obradović, a uspešno nastavili književnici poput Jovana Skerlića ili Svetozara Markovića.

- On je uspešno spajao životne teme sa folozofskim stanovištima, što se najbolje oslikava u "Filozofiji palanke". Subotica treba da se ponosi njegovim radom - zaključio je Đorđević.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3975

Povezane vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.