Komentara: 20
Pregleda: 4375
Foto

Jugonostalgičari obeležili Dan SFRJ

30.11.2018. u 15:21h
Izvor: Subotica.com
Na 75 godišnjicu od čuvenog Drugog zasedanja AVNOJ-a, 29. novembra 1943. godine u Jajcu, subotički jugonostalgičari položili su vence na spomenik Josipu Brozu Titu u Mini Joguslaviji, a dan kada je rođena SFRJ obeležili svečanom akademijom.
Jugonostalgičari obeležili Dan SFRJ

Dragutin Filipović crvenu partijsku knjižicu ima od 5. februara 1962. godine, od kada je član Saveza komunista. Svoj radni vek proveo je kao građevinski radnik u zemlji i inostanstvu, a osim što su radnici tada bili cenjeniji, kaže da su se ljudi, s kojeg god kraja sveta da su došli, mnogo više poštovali.

- Za mene je Dan Republike daleko više od sećanja na SFRJ, jer sam do današnjih dana ostao isti. Ja ne poznajem Srbina, ne poznajem Hrvata, ne poznajem Makedonca, već poznajem Jugoslovena, a u Nemačkoj poznajem kolegu radnika sa kojim delim istu sudbinu - rekao je Filipović.

Jugonostalgičari obeležili Dan SFRJ

Dragutin Filipović

Iako kao država ne postoji gotovo tri decenije, Mikloš Nađ Olajoš iz Centra Tito objašnjava da vrednosti koje je Jugoslavija utemeljila i danas postoje, te da ih je potrebno negovati zbog mladih generacija i budućih naraštaja.

- Dokle god nas građani Subotice budu pitali da li ćemo praviti svečanu akademiju u novembru, do tada ćemo se truditi, volonterski i svim snagama, da Dan Rebublike ne bude zaboravljen. To radimo na zahtev građana, ali i zbog toga što je Jugoslavija rođena u Narodnooslobodilačkom ratu, u kojem smo imali preko milion i sedamsto hiljada žrtava, a sama Subotica tada je izgubila 8.104 ljudi u borbama, po logorima i na ratištima. Uvereni smo da negujući vrednosti Jugoslavije, u kojoj građani kažu da je bilo lepo živeti, možemo da pomognemo Srbiji da se bolje razvija i da u njoj takođe lepo živimo, ali i našoj deci koja su rođena posle devedesetih godina i koja ne znaju za taj život u Jugoslaviji - objasnio je Nađ Olajoš.

Jugonostalgičari obeležili Dan SFRJ

Blaško Gabrić

Na dan kada je SFRJ prestala da postoji, Blaško Gabrić osnovao je IV Mini Jugoslaviju, kako bi održao kontinuitet postojanja, jer kako ističe, država ne može da prestane da postoji bez referenduma i volje naroda koji ju je gradio.

- Mi smo u Jugoslaviji bili drugovi i drugarice i svi smo bili gospoda, a sada imamo gospodu koja su pokrala imovinu Josipa Broza Tita i radničku klasu Jugoslavije. Zbog čega da ne slavim to što sam radio i gradio? Kažite nam jedan dobar razlog zbog kojeg bismo zaboravili Jugoslaviju? Šta je u njoj bilo rđavo? Ne postoji sistem u kojem je sve perfektno, ali je radnička klasa u Jugoslaviji živela najbolje na planeti zemlji i ne dozvoljavam neradnicima, bitangama i nikogovićima da negiraju rezultate koje je socijalizam postigao - poručio je Gabrić.

Izvor: Subotica.com
Polaganje venaca povodom Dana SFRJ Polaganje venaca povodom Dana SFRJ Polaganje venaca povodom Dana SFRJ Polaganje venaca povodom Dana SFRJ Polaganje venaca povodom Dana SFRJ Polaganje venaca povodom Dana SFRJ Polaganje venaca povodom Dana SFRJ Polaganje venaca povodom Dana SFRJ
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 20
Pregleda: 4375

Povezana vest

Povezane teme

mini jugoslavija

Blaško Gabrić

subotica jugoslavija

mikloš nađ olajoš

dan socijalističke federativne republike jugoslavije

socijalistička federativna republika jugoslavija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.