Komentara: 4
Pregleda: 3445

Akademija i polaganje venaca na Titovu spomen-bistu povodom Dana SFRJ

27.11.2018. u 17:36h
Izvor: Subotica.com
Polaganjem cveća na spomenik Josipu Brozu Titu na prostoru 4. Mini Jugoslavije i svečanom akademijom na Otvorenom univerzitetu jugonostalgičari u Subotici obeležiće 29. novembar, nekadašnji Dan republike.
Akademija i polaganje venaca na Titovu spomen-bistu povodom Dana SFRJ

Predstavnici  Pokreta “4. Mini Jugoslavije”, Društva za istinu o NOB i Jugoslaviji,  Komunisti Subotice i Udruženja “Solidarnost” podsetili su da je 29. novembra, pre 75 godina održano Drugo zasedanje AVNOJ-a u Jajcu, na kome je doneta odluka o federalnom ustrojstvu Jugoslavije, čime su, kako kažu,  postavljeni temelji nove, socijalističke, samoupravne Jugoslavije, domovine ravnopravnih nacionalnih zajednica.  Ta Jugoslavija  rođena je u narodnooslobodilačkoj borbi, u kojoj je stradalo 1,7 miliona ljudi.  Iako starije i srednje generacije znaju za tekovine Jugoslavije, kao i za greške, sekretar Društva za istinu o NOB i Jugoslaviji, Mikloš Nađ Olajoš,  kaže da je značajno  da se i generacije rođene posle 90-ih godina prošlog veka bolje upoznaju sa tim vrednostima.

Zbog mladih i potrebe da se i danas i sutra neguju i grade vrednosti  naše Jugoslavije  jugoslovenska udruženja i građani Subotice, koji neguju i cene vrednosti Jugoslavije obeležiće Dan republike. Naročio ističemo neophodnost izgradnje života zajedno u Subotici zbog višenacionalnog sastava, kao i katastrofalnih posledica svih šofinizama iz 90-tih i sve većeg jačanja nasilja, netolerancije i neofašizma u svetu. Istrajni smo da svake godine obeležavamo Dan republike, jer nam niko ne može zabraniti, niti oduzeti pravo da verujemo i radimo na tome da se vrednosti i civilizacijske tekovine Jugoslavije izgrađuju i neguju danas u Srbiji, radi njenog razvoja i pristojnog života ljudi u njoj - poručio je  Nađ Olajoš.

Akademija i polaganje venaca na Titovu spomen-bistu povodom Dana SFRJ

Kao državni praznik SFRJ 29. novembar slavljen je gotovo šest decenija, a zvanično je ukinut novembra 2002. Nekada je bio jedan od najvećih praznika u SFRJ, a od 2002. godine slave ga samo jugonostalgičari.

- Ne vidim nikakav razlog da neko negira uspehe stare Jugoslavije, koja je imala bratstvo i jedinstvo i gde smo svi družili  gde smo bili jedna od najpriznatijih zemalja Evrope i sveta. Danas pojedinci koji se bave politikom to pokušavaju da negiraju. Naša omladina će naslediti sve ono što smo u Titovoj Jugoslaviji stvorili, a oni u kapitalizmu neće moći ostaviti svojoj deci to što smo mi ostavili našoj deci - istakao  je Blaško Gabrić, predsednik pokreta 4. Mini Jugoslavije.

U okviru programa obeležavanja, jugonostalgičari će u četvrtak, u 11 časova položiti cveće na spomenik Josipu Brozu Titu na prostoru 4. Mini Jugoslavije. Od 18 časova u svečanoj sali Otvorenog univerziteta biće održana svečana akademija na kojoj će nastupiti Ženski omladinski hor, pod dirigentskom palicom Maćaša Murenjija, kao i brojni subotički umetnici amateri.

Kao i prošle godine, na svečanoj akademiji biće uručene zahvalnice za predan i dosledan rad na negovanju vrednosti Jugoslavije. Za stvaralaštvo i antišifazam zahvalnica će biti  dodeljena  Gezi Babijanoviću, za publicistiku i istraživački rad posthumno će biti dodeljena Ljubomiru Đorđeviću, a zahvalnicu će ove godine dobiti i Đuro Posavčić, stari železničar iz Centra “Tito”.

Akademija i polaganje venaca na Titovu spomen-bistu povodom Dana SFRJ

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 3445

Povezana vest

Povezane teme

mini jugoslavija

Blaško Gabrić

mikloš nađ olajoš

socijalistička federativna republika jugoslavija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.