Komentara: 23
Pregleda: 10439

Josip Fazekaš - dobri duh subotičkog fudbala

16.02.2016. u 11:20h
Izvor: TV Subotica
Retki su Subotičani koji vole fudbal, posebno zbivanja na lokalnim travnatim terenima a da nisu čuli za Josipa Fazekaša. Davne 1973, dok je još aktivno igrao u Severu, počeo je da obavlja trenerski posao u Bačkoj 1901. Seća se da tada ni slutio nije da će u istom poslu ostati tolike godine, a evo i danas sa uspehom radi.
Josip Fazekaš - dobri duh subotičkog fudbala

Josipa Fazekaša posetili smo u njegovom stanu koji podseća na svojevrsni muzej fudbala. Tu su zastavice klubova s kojima se sastajao tokom karijere, mnoštvo pehara i medalja.. Album sa fotografijama deluje kao vremeplov, od onih u crno beloj tehnici do velike razvijene fotografije na ulazu u prostorije FK Bačka 1901. Sve je u znaku fudbala. Stari Fazekaš poseduje diplomu trenera, ali važnije od toga, poseduje obimnu fudbalsku literaturu i kako nam je rekao, u osamdeset i drugoj godini još uvek uči. Primetili smo mnoštvo ispisanih papira i ispunjenih tabela. To je statistika koju je Josip Fazekaš pažljivo beležio od davne 1973 pa do 2002 godine. Mlađe selekcije  Bačke, Severa, Peščare i Spartaka vodio je na 1002 utakmice, i ostvario 723 pobede, 83 nerešena ishoda i 194 poraza.

Najdublji trag Josip Fazekaš ostavio je u Severu. Kao zaposlen u tadašnjem gigantu jugoslovenske elektroindustrije, 1975 godine postaje trener mlađih selekcija. Na tom mestu ostao je dvadeset i tri godine. Generacije fudbalera rasle su sa njim a severova škola fudbala postala je prepoznatljiva u čitavoj zemlji. U preduzeću su imali razumevanja za velikog sportskog entuzijastu i nisu mu zamerali poneko odsustvo. To se vrlo brzo isplatilo. Od ekipe koja je u prvoj sezoni sa novim trenerom izborila sedmo mesto, Sever je ubrzo postao strah i trepet za sve u opštinskoj ligi, pa i za sam Spartak. U sezoni 1981-82 Fazekaš je sa ekipom stigao do prvog mesta a u godinama koje su usledile taj uspeh je često ponavljao. Njegov rad cenili su i van granica zemlje. Posebno u Mađarskoj pa je klub tih godina predstavljao Suboticu na prestižnom Tošibinom turniru u Budimpešti.  Odlaskom Fazekaša iz Severa, čuvena fudbalska škola više nikada nije bila tako uspešna.

Fazekaš je svoju misiju nastavio u Spartaku gde je mlade generacije kluba podučavo fudbalskim veštinama 11 godina da bi se sedmog juna 2000. Godine vratio na mesto sa kojeg je krenuo, u Bačku 1901. Na terenima najstarijeg kluba u zemlji, najmlađi svoje prve fudbalske korake uče od najstarijeg trenera u Subotici. Ogroman radni elan, neiscrpna energija i ljubav prema deci ne napuštaju ovog čoveka ni posle četrdeset i tri godine karijere.

Josip Fazekaš rođen je 1934. godine u Starom Žedniku. Čitav radni vek posvetio je deci. Kroz njegovu školu fudbala prošlo je oko 15.000 Subotičana.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 23
Pregleda: 10439
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.