Komentara: 11
Pregleda: 3635

Još uvek nije vreme za selektivno skupljanje otpada

28.10.2014. u 20:05h
Izvor: Magyar Szó
Pre nekoliko dana su sa više lokacija u Subotici nestali kontejneri za selektivno skupljanje otpada. Građanima stvarno nedostaju ovi kontejneri, delom zbog toga što su zaista savesno razvrstavali smeće i kontenere koristili namenski, a delom zbog toga što sad ne znaju gde da odlože nakupljene stvari kod kuće.
Još uvek nije vreme za selektivno skupljanje otpada

Kontejnere su odneli nadležni iz Javnog preduzeća „Čistoća” jer su smatrali da nema svrhe ostaviti ih na ulicama.

„Svojevremeno smo kontejnere za selektivno skupljanje papira i plastičnih boca postavili da građani mogu razvrstati svoje otpade. U prvo vreme nije bilo problema, ponekad su neki, sigurno slučajno, zamenili gde šta treba da se baci, ali su bar bacali samo materijale koji se mogu ponovo koristiti.

Nažalost, ljudi nisu poštovali propise, iako smo više puta pozivali na namensko korišćenje kontenera. Bacali su uginule pse, mačke, zečeve, čak i piliće, ako u kontejnerima nije bilo mesta, džakove sa građevinskim otpadom su ostavljali pored njih… Praktično, napravili su ilegalna odlagališta od ostrva prvenstveno osmišljenih za selektivno skupljanje. Očigledno još nismo dorasli ovom zadatku, još ne umemo živeti svakodnevni život uzimajući u obzir važnost zaštite životne okoline”, rekao je Nandor Klinocki, nadležni iz JP „Čistoće”.

Onim građanima koji su namenski koristili kontejnere sada nedostaje mogućnost razdvajanja otpada.

Za sada su kontejneri kod solitera, odnosno u dvorištima, još uvek u funkciji, građani koji tu žive otpad stvarno bacaju propisno.

„Inače imamo i problema sa odnošenjem otpada. Ima građana koji nisu načisto sa time šta spada pod pojam otpada iz domaćinstva. Dešava se da neko isprazni dvorišni WC, sadržaj potrpa u džakove i ostavi pored ostalog smeća. Ne bih objašnjavao šta se dešava kada ovakvi džakovi dospeju u kamione koji melju otpad”, dodao je Klinocki.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 3635

Povezane zviždaljke

Povezane teme

odlaganje otpada

otpad

kontejneri

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.