• Pregleda: 2917

Još uvek nije vreme za selektivno skupljanje otpada

Pre nekoliko dana su sa više lokacija u Subotici nestali kontejneri za selektivno skupljanje otpada. Građanima stvarno nedostaju ovi kontejneri, delom zbog toga što su zaista savesno razvrstavali smeće i kontenere koristili namenski, a delom zbog toga što sad ne znaju gde da odlože nakupljene stvari kod kuće.
Još uvek nije vreme za selektivno skupljanje otpada

Kontejnere su odneli nadležni iz Javnog preduzeća „Čistoća” jer su smatrali da nema svrhe ostaviti ih na ulicama.

„Svojevremeno smo kontejnere za selektivno skupljanje papira i plastičnih boca postavili da građani mogu razvrstati svoje otpade. U prvo vreme nije bilo problema, ponekad su neki, sigurno slučajno, zamenili gde šta treba da se baci, ali su bar bacali samo materijale koji se mogu ponovo koristiti.

Nažalost, ljudi nisu poštovali propise, iako smo više puta pozivali na namensko korišćenje kontenera. Bacali su uginule pse, mačke, zečeve, čak i piliće, ako u kontejnerima nije bilo mesta, džakove sa građevinskim otpadom su ostavljali pored njih… Praktično, napravili su ilegalna odlagališta od ostrva prvenstveno osmišljenih za selektivno skupljanje. Očigledno još nismo dorasli ovom zadatku, još ne umemo živeti svakodnevni život uzimajući u obzir važnost zaštite životne okoline”, rekao je Nandor Klinocki, nadležni iz JP „Čistoće”.

Onim građanima koji su namenski koristili kontejnere sada nedostaje mogućnost razdvajanja otpada.

Za sada su kontejneri kod solitera, odnosno u dvorištima, još uvek u funkciji, građani koji tu žive otpad stvarno bacaju propisno.

„Inače imamo i problema sa odnošenjem otpada. Ima građana koji nisu načisto sa time šta spada pod pojam otpada iz domaćinstva. Dešava se da neko isprazni dvorišni WC, sadržaj potrpa u džakove i ostavi pored ostalog smeća. Ne bih objašnjavao šta se dešava kada ovakvi džakovi dospeju u kamione koji melju otpad”, dodao je Klinocki.

Izvor: Magyar Szó

povezane teme

11
Uvek u pravu Odgovori
Mi smo toliko nekulturan narod da se to retko može sresti. Bavim se direktno zaštitom čovekove okoline i putujem do najudaljenijih krajeva Republike Srbije te se svašta nagledam. Imam u kolekciji nebrojeno fotografija sa svih naših opevanih reka i planina od kojih se normalan čovek zgrozi. Nek nam je Bog na pomoći.
Sugrađanka Odgovori
Super, vi ste svoj problem rešili, a šta da rade građani koji su propisno selektovali svoj otpad i pravilno ga odlagali u namenske kontejnere i time izbegli pretrpavanje kućnog smeća koje se u većini delova grada odnosi jednom nedeljno.
Da li imate bar PREDLOG kako dalje?
toilet Odgovori
Eno kod Mandarine pompezno postavljeni kontejneri sa sve zakljucavanje su postali javni toalet, sa srcom, govnima itd. Srusite leglo zaraze!
Куре Odgovori
Већина Срба је још увек на некаквом веома примитивном степену развитка као и свести о својој околини и очувању исте. Тужно.
nale Odgovori
Balkanizacija je odavno uzela maha, pojedine delove gotovo nikada nije ni napuštala. Edukacija o selektivnom sakupljanja otpada bi trebala da bude izazov za gospodu iz Ministrastva prosvete, kako integrisati u opšte obrazovanje na svim nivoima, razvijanje svesti o zaštiti životne sredine. Kućno vaspitanje uživa primat, u svakom pogledu!
Vule Odgovori
Na pocetku Kireske postoje kontejneri za razvrstavanje otpada ali stanari su primorani da bacaju smece gde mogu jer su drugi kontejneri prepuni. Vrlo moguce da je i na drugim lokacijam isti problem,
tetka Odgovori
Svest o očuvanju životne sredine treba pre svega graditi kod dece od malih nogu /u porodici/ a i posle u vaspitno obrazovnim ustanovama.

Što se tiče pomenutih leševa životinja - u Subotici ne postoji legalna institucija koja se bavi uklanjanjem istih ako se pomor desi u domaćinstvima - to građani koji su imali takav slučaj jako dobro znaju!

A i kod odlaganja raznog otpada koji se NE SMATRA KUĆNIM SMEĆEM ima poteškoća jer u trenutnoj ekonomskoj situaciji većina građana nema sredstava da plati odnošenje istog mimo redovno plaćenih usluga JKP-u.

Sve ovo nas ne opravdava za deponovanje smeća na nedozvoljenim mestima i na nedozvoljen način. Tu i uloga inspekcijskih službi i naše Komunalne policije zataji. Npr. sugrađani prijavew nesavesne susede koji građevinski kabasti otpad i pepeo godinama sipaju na neasfalitirani put u ulici. Inspekcija možda iziđe nakon prijave, konstatuje stanje i naloži uklanjanje istog, čak da savet dotičnima i iskopaju rupu na putu i u nju ubace šut...................... Ovo je živa istina.
robert Odgovori
Kvazar će to sve samleti!
baćo Odgovori
Ove aktivnosti treba otpočeti u Osnovnim školama gde se formiraju mladi, da ne bude kasno.
bane Odgovori
Prema onima koji 'nažalost' ne poštuju propise, potrebno je preduzeti zakonske mere (sankcije), ako uopšte takve mere postoje... Pogledajte samo korpe za otpatke duž gradskih ulica, konkretno Radijalca, (A i u centru, na Korzou). Stanaru je teško da prošeta zadnjicu do kontejnera, koji mu se nalazi iza zgrade, pa smeće iz stana ponese u najlon-kesi i baci u korpu za otpatke. Te korpe nisu za to namenjene. Pitam se, zašto mi građani nismo upoznati sa nadležnostima Komunalne policije ?! Kladim se da ni oni sami ne znaju šta im je nadležnost. Na drugom sajtu Subotice (grad subotica) pročitao sam vest da je komunalni policajac napisao prijavu protiv žene koja je, u ulici Jo Lajoša hranila ulične mačke. Pitam se šta je trebalo da uradi ?! Da ih pobije i baci u kontejner ?? Da li ćemo sada pričati viceve o Komunalnim policajcima ?!
Dorottya Szilágyi Odgovori
A zašto se ne daje izjava i o tome, da su građani više puta intervenisali da su ti kontejneri prepuni i da nadležni dođu i isprazne?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.