Komentara: 1
Pregleda: 1659

Još jedna nagrada za "Bravo za klovna" i Minju Peković

23.10.2023. u 10:23h > 11:18
Izvor: Subotica.com
Jedanaesti po redu Bečejski festival monodrame Be:femon je završen, a Gran pri ovog festivala ponela je Minja Peković za monodramu "Bravo za klovna" Narodnog pozorišta.
Još jedna nagrada za "Bravo za klovna" i Minju Peković

Jednoglasnu odluku o pobednici doneo je žiri u sastavu  Dušanka Glid Stojanović, prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu - predsednica, Marija Medenica glumica SNP-a i prošlogodišnja dobitnica nagrade na Be:femonu i Aron Balaž glumac iz Novog Sada.

  - Minja Peković otvara polje suočenja odnosno sudara sa bolešću koji se kroz arhetipski lik klovna transformiše u ženu koja se nosi sa institucijama i snažnim identitetom sebe kao majke. Minja se publici predstavlja bez patetike tužnog klovna energijom glumca hazardera/klovna koji skače u čašu sa trampoline. Ona sa lakoćom dopire do publike koju ne opterećuje nego uspeva da joj pokaže svoju veliku veštinu i talenat - navodi se u obrazloženju.

Još jedna nagrada za "Bravo za klovna" i Minju Peković

Ovogodišnji Bečejski festival monodrame je otvorio Nebojša Dugalić, rekavši da posle onoga što glumac pokaže na sceni gledalac ne izlazi isti iz pozorišne dvorane.

 - Be:femon potvrđuje da  je festival regionalnog značaja i da svake godine okuplja sve više i više hrabrih umetnika, istovremeno ophrvanih neizvesnošću i aktiviranih snagom da uđu u eskapizam stvaralaštva i formu monodrame izbegavajući svaku vrstu komfora - istakao je on.

Ono što ovaj festival dodatno čini posebni jeste činjenica da se posel svake odigrane momodrame održava razgovor umetnika sa članovima žirija. Ovo je jedna od specifičnosti Be:femona. Glumac ili glumica sedaju pred članove žirija i kao na ispitu na fakultetu, odgovaraju na pitanja i bivaju suočeni sa impresijama onih koji su pažljivo pratili njnihov rad, koji sada treba da ocene. 

 - Iako je Minja otvorila Be:femon, već na ovom svojevrsnom “ispitu” nakon njegovog praktičnog dela, bilo je jasno da je nagrada njena. Ne želimo da budemo neskromni, jer mi znamo koga imamo, ali kada vam Dušanka Glid Stojanović kaže da ste pokazali nadnaravnu snagu glumca, uradili nešto van svakog reda, nešto izvanredno, da ste heroina ovog vremena u glumačkom esnafu, da je opčinjena vašom umetničkom snagom … tu nema dileme, ovaj student je opet dobio čistu desetku – izjavio je Miloš Nikolić, upravnik Narodnog pozorišta, čestitavši Minji na još jednoj u nizu nagrada. 

Još jedna nagrada za "Bravo za klovna" i Minju PekovićOva je ipak stigla u posebnom trenutku i svedoči o tome da život zaista piše zanimljive priče. 

 - Vest o nagradi stigla je na moj rođendan. Okrugli. Praktično kao poklon. I to dečiji, davnašnji, jer... Pred sam početak "Klovna", ja sam iza zavese, u svojim ritualima pred igranje, dok se ispred zavese nalazi Nebojša Dugalić koji otvara 11. Be:femon. I ja se setim trenutka kad se kao devojčica krijem u džepu scene u Studentskom gradu pokušavajući da otkrijem magiju Nebojše Dugalića u predstavi 'Zlatno runo'. Podigla sam glavu gore, s osmehom na licu i suzom u oku i - zaigrala. Dakle... Duboko zahvalna na jednom od najlepših rođendanskih poklona ikad! - objašnjava Minja Peković

Specijalnu glumačku nagradu Be:femona i nagradu publike, dobila je monodrama „Nina?“ Nikoline Vujević. Ova predstava je master rad mlade glumice koja je odnedavno članica ansambla Narodnog pozorišta u Subotici. 

„Bravo za klovna“, nakon pobede na festivalu monodrame u Bečeju, odlazi u Banjaluku, gde se u Gradskom pozorištu "Jazavac" održava  Međunarodni festival glumca „Zaplet“, koji ima za cilj promociju, pre svega, mladih pozorišnih stvaralaca iz svih oblasti pozorišta, a posebno glumaca. Takođe, u narednom periodu nas očekuje i televizijska premijera serije "Tunel" u kojoj Minja Peković igra glavnu ulogu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 meseci i 1 nedelju
Komentara: 1
Pregleda: 1659
Povezane teme

minja peković

bravo za klovna

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.