• Pregleda: 22245

Jesenji festival cveća "Garden flora" na Trgu Republike

Jesenji ambijent našeg grada upotpunjen je šarenilom „Garden flore“ - izložbe i vašara cveća i sadnica koji je otvoren danas na šetalištu pored plave fontane. Četvorodnevna manifestacija u organizaciji Udruženja Seljaka, okupila je 14 proizvođača cveća iz Subotice i okoline.
Jesenji festival cveća "Garden flora" na Trgu Republike

„Garden flora“  se tradicionalno organizuje u drugoj polovini aprila, a zahvaljujući velikom odzivu izlagača i posetilaca, proizvođači cveća i organizatori su odlučili da manifestaciju organizuju i u jesenjem periodu. Subotičanima je ponuđeno sezonsko i saksijsko cveće po pristupačnim cenama iz plastenika i staklenika sa teritorije grada.

„Mislim da je to veliki značaj i za Grad i za nas i za naše proizvođače jer samom manifestacijom se oblikuje ukus i narav proizvođača. Mislim da je sa turističkog aspekta interesantno videti još jedno dešavanje, u kojem ljudi mogu uživati", kaže Arpad Kiš, iz Udruženje Seljaka Subotica.

Malobrojni proizvođača cveća i sadnica sa severa Bačke uglavnom svoje proizvode izlažu na gradskim pijacama i ovakvim i sličnim manifestacijama. Reč je uglavnom o porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima koja imaju decenijsko iskustvo u proizvodnji cveća i sadnica  i njihovom plasmanu na tržište. Andraš Bezdan iz Bajmoka već dve decenije proizvodi sezonsko, saksijsko cveće i hrizanteme, a u poslednje vreme ga zabrinjava aktuelna situacija na tržištu kao i stagniranje cene koja je i inače niska.

„Proizvodnja zahteva rad, i to čovek kao recimo ja, koji 20 godina ima rutinu obavlja već lako. Prodaja je malo teža, ali šta možemo, radimo na tome da se nekako proda po nekoj ceni, ali nas ta prodaja koči. Cene su iste i uvek se probamo uklapati u cene da one budu i kupcima i prodavcima srednje, ali sve je teže i teže“, rekao je Andraš Bezdan, proizvođač cveća iz Bajmoka.

Proizvođači cveća nemaju svoje udruženje na nivou republike i pokrajine, koji bi zastupali njihove interese kod nadležnih organa. Države im ne pruža pomoć u proizvodnji i subvencijama, što bi popravilo stanje u ovoj grani agrara i omogućilo da naša zemlja postane ozbiljan izvoznik cveća.

„Trenutno ne dobijamo nikakvu subvenciju. Da li će to država da rešava i kada će rešavati, to se ne zna. Mi nismo toliko veliki proizvođači, već smo mali ili srednji proizvođači i malo smo odbačeni u stranu, niko nas ne prati, niko nas ne gleda“, dodaje Andraš.

Proizvodnja cveća spada u najlepšu granu poljoprivrede, ali istovremeno i najskuplju jer iziskuje dosta ulaganja u infrastrukturu i prateću opremu. Proizvodnja zahteva angažovanje cele porodice, pa je to često porodični biznis. U Srbiji se poslednjih godina beleži blagi rast broja proizvođača baštenskog i kućnog cveća u plastenicima i staklenicima.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

3
zimzelen Odgovori
Lepa manifestacija.
Žderonja Odgovori
Zaista lepa manifestacija.
Na jesenjem festivalu cveća "Garden flora" na Trgu Republike mi se najviše sviđala pečena kobasica u lepinji i kurtoški kolač.
city woman Odgovori
Jako lepo. Ovakvih manifestacija treba imati.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.