Komentara: 15
Pregleda: 5490

Jesen u Subotici će biti u znaku radova

20.08.2015. u 17:35h
Izvor: Subotičke novine
Grad je od Uprave za kapitalna ulaganja Pokrajine dobio 530 miliona dinara i na osnovu toga raspisano je više javnih nabavki čija realizacija se očekuje počev od septembra. U pitanju su najviše putevi, kanalizacija i vodovodna mreža.
Jesen u Subotici će biti u znaku radova

Ono što je gradonačelnik Jene Maglai nagovestio početkom jula, kada je podneo izveštaj o radu za prvih šest meseci ove godine, da se od Uprave za kapitalna ulaganja Pokrajine očekuje 530 miliona dinara, namenjenih Subotici, sada se ostvarilo. Javne nabavke su u toku prošlog i prvih desetak dana ovog meseca objavljene, tako da se očekuje da će septembar, oktobar i novembar biti meseci kada će se najviše raditi.

“Do sredine jula dobili smo od Uprave za kapitalna ulaganja saglasnost za raspisivanje tendera i sada je najveći izazov da ih sprovedemo kvalitetno, da ne bi imali problema oko poništavanja rezultata nabavki a samim tim i odugovlačenje i kašnjenje poslova. Izradu dokumentacije smo poverili javnim preduzećima koja su stručna u tim oblastima, a u pitanju su “Vodovod i kanalizacija” za vodovodnu i kanalizacionu mrežu, odnosno Direkcija za izgradnju grada kada je reč o građevinarstvu. Ovo sprovođenje javnih nabavki svakako nam je prioritet i očekujemo da će postupci biti okončani na zadovoljavajući način”, kaže Jene Maglai.

Projekti za koje se grad opredelio prvenstveno su rešavanje komunalnih pitanja, a u njima je sadržan i nastavak radova na Pozorištu, sanacija objekta “Nepkera”, projektovanje i izgradnja poslovno-proizvodne hale za montažu mašinskih i elektromašinskih elemenata i izgradnja jedne trafo stanice. Predstoje i tenderi za izgradnju mrtvačnica u Višnjevcu i Tavankutu, kao i rekonstrukciju Domova kulture u Novom Žedniku i u Tavankutu.

Jesen u Subotici će biti u znaku radova

“Za izgradnju kanalizacione mreže raspisali smo javne nabavke za Slavonsku ulicu, u Mesnoj zajednici Novi grad, u vrednosti od oko 3 miliona dinara, u ulici Hajduk Stanka u Železničkom naselju, oko 1,4 miliona dinara, u ulici Luke Mardešića na Paliću za 1,3 miliona dinara, zatim za Stražilovsku, Kameničku, Sirišku i deo Futoške ulice u Aleksandrovu čija je vrednost 23,3 miliona dinara, i izgradnju kanalizacije u ulicama Servo Mihalja od ulice Zelengorske do ulice Josipa Kolumba, Vranjska, Dubrovačka od Cerske do Jasenovačke ulice, Vrnjačka i jasenovačka na teritoriji Mesne zajednice Palić. Ona će stajati 22,8 miliona dinara. Tu je zatim vodovodna mreža duž ulice Đeri Ferenca, 381.Nova, Segedinska kao i nekoliko krakova na Makovoj sedmici, 7,4 miliona dinara. Kolovozi su predviđeni u Bračkoj ulici na Makovoj sedmici, 7,8 miliona dinara, i u ulici Rudi Čajavec u Bačkim vinogradima, 6,7 miliona dinara. Osim toga, preko Direkcije za izgradnju grada, u planu su još tri saobraćajnice, zatim servisna saobraćajnica za “Lidl” koju planiramo u septembru, kao i kružni tok na raskrsnici 51.Divizije i Majšanskog puta”, objašnjava gradonačelnik Jene Maglai.

U planu i novi deo Pozorišta

Ono što je posebno zanimljivo jeste da se posle više decenija rešava pitanje kanalizacije u ulicama Siriška, Stražilovska i Kamenička u Aleksandrovu, gde je, kako se tvrdilo, zbog visinske razlike, njena izgradnja bila problematična.  Na zahtev Mesne zajednice, grad je aplicirao na pokrajinska sredstva, “Vodovod” je uradio projektnu dokumentaciju, dobijena je građevinska dozvola i po okončanju javne nabavke, smatra gradonačelnik, izgradnja treba da bude okončana za približno dva meseca.

Jedna od stavki ovog plana je i nastavak radova na rekonstrukciji i izgradnji zgrade Narodnog pozorišta, gde na novom delu da se urade krov i kompletno fasade prema Korzou i prema Zelenoj fontani, a objekat sa svih strana potpuno zatvori.

“U pitanju je ukupno 225 miliona dinara, zajedno sa sredstvima Pokrajine, Republike i Grada, ali očekujemo da će ovaj posao biti prenet u 2016. godinu. Važno je da smo krenuli i da se na nastavak radova ne čeka još tri ili pet godina. Što se tiče starog dela, unutrašnji radovi trebalo bi da krenu dogodine, za čega ćemo predvideti sredstva u budžetu i mi i Pokrajina i Republika, i nadam se kada budu kompletno završeni da će nešto sredstava ostati i za uređenje unutrašnjosti novog dela”, kaže Jene Maglai.

Kako do sekundarne mreže?

Kroz pojedine javne nabavke u pojedinim ulicama rešavaće se pitanje kanalizacije ili vodovodne mreže, ali u okviru izgradnje kapitalnih objekata odvođenja otpadnih voda i vodosnabdevanja, koja je u toku, grad je zajedno sa kreditom od 11 miliona evra preuzeo obavezu i da izgradi sekundarnu mrežu, tamo gde ona nedostaje.  Građanima Železničkog naselja gradonačelnik je početkom juna nagovestio mogućnost da grad izdavanjem municipalnih obveznica dođe do sredstava za polaganje uličnih vodova.

“Priprema se takva odluka o zaduživanju grada, ali da li će to biti kredit ili municipalne obveznice, odlučiće se na osnovu toga koji će uslovi biti povoljniji. O tome će već za desetak dana biti reči na Gradskom veću, a ukoliko krajem ovog meseca bude održana Skupština, verujem da bi mogli da krenemo u proceduru i da krajem jeseni dođemo do prvih sredstava. Nakon toga bi sledile javne nabavke, a prvi radovi na proleće. Od strane Javnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” imamo za to pripremljene projekte sa građevinskim dozvolama u vrednosti od 300 miliona dinara.  Javno komunalno preduzeće sada je predvidelo izradu projektne dokumentacije za Železničko naselje koja treba da bude gotova do proleća i tada bi mogao da krene i taj drugi deo, od ulice Nevesinjske pa do Jovana Mikića i 51.Divizije kao i Milutina Uskokovića i poprečne ulice, sve u vrednosti od još 200 do 250 miliona dinara. Pošto je obaveza da na 11 miliona evra kredita od ERDB banke dodamo i naših 11 miliona, a da smo sa KFW bankom iz Nemačke potpisali Memorandum za nepovratnih 5,8 miliona evra za rešavanje problema kanalizacije na Paliću, to bi sa pomenutih oko 600 miliona dinara činilo tih 11 miliona evra. Očekujem da sa KFW bankom potpišemo ugovor na jesen i da nam tih 5,8 miliona evra bude na raspolaganju u toku 2016. godine”, kaže gradonačelnik Jene Maglai.

Na Paliću će, kako se predviđa, oko milion i po evra biti uloženo za izgradnju sistema za odvođenje otpadnih voda na gradski uređaj za prečišćavanje, a isto toliko i za izgradnju kompletne kanalizacije u naselju. Jednim delom bi se istovremeno rešavao i problem odvođenja otpadnih voda u Mesnim zajednicama Hajdukovo i Šupljak.

Tender za centar

Već u toku ove ili najkasnije naredne nedelje treba da se raspiše i javna nabavka za radove na osnovu Plana o uređenju centra grada, deo koji se odnosi na popločavanje trotoara oko Gradske kuće.

„Osim oko Gradske kuće, možda će se popločavati i ulica Age Mamužića, a sada je u toku usaglašavanje stručnjaka oko materijala koji će se upotrebiti. Ove radove možemo očekivati u oktobru ili novembru, dok ćemo na osnovu sredstava koja imamo za realizaciju Plana za uređenje centra grada videti šta još pored ovoga možemo da uradimo“, kaže Jene Maglai.

Turistički centar

„Za izgradnju Turističkog informativnog centra na Paliću Republičko Ministarstvo za telekomunikacije i trgovinu obezbedilo je 6,2 miliona dinara. Treba da raspišemo javnu nabavku za uređenje enterijera u vrednosti od 3,2 miliona dinara. Krajem septembra, kako očekujemo, krenuće i izgradnja tri ili četiri staze na Paliću i delimična adaptacija i sanacija Letnje pozornice u vrednosti od preko 3 miliona dinara“, kaže Jene Maglai.

Izvor: Subotičke novine
Radovi na uređenju kanalizacione mreže u MZ "Dudova šuma" Radovi na uređenju kanalizacione mreže u MZ "Dudova šuma" Radovi na uređenju kanalizacione mreže u MZ "Dudova šuma" Radovi na uređenju kanalizacione mreže u MZ "Dudova šuma" Radovi na uređenju kanalizacione mreže u MZ "Dudova šuma" Radovi na uređenju kanalizacione mreže u MZ "Dudova šuma" Radovi na uređenju kanalizacione mreže u MZ "Dudova šuma" Radovi na uređenju kanalizacione mreže u MZ "Dudova šuma"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 8 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 5490

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.