Komentara: 74
Pregleda: 10810

Jene Maglai: Prekinuću praksu zapošljavanja stranačkih kadrova

29.11.2013. u 16:06h
Izvor: Blic
Jene Maglai, novi gradonačelnik i predsednik subotičkog odbora Saveza vojvođanskih Mađara, u razgovoru za „Blic“, naglašava da će mu jedan od prvih poteza biti prekidanje sa praksom stranačkog zapošljavanja, te da će ubuduće najvažniji kriterijumi biti stručnost, radna odgovornost i disciplina kandidata. On ne krije da očekuje veliki otpor stranačkih kolega i koalicionih partnera, ali ističe da neće biti popustljiv.
Jene Maglai: Prekinuću praksu zapošljavanja stranačkih kadrova

- Već sam ukinuo šest funkcionerskih mesta i to je ušteda na godišnjem nivou od 10 miliona dinara. Prvog dana na ovoj funkciji sam u Gradskoj kući zatekao veliki broj ljudi za koje niko ne zna ni kako su došli tu, niti šta rade. To je nedopustivo – kaže novi gradonačelnik Subotice.

On naglašava da je tek dolaskom na mesto gradonačelnika, zahvaljujući podršci, pre svih, SNS, SPS i DSHV, shvatio sa kakvom odgovornošću se suočio, jer je grad zatekao sa samo 18 miliona dinara na računu.

- Od budžeta od preko pet milijardi dinara za 2013. godinu, ja sam zatekao 18 miliona dinara i to dovoljno govori kako se radilo u prethodnom periodu. Isto tako, dolaze dokumenti i računi koji su mesecima kružili po Gradskoj kući, a niko ih nije potpisivao. Očekujem da će još neprijatnije iznenađenje uslediti kada zagrebemo po javnim preduzećima, ali i po realizaciji pojedinih projekata koji su finansirani gradskim ili pokrajinskim parama. Ne bih da imenujem bilo koga dok ne budem imao konkretne dokaze, ali sigurno da je bilo dosta nezakonitosti – istakao je Jene Maglai.

Novi gradonačelnik Subotice je konstatovao da će budžet za 2014. godinu biti čak za 30 odsto manji u odnosu na ovogodišnji budžet, ali da se to neće osetiti na kvalitetu života Subotičana.

- Nećemo praviti virtuelni, već realan budžet, koji će biti ostvariv. Na mnogo slavina je u 2013. godini nekontrolisano curelo i učiniću sve da ih zatvorim, čime ćemo ostvariti značajne uštede kojima ćemo pokrivati svoje tekuće obaveze i ulagati u razvojne projekte, poput saobraćajne obilaznice, komunalne infrastrukture, razvoja svih mesnih zajednica ili Narodnog pozorišta. U svemu tome veliku ulogu moraju da imaju i subotički odbori SNS i SPS, čije stranke su na vlasti i na republičkom nivou, i od njih se očekuje značajan doprinos u ovim oblastima – rekao je Jene Maglai i dodao da velike finansijske potencijale, na koje se do sada nije obraćala pažnja, Subotica ima u svojoj imovini, odnosno poslovnim prostorima i građevinskom zemljištu, te da će on nastojati da ih u pravoj meri iskoristi.

Nakon 18 meseci deobe vlasti sa Demokratskom strankom, SVM je krajem prošle sedmice raskinuo tu koaliciju, i glavnog partnera našao u Srpskoj naprednoj stranci, što je za mnoge bilo neočekivano.

- Bilo je više razloga za to. Pre svega, tražili smo izlaz iz teške političke situacije u kojoj se gradska vlast našla, jer koalicija jednostavno nije funkcionisala. Najveći partner je imao obavezu da vodi računa o tome da koalicija radi u interesu građana. Poslednjih pola godine imali smo utisak da DS ili nema kapaciteta ili nema želje da bude u koaliciji s nama i da rešava gradske probleme. Počela je i politička igra čiji je cilj bio da se stvori nova većina bez SVM, kupovinom odbornika ili rasturanjem drugih odborničkih grupa, a evidentno je bilo nazadovanje grada. Zato smo morali krenuti u drugom pravcu i mislim da smo povukli pravi potez – dodaje Maglai.

Jene Maglai: Prekinuću praksu zapošljavanja stranačkih kadrova

Svakako najbolnija za većinu Subotičana je Narodno pozorište, čiji skelet već sedam godina narušava izgled centra grada.

- Pokrajina je već opredelila 85 miliona dinara za radove u narednoj godini, a očekujem da će sluha biti i sa nivoa republike, jer ovo nije projekat od lokalnog, već od državnog, pa čak i međunarodnog značaja – zaključio je Maglai.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 10 godina i 3 meseca
Komentara: 74
Pregleda: 10810

Povezana vest

Povezane teme

gradonačelnik Subotice

jene maglai

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.