Komentara: 48
Pregleda: 9463

Jene Maglai najavio smanjenje troškova

07.02.2014. u 15:19h
Izvor: Subotica.com
Na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Subotice Jene Maglai govorio je na temu aktivnosti koje su sprovođene tokom prethodnog vikenda kada je sever Vojvodine pogodila snežna nepogoda i kada je veći broj građana bio zaglavljen u smetovima, pretežno na auto-putu. Drugi deo konferencije bio je posvećen izveštaju o racionalizaciji troškova i uštedama koje su realizovane u prethodnom periodu. Takođe, u jednom delu obraćnja medijima Maglai je negirao kupovinu poslovnog prostora u Štrosmajerovoj ulici.
Jene Maglai najavio smanjenje troškova

Gradonačenik se na otvaranju današnje konferencije za medije osvrnuo na rad zimske službe u prethodnom periodu, za koju je izneo niz pohvala:

- "Ni jedan gradski, niti lokalni put koji je u nadležnosti gradske zimske službe, nije bio ni na jedan minut neprohodan, iako smo svedoci da su širom Vojvodine, pa i u našem najbližem okruženju, smetovi na više dana zatvarali puteve i blokirali putnike. Čak smo našom mehanizacijom pomagali i čišćenje autoputa Subotica – Novi Sad, kao i regionalnih puteva ka Somboru i Bačkoj Topoli" – zaključio je Maglai.

Nema više kupovine viskija i rasipanja goriva

U delu konferencije koji se ticao racionalizacije troškova, Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, izjavio je na današnjoj konferenciji za medije da će prekinuti sa praksom rasipanja novca koju je uveo njegov prethodnik, te da se više neće dešavati da se na godišnjem nivou kupuje 60 litara viskija, 90 litara gorkog lista i tona kafe za potrebe Gradske uprave.

Jene Maglai najavio smanjenje troškova

Ukinuta privilegija 17 besplatnih parking karti za zaposlene u Gradskoj kući koje su građane na godišnjem nivou koštale 456.337 dinara bez PDV-a.

Maglai je između ostalog izjavio da je poništio odluku iz februara 2013. kojom je prethodni gradonačelnik odobrio zakup 17 parking mesta na zatvorenom parkingu kod Otvorenog univerziteta. Ovi parkinzi su, kako stoji u Ugovoru, predviđeni za korišćenje od strane članova Gradskog veća i službenih poseta gostiju. Na godišnjem nivou iz gradskog budžeta za ove potrebe plaćeno je 456.337 dinara bez PDV, a pružalac usluge je bilo JKP "Parking" Subotica.

- "Troškove reprezentacije ću smanjiti za dve trećine u odnosu iznose od prethodne dve godine, ali to neće biti  jedine uštede. U decembru i januaru smo prepolovili potrošnju goriva u službenim automobilima za čak 500 hiljada dinara, a ukinuo sam i plaćanje parkinga za automobile funkcionera Gradske uprave koje je na godišnjem nivou iznosilo preko 450 hiljada dinara bez PDV-a. Oni imaju dovoljno dobre plate da mogu sami da snose troškove parkiranja, a ne da to rade na teret poreskih obveznika" – istakao je Maglai na današnjoj pres konferenciji.

On je dodao da je po preuzimanju dužnosti zatekao 386 zaposlenih u lokalnoj samoupravi, što je, po njegovom mišljenju, prevelik broj

- "Ni jedan novi radnik nije primljen u prethodna dva meseca, a smanjili smo broj zaposlenih za 20 osoba. Sa takvom praksom ćemo nastaviti i u budućnosti." - zaključio je Maglai.

Jene Maglai najavio smanjenje troškova

Poslato 78 zahteva za raskid ugovora o zakupu gradskih poslovnih prostora

Otvarajući temu o poslovnim prostorima koji su pravno u vlasništvu Grada Maglai je istakao da u prethodnom periodu nije vođeno računa o poslovnim prostorima u vlasništvu grada, da je do sada prekontrolisano 100 poslovnih prostora koji su bili pod zakupom i na čak 78 adresa je poslato rešenje o raskidu saradnje, jer su zakupci izdavali prostore u podzakup ili nisu plaćali obaveze prema lokalnoj samoupravi.

- "U ovom trenutku 43 poslovna prostora su ponuđena za izdavanje, putem licitacija, što je rekord. U januaru smo imali za milion dinara veće prihode od izdavanje, nego u istom periodu prethodne godine" – rekao je Jene Maglai.

Kao najveće probleme vezane za poslovne prostore, gradonačelnik Subotice je naveo one u zgradama Jadrana, Otvorenog univerziteta i Nove opštine, gde mnogi zakupci nisu imali ni valjanu dokumentaciju, niti su plaćali račune komunalije, što je dovelo do gomilanja dugovanja.

Maglai negirao kupovinu poslovnog prostora u Štrosmajerovoj ulici

Osvrćući se na natpise u nekim medijima gradonačelnik je negirao da je grad kupio poslovne prostore u Štrosmajerovoj ulici, ali je potvrdio da je Gradsko veće na nedavno održanoj sednici odobrilo kupovinu ove nekretnine, međutim da je zbog određenih pravnih i imovinskih komplikacija postupak kupovine trenutno u fazi čekanja.

"Poreska uprava je procenila da taj objekat vredi blizu 500.000 evra, a mi smo dobili ponudu da ga otkupimo za 350.000 evra, ali kada smo potvrdili da smo zainteresovani, kao strana koja ima pravo preče kupovine, desile su se određene komplikacije u daljoj realizaciji, pa se nastavljaju dalji pregovori sa Advokatskom kancelarijom koja posreduje u prodaji." - izjavio je Maglai

Izvor: Subotica.com
KZN gradonačelnika Subotice KZN gradonačelnika Subotice KZN gradonačelnika Subotice KZN gradonačelnika Subotice KZN gradonačelnika Subotice KZN gradonačelnika Subotice KZN gradonačelnika Subotice KZN gradonačelnika Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 48
Pregleda: 9463

Povezane vesti

Povezane teme

jene maglai

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.