• Pregleda: 8719

Jene Maglai najavio smanjenje troškova

Na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Subotice Jene Maglai govorio je na temu aktivnosti koje su sprovođene tokom prethodnog vikenda kada je sever Vojvodine pogodila snežna nepogoda i kada je veći broj građana bio zaglavljen u smetovima, pretežno na auto-putu. Drugi deo konferencije bio je posvećen izveštaju o racionalizaciji troškova i uštedama koje su realizovane u prethodnom periodu. Takođe, u jednom delu obraćnja medijima Maglai je negirao kupovinu poslovnog prostora u Štrosmajerovoj ulici.
Jene Maglai najavio smanjenje troškova

Gradonačenik se na otvaranju današnje konferencije za medije osvrnuo na rad zimske službe u prethodnom periodu, za koju je izneo niz pohvala:

- "Ni jedan gradski, niti lokalni put koji je u nadležnosti gradske zimske službe, nije bio ni na jedan minut neprohodan, iako smo svedoci da su širom Vojvodine, pa i u našem najbližem okruženju, smetovi na više dana zatvarali puteve i blokirali putnike. Čak smo našom mehanizacijom pomagali i čišćenje autoputa Subotica – Novi Sad, kao i regionalnih puteva ka Somboru i Bačkoj Topoli" – zaključio je Maglai.

Nema više kupovine viskija i rasipanja goriva

U delu konferencije koji se ticao racionalizacije troškova, Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, izjavio je na današnjoj konferenciji za medije da će prekinuti sa praksom rasipanja novca koju je uveo njegov prethodnik, te da se više neće dešavati da se na godišnjem nivou kupuje 60 litara viskija, 90 litara gorkog lista i tona kafe za potrebe Gradske uprave.

Ukinuta privilegija 17 besplatnih parking karti za zaposlene u Gradskoj kući koje su građane na godišnjem nivou koštale 456.337 dinara bez PDV-a.

Maglai je između ostalog izjavio da je poništio odluku iz februara 2013. kojom je prethodni gradonačelnik odobrio zakup 17 parking mesta na zatvorenom parkingu kod Otvorenog univerziteta. Ovi parkinzi su, kako stoji u Ugovoru, predviđeni za korišćenje od strane članova Gradskog veća i službenih poseta gostiju. Na godišnjem nivou iz gradskog budžeta za ove potrebe plaćeno je 456.337 dinara bez PDV, a pružalac usluge je bilo JKP "Parking" Subotica.

- "Troškove reprezentacije ću smanjiti za dve trećine u odnosu iznose od prethodne dve godine, ali to neće biti  jedine uštede. U decembru i januaru smo prepolovili potrošnju goriva u službenim automobilima za čak 500 hiljada dinara, a ukinuo sam i plaćanje parkinga za automobile funkcionera Gradske uprave koje je na godišnjem nivou iznosilo preko 450 hiljada dinara bez PDV-a. Oni imaju dovoljno dobre plate da mogu sami da snose troškove parkiranja, a ne da to rade na teret poreskih obveznika" – istakao je Maglai na današnjoj pres konferenciji.

On je dodao da je po preuzimanju dužnosti zatekao 386 zaposlenih u lokalnoj samoupravi, što je, po njegovom mišljenju, prevelik broj

- "Ni jedan novi radnik nije primljen u prethodna dva meseca, a smanjili smo broj zaposlenih za 20 osoba. Sa takvom praksom ćemo nastaviti i u budućnosti." - zaključio je Maglai.

Poslato 78 zahteva za raskid ugovora o zakupu gradskih poslovnih prostora

Otvarajući temu o poslovnim prostorima koji su pravno u vlasništvu Grada Maglai je istakao da u prethodnom periodu nije vođeno računa o poslovnim prostorima u vlasništvu grada, da je do sada prekontrolisano 100 poslovnih prostora koji su bili pod zakupom i na čak 78 adresa je poslato rešenje o raskidu saradnje, jer su zakupci izdavali prostore u podzakup ili nisu plaćali obaveze prema lokalnoj samoupravi.

- "U ovom trenutku 43 poslovna prostora su ponuđena za izdavanje, putem licitacija, što je rekord. U januaru smo imali za milion dinara veće prihode od izdavanje, nego u istom periodu prethodne godine" – rekao je Jene Maglai.

Kao najveće probleme vezane za poslovne prostore, gradonačelnik Subotice je naveo one u zgradama Jadrana, Otvorenog univerziteta i Nove opštine, gde mnogi zakupci nisu imali ni valjanu dokumentaciju, niti su plaćali račune komunalije, što je dovelo do gomilanja dugovanja.

Maglai negirao kupovinu poslovnog prostora u Štrosmajerovoj ulici

Osvrćući se na natpise u nekim medijima gradonačelnik je negirao da je grad kupio poslovne prostore u Štrosmajerovoj ulici, ali je potvrdio da je Gradsko veće na nedavno održanoj sednici odobrilo kupovinu ove nekretnine, međutim da je zbog određenih pravnih i imovinskih komplikacija postupak kupovine trenutno u fazi čekanja.

"Poreska uprava je procenila da taj objekat vredi blizu 500.000 evra, a mi smo dobili ponudu da ga otkupimo za 350.000 evra, ali kada smo potvrdili da smo zainteresovani, kao strana koja ima pravo preče kupovine, desile su se određene komplikacije u daljoj realizaciji, pa se nastavljaju dalji pregovori sa Advokatskom kancelarijom koja posreduje u prodaji." - izjavio je Maglai

Izvor: Subotica.com

povezane teme

48
dr Odgovori
Tako se pravi red! Što se mene tiče može da ostane Gradonačelnik. Nisam naivan verovatno ima i on svoju korist od svoje pozicije....ali neka i ima, samo da krene grad da funkcioniše. A sumnjam da će dugo ostati na svojoj poziciji, ovom narodu ne treba neko ko će uvesti red,rad, disciplinu, a verovatno njegovi postupci mnogima ukidaju i izvor egzistencije,tj lep život na račun poreskih obveznika, a to teško podnose oni koji su potpuno nesposobni da žive od svog rada...
Vesko Odgovori
Jeste nesto,ali sitnica na prouzrokovane velike stete dok je SVM dominirala u vlasti.To sto su ovi
vise popili,vi ste daleko vise razrusili i rasprodavali,pa sada da se pokazemo kako samanjujemo
troskove.Poradite vise na ukradenom i otuđenom na stetu grada,dok ste vi bili u vlasti glavni i kad
ste sa zutima gazdovali u rusenju pozorista.To sto ce te smanjiti koju flasu viskija i pelinkobvca,ni
blizu nije koliko ste napravili stete rasprodajom vredne imovine u centru grada,a da ne govorimo
o velikim pljackama i prodajama nasih preduzeca.O tome uvek cutite,kao i vas zamenik,a bilo bi
potrebna mnogo duza konferncija za stampu na ovo temu,samo da neko hoce u to da zagrize.
Nenad Odgovori
Velika podska za Gradonacelnika od strane gradjana Subotice!
gradjanin Odgovori
Zato su zuti ljuti ,nema viskija, parkinga a ni besplatnih lokala,bravo za gradonacelnika,samo napred...
braca Odgovori
Vi ste na vlasti vec 4 i kusur meseci. Koliko ste zaposlilu u zadnjih 4 meseci, a ne u zadnja 2!
MARKO Odgovori
Pa sta si zapeo sta je bilo , mora neko da pokrene ovaj Grad , kazi Dacicu iz SPS-A sta su unistili i ratove izazvali a sada vam je dobar , sta je bili bilo je , kada prodje neko vreme onda kritikujte jos nije ni poceo da radi a neki kome je stao na zulj bi da vec ode , smrdi ovaj grad od lopingera vreme je da ga neko vec izluftira strpite se malo puno sto sta ne znate , iznenadicete se uskoro kada isplivaju malo vece malverzacije . SAMO TAKO MAGLAJI METLU I OCISTI GRAD OD SMECA !!!!!!!!!!!!!
darijus Odgovori
Gospodine Maglai samo tako nastavite,želim vam puno uspeha u vašem zalaganju i radu da ovaj grad konačno stane na noge i povrati svoj stari sjaj i ugled.
styx Odgovori
imate nasu punu podrsku!...nastavite!
jaso Odgovori
Bravo,jedino se ne priča o nelegalno prodatim poslovnim prostorima(menjaža za pozorište).Da li neko iz opštine razmišlja o reviziji tih ugovora.Bajić ima svu dokumentaciju.
Sokrat Odgovori
Stvarno nije uredu za parking, tamo rade nečija deca, žena rođaci...
Walter Odgovori
Već po koji put dolaze obećanja,ovakva i ovima slična,već po koji put ćemo ponovo biti zadovoljeni sa mrvicama koje nam bace sa stola. Isto ste tako i žutima verovali,sada verujete ovima.
Dok narod ne uzme stvar u ruke,neće biti ništa od ovog grada i ove države.
djordje Odgovori
Ajmo redom. Prva laz za prohodnost puteva. svi znamo da je put prema Bajmoku bio neprohodan vise sati. Dakle prva laz. Gorivo ne rasipate zato sto nista i ne radite. Investitori koji dolaze su iz perioda prethodne vlasti.Dakle druga laz. Na uzimanju besplatnih karata za parking je insistirao Oto Bus vas danasnji prvi saradnik pa se obratite njemu u vezi te problematike.Dakle treca laz. Sto se tice zaposlenih kazite da li ste zaposlili sina sefice vaseg kabineta u gradskoj kuci i da li ste pre neki dan poslali jednu devojku iz SVM -a kod vaseg direktora u jp Stadion da potpise ugovor o delu na 3 meseca. Puno puno lazi.
Naruceniglupikomentari Odgovori
Kakav gradonacelnik takva i tema i naravno komentari Josipe,Stevice i ovih nestetnika iz Ilijine ekipe,jos samo malo pa letite hvala bogu
pajo Odgovori
Zuti Vrati se! Ovaj mi skinuo oko 200 e samo u ovoj stednji A ja glasao za njega! U preduzeću ni deci benzina bez naloga ! Jos samo da vidim da nema ni za rukovodioce!Pa cu da se verujem da nešto nije ok!
Lajco S. Odgovori
@Naruceniglupikomentari

Slazem se sa tobom, napolje sa preletacima, interesnim grupama i lobistima kao sto su Josipica, Vjeko, Stevica i ostali ucenjivaci, kalkulanti i manipulatori. Dosta je bilo da trose novac iz budzeta postenih gradjana. Dok su oni deo strukture vlasti potpuno je svejedno da li je DS, SVM ili SNS
pajo Odgovori
Vidim da je Maglai nagazio i svoje kolege iz stanke i Nacionalnog veca Madjara sa poslovnim prostorima! Ako nije onda neka proveri na korzou Ugovore sa Hortijem !
Antuntun Odgovori
@ djordje
Pročitaj tekst ponovo, ali pažljivo. Put Subotica-Bajmok nije u nadležnosti gradske zimske službe.
gradjanin Odgovori
Djordje jednako Simovic DS.
MrBurns Odgovori
Excellent!
davor Odgovori
Eeee moj vesko...Svi se zapeli za to pozoriste! Pa ljudi vi nemate pojma u kakvom je stanju bio! Ja sam bio zaposlen tamo i jako dobro znam. Pozoriste vec 60 godina nije dobio ni dinar za renoviranje i zbog toga je sve propao! Jeftinije rusiti i novu izgraditi nego obnavljati. A ko i koliko para je uzeo na projektima,to je vec druga stvar. Ali da se pozoriste srusilo i da se gradi nova to je pozitivno,jer ta zgrada je zastarela za normalno funkcionisanje jednog pozorista. A najvise pljuvaju oni koji u zivotu nisu jos pogledali ni jednu predstavu i pojma nemaju kako funkcionise 1 pozoriste. Tako da jezik za zube i cutite,jer kad napokon bude bilo gotovo,svi ce biti odusevljeni!
deda Odgovori
Samo napred gradonacelnice! Velika odgovornost je na Vama. Nemojte ponavljati greske prethodnika. Cekamo novo saopstenje tragikomicnog glavnog odbora Maslacak.
ffilozoff Odgovori
POGLED mu ide u stranu,JA ovom NE VERUJEM NISTA!!!!!
JAPAJA Odgovori
@braca
"4 meseca i kusur"
braca, braca, da si redovno išao u školu znao bi izračunati da od 21.novembra.2013 kad je izabran do danas nema 4 i kusur već pre 2 meseca i kusur. Nemoj da se jediš, tvoji nikad više neće doći na vlast pa računaj kako te volja.
titov omladinac Odgovori
Prije nekoliko godina nešto slično je pokušao jedan mladi gradonačelnik u jednom susednom gradu. Trajao je, na žalost, vrlo kratko. I, nakon započinjanja sličnih aktivnosti i sličnih mera, od svojih najbližih saradnika - načelnika u opštinskoj/gradskoj upravi mu je otvoreno stavljeno do znanja: "... ti si "listopadni" a mi smo "zimzeleni"...". Na žalost, tako je i bilo. Listopadni izbačen a zimzeleni ostali da "muljaju" i da se ne mešaju u svoj stvarni posao.

...

Ako se dobro organizuje i okupi oko i iza sebe dobre i sposobne, uradiće nešto, ako ne, sve će ostati na rečima. Ali, kasno je za stvaranje dobrog i visokoproduktivnog, politički neobojenog, tima. Strah me je i da će zasmetati polovini svojih. Iz opštepoznatih razloga.

Treba mu pomoći. Radom prvenstveno.
MARKO Odgovori
Zuti su nas godinama krali i neki bi da covek za dva meseca spremi nesto sto su neki godinama unistavali zapeli za pozoriste a mozda nikada nisu ni bili u njemu ,ima i precih stvari umesto sto su na brzaka za predizbornu kampanju sklepali bazen na prozivci mogli su zavrsiti u dudovoj sumi , ili pozoriste nemojte odmah suditi coveku neke je bas nagazio redovno , svaka mu cast .
Vesko Odgovori
@ davore,isao sam ja u pozoriste jos dok si ti bio u pelenama.Kada se rusilo,vidio sam kako su bili
ravni zidovi i lepe cigle,kojima sada nemozemo uci u trag gde su.Sigurno nisu bile bacene u otpad,
ili ih je mozda u vrednosti otpada prisvojio ili kupio i iskoristio za sebe.Mislim da nisam jedini koji ta-
ko razmislja i zali za starim centrom grada.Moglo se renovirati,u to sam siguran,za mnogo manje novca.
Veteran Odgovori
Gospodine Maglai, sada sam siguran da idete u pravom smeru kao i gospodin Vučić,na republičkom nivou!Više je nego očigledno da je lopovoma i kriminalcima,došla voda do guše,po udaranju minusa!Menjajte sve direktore na lokalnom nivou,koje ste zatekli od predhodne vlasti,i na njihova mesta postavljajte mlade fakultetski obrazovane osobe koje su ne korumpirane i ne kriminalizovane!
Yumi Odgovori
Genijalno! Selonacelnik i dalje mesetari, ovog puta ne sam, nego preko advokatske kancelarije. Kada bude pokazao da nije umesan u benzinsku pumpu, mozda mu verovati. dotle, samo demagogija.
vostro Odgovori
@ffilozoff
obracao se novinarima koji sede na obe strane u press roomu... zato mu pogled i ide u stranu... kakvih sve likova ima u Subotici, pa vi ste idealni za Kusturicine filmove
bojan Odgovori
Bravo,samo ''seci'' i dalje!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.