Komentara: 2
Pregleda: 2455
Foto

Jedno udruženje za sveobuhvatnu podršku osobama sa invaliditetom

09.08.2021. u 17:47h
Izvor: Subotica.com
Ostvarivanje prava iz oblasti socijalne zaštite, kao što je stanovanje uz podršku, te radno angažovanje, najveći su problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom u Subotici, Bačkoj Topoli i Malom Iđošu, zbog čega je danas održan sastanak u organizaciji Severnobačkog okruga kako bi se pronašlo rešenje za prevazilaženje ovih poteškoća, a koje bi moglo da bude u formiranju jednog krovnog udruženja za sveobuhvatnu podršku osobama sa invaliditetom.
Jedno udruženje za sveobuhvatnu podršku osobama sa invaliditetom

U Subotici postoji Mreža organizacija za pružanje podrške osobama sa invaliditetom koja okuplja čak 11 udruženja koja se, uz određene specifičnosti, bave problemima naših sugrađana sa invaliditetom, a po rečima Snežane Maravić iz Udruženja "ZaJedno", sva udruženja imaju isti cilj, ali i istu muku.

Jedno udruženje za sveobuhvatnu podršku osobama sa invaliditetom- Svaki roditelj bez obzira na to koju vrstu smetnje njegovo dete ima, na kraju, kada dođe u neke određene godine, brine šta će biti sa njegovim detetom, gde će se nalaziti i ko će se o njemu brinuti - rekla je Maravić, dodajući da iako saradnja između svih udruženja postoji, ona treba da se podigne na viši nivo. - Jedino zajedničkim snagama možemo doći do određenog cilja i kvalitetnih rezultata, a vremenom ćemo videti koji model se u Subotici može najbolje implementirati i zaživeti.

Jedan takav model je kao primer dobre prakse na današnjem sastanku predstavio Radovan Radulović, osnivač i predsednik Udruženja "Volja za životom" iz Velike Plane, koje postoji već 20 godina i poseduje licence za pružanje usluga ličnog pratioca, personalnog asistenta, dnevnog boravka, kao i stanovanja uz podršku.

Jedno udruženje za sveobuhvatnu podršku osobama sa invaliditetom- Mi smo započeli uslugu stanovanje uz podršku, kupili i adaptirali kuću gde živi 11 korisnika, a ljudi koji žive u toj kući imaju svoj mali porodični biznis. Napravili smo halu za preradu voća i povrća, farmu kokošaka i da sutra neka druga vlast ili bilo ko ne želi da podrži stanovanje uz podršku, svi oni mogu da žive od svog porodičnog biznisa - objasnio je Radulović, čije Udruženje ima i planove za budućnost. - Imamo u planu još pet takvih kuća, jer takve imamo potrebe po lokalnom planu i našim strateškim planiranjima. Planiramo da napravimo još pet kuća od kojih će svaka imati svoju jedinicu i svoj porodični biznis, tako da jedna kuća zavisi od druge i na ovaj način planiramo da zbrinemo oko 100 korisnika.

Sastanak pod nazivom "Društveni dijalog" organizovao je Severnobački okrug, a njemu su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava, javnog i civilnog sektora iz Subotice, Bačke Topole i Malog Iđoša. Kako je istakao načelnik Bojan Šoralov, sastanaku su prethodili razgovori sa roditeljima dece sa invaliditetom, kao i poseta Udruženju "Volja za životom" u Velikoj Plani kako bi se što bolje upoznali s njihovim načinom rada, a plan je da u budućnosti i naš okrug dobije jedno krovno udruženje koje će se baviti problemima osoba sa invaliditetom.

Jedno udruženje za sveobuhvatnu podršku osobama sa invaliditetom- Ono što je bila moja kritika svim udruženjima, koja odlično rade, jeste da imamo 11 udruženja koja se bave problemima osoba sa invaliditetom i ona su dobijala određena sredstva od lokalne samouprave, a to je, po mom mišljenju, rasipanje novca. Ne možemo na 11 mesta da plaćamo struju, vodu, knjigovođu i sve ostalo, već treba da ih objedinimo, da sve budu pod jednim krovom i da to jedno udruženje funkcioniše onako kako funkcioniše u Velikoj Plani. Dakle, ako imamo primer dobre prakse, treba da ga sprovedemo i kod nas, i da jedno udruženje, umesto 700 ili 300 hiljada dinara, koliko sad dobijaju, dobije 11 ili 12 miliona dinara - poručio je Šoralov.

Izvor: Subotica.com
Konferencija "Društveni dijalog" na temu pružanja podrške osobama sa invaliditetom Konferencija "Društveni dijalog" na temu pružanja podrške osobama sa invaliditetom Konferencija "Društveni dijalog" na temu pružanja podrške osobama sa invaliditetom Konferencija "Društveni dijalog" na temu pružanja podrške osobama sa invaliditetom Konferencija "Društveni dijalog" na temu pružanja podrške osobama sa invaliditetom Konferencija "Društveni dijalog" na temu pružanja podrške osobama sa invaliditetom Konferencija "Društveni dijalog" na temu pružanja podrške osobama sa invaliditetom Konferencija "Društveni dijalog" na temu pružanja podrške osobama sa invaliditetom
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 8 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2455
Povezane teme

osobe sa invaliditetom

udruženje zajedno

bojan šoralov

mreža organizacija za pružanje pomoći osobama sa invaliditetom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.