Komentara: 2
Pregleda: 1560
Foto

Jedno udruženje za sveobuhvatnu podršku osobama sa invaliditetom

09.08.2021. u 15:47h
Izvor: Subotica.com
Ostvarivanje prava iz oblasti socijalne zaštite, kao što je stanovanje uz podršku, te radno angažovanje, najveći su problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom u Subotici, Bačkoj Topoli i Malom Iđošu, zbog čega je danas održan sastanak u organizaciji Severnobačkog okruga kako bi se pronašlo rešenje za prevazilaženje ovih poteškoća, a koje bi moglo da bude u formiranju jednog krovnog udruženja za sveobuhvatnu podršku osobama sa invaliditetom.
Jedno udruženje za sveobuhvatnu podršku osobama sa invaliditetom

U Subotici postoji Mreža organizacija za pružanje podrške osobama sa invaliditetom koja okuplja čak 11 udruženja koja se, uz određene specifičnosti, bave problemima naših sugrađana sa invaliditetom, a po rečima Snežane Maravić iz Udruženja "ZaJedno", sva udruženja imaju isti cilj, ali i istu muku.

- Svaki roditelj bez obzira na to koju vrstu smetnje njegovo dete ima, na kraju, kada dođe u neke određene godine, brine šta će biti sa njegovim detetom, gde će se nalaziti i ko će se o njemu brinuti - rekla je Maravić, dodajući da iako saradnja između svih udruženja postoji, ona treba da se podigne na viši nivo. - Jedino zajedničkim snagama možemo doći do određenog cilja i kvalitetnih rezultata, a vremenom ćemo videti koji model se u Subotici može najbolje implementirati i zaživeti.

Jedan takav model je kao primer dobre prakse na današnjem sastanku predstavio Radovan Radulović, osnivač i predsednik Udruženja "Volja za životom" iz Velike Plane, koje postoji već 20 godina i poseduje licence za pružanje usluga ličnog pratioca, personalnog asistenta, dnevnog boravka, kao i stanovanja uz podršku.

- Mi smo započeli uslugu stanovanje uz podršku, kupili i adaptirali kuću gde živi 11 korisnika, a ljudi koji žive u toj kući imaju svoj mali porodični biznis. Napravili smo halu za preradu voća i povrća, farmu kokošaka i da sutra neka druga vlast ili bilo ko ne želi da podrži stanovanje uz podršku, svi oni mogu da žive od svog porodičnog biznisa - objasnio je Radulović, čije Udruženje ima i planove za budućnost. - Imamo u planu još pet takvih kuća, jer takve imamo potrebe po lokalnom planu i našim strateškim planiranjima. Planiramo da napravimo još pet kuća od kojih će svaka imati svoju jedinicu i svoj porodični biznis, tako da jedna kuća zavisi od druge i na ovaj način planiramo da zbrinemo oko 100 korisnika.

Sastanak pod nazivom "Društveni dijalog" organizovao je Severnobački okrug, a njemu su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava, javnog i civilnog sektora iz Subotice, Bačke Topole i Malog Iđoša. Kako je istakao načelnik Bojan Šoralov, sastanaku su prethodili razgovori sa roditeljima dece sa invaliditetom, kao i poseta Udruženju "Volja za životom" u Velikoj Plani kako bi se što bolje upoznali s njihovim načinom rada, a plan je da u budućnosti i naš okrug dobije jedno krovno udruženje koje će se baviti problemima osoba sa invaliditetom.

- Ono što je bila moja kritika svim udruženjima, koja odlično rade, jeste da imamo 11 udruženja koja se bave problemima osoba sa invaliditetom i ona su dobijala određena sredstva od lokalne samouprave, a to je, po mom mišljenju, rasipanje novca. Ne možemo na 11 mesta da plaćamo struju, vodu, knjigovođu i sve ostalo, već treba da ih objedinimo, da sve budu pod jednim krovom i da to jedno udruženje funkcioniše onako kako funkcioniše u Velikoj Plani. Dakle, ako imamo primer dobre prakse, treba da ga sprovedemo i kod nas, i da jedno udruženje, umesto 700 ili 300 hiljada dinara, koliko sad dobijaju, dobije 11 ili 12 miliona dinara - poručio je Šoralov.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 meseci i 1 nedelju
Komentara: 2
Pregleda: 1560
Povezane teme
osobe sa invaliditetom udruženje zajedno bojan šoralov mreža organizacija za pružanje pomoći osobama sa invaliditetom
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.