Komentara: 0
Pregleda: 2763

Izložba: „Teslin čudesni svet elektriciteta“

24.04.2013. u 13:49h
U utorak, 23. aprila 2013. godine u Omladinskom klubu „Skladište“ povodom obeležavanja 70 godina od smrti Nikole Tesle u okviru programa DANI NIKOLE TESLE predstavnici Muzeja Nikole Tesle, direktor Vladimir Jelenković i kustoskinja Ivana Zorić otvorili su izložbu pod nazivom „Teslin čudesni svet elektriciteta“, a potom i održali predavanje o liku i delu Nikole Tesle, nakon čega je usledila projekcija dokumentarnog filma „Nikola Tesla - Otkrića“ autorke Aleksandre Slađane Milošević.
Izložba: „Teslin čudesni svet elektriciteta“

Veliki broj publike, među njima učenika srednjih škola i profesora fizike, prisustvovao je prvom danu posvećenom Nikoli Tesli. Ovo je ujedno bilo prvo gostovanje Muzeja Nikole Tesle u Subotici.

Dok izložba „Teslin čudesni svet elektriciteta“ i dokumentarni film „Nikola Tesla - Otkrića“ pripovedaju jednu celovitu priču o Teslinom životnom putu i njegovim najvažnijim izumima, predavanje je govorilo o nekim interesantnim segmentima Teslinog života i rada. U prvom delu predavanja pod nazivom “Fotografije iz Teslinog albuma” kustoskinja Muzeja Nikole Tesle Ivana Zorić predstavila je priču o Teslinom životu kroz fotografije koje je sačuvao. U pitanju su fotografije samog Tesle iz različitih perioda, fotografije njegovih rođaka, prijatelja, poslovnih saradnika, kolega naučnika, ali i, za nas anonimnih, poštovalaca Teslinog dela. Ove fotografije prate zanimljive priče o Teslinom odnosu sa ljudima koji su mu poklonili fotografije kao izraz velikog poštovanja i divljenja.

Drugi deo predavanja pod nazivom “Nikola Tesla - pionir daljinskog upravljanja i telekomunikacija“, u podnaslovu „Tesla i gedžetologija“, održao je direktor Muzeja Nikole Tesle Vladimir Jelenković. Poznato je da je Tesla bio pionir u oblasti bežičnih komunikacija i predvideo njihov budući razvoj. Publika je imala priliku da čuje kako je Teslin rad u ovoj oblasti krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka uticao na razvoj daljinskog upravljanja, telekomunikacija i svih bežičnih komunikacija koje su deo naše svakodnevice.

Izložba Muzeja Nikole Tesle „Teslin čudesni svet elektriciteta”

Doba u kome je živeo Tesla je nazvao dobom elektriciteta. Njegovi izumi i otkrića u najvećoj meri su posledica izučavanja ove prirodne pojave, što je odredilo i naziv izložbe. Autorka izložbe je Zorica Civrić. Dizajn izložbenih panoa: Zoran Jovanović Jus.
Izložba hronološki i tematski dokumentovano prati Teslin život i rad, i obuhvata četiri celine:
I. poreklo i porodica, školovanje (Gospić, Karlovac, Grac, Prag),
II. evropska zaposlenja (Budimpešta, Pariz, Strazbur),
III. početne godine američkog perioda rada i
IV. naučni doprinos po oblastima.

Izložba će biti otvorena do 26. aprila 2013. godine.

Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2763
Povezane teme
omladinski klub "skladište"
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.