Komentara: 0
Pregleda: 3324

Izložba: „Teslin čudesni svet elektriciteta“

24.04.2013. u 15:49h
U utorak, 23. aprila 2013. godine u Omladinskom klubu „Skladište“ povodom obeležavanja 70 godina od smrti Nikole Tesle u okviru programa DANI NIKOLE TESLE predstavnici Muzeja Nikole Tesle, direktor Vladimir Jelenković i kustoskinja Ivana Zorić otvorili su izložbu pod nazivom „Teslin čudesni svet elektriciteta“, a potom i održali predavanje o liku i delu Nikole Tesle, nakon čega je usledila projekcija dokumentarnog filma „Nikola Tesla - Otkrića“ autorke Aleksandre Slađane Milošević.
Izložba: „Teslin čudesni svet elektriciteta“

Veliki broj publike, među njima učenika srednjih škola i profesora fizike, prisustvovao je prvom danu posvećenom Nikoli Tesli. Ovo je ujedno bilo prvo gostovanje Muzeja Nikole Tesle u Subotici.

Dok izložba „Teslin čudesni svet elektriciteta“ i dokumentarni film „Nikola Tesla - Otkrića“ pripovedaju jednu celovitu priču o Teslinom životnom putu i njegovim najvažnijim izumima, predavanje je govorilo o nekim interesantnim segmentima Teslinog života i rada. U prvom delu predavanja pod nazivom “Fotografije iz Teslinog albuma” kustoskinja Muzeja Nikole Tesle Ivana Zorić predstavila je priču o Teslinom životu kroz fotografije koje je sačuvao. U pitanju su fotografije samog Tesle iz različitih perioda, fotografije njegovih rođaka, prijatelja, poslovnih saradnika, kolega naučnika, ali i, za nas anonimnih, poštovalaca Teslinog dela. Ove fotografije prate zanimljive priče o Teslinom odnosu sa ljudima koji su mu poklonili fotografije kao izraz velikog poštovanja i divljenja.

Drugi deo predavanja pod nazivom “Nikola Tesla - pionir daljinskog upravljanja i telekomunikacija“, u podnaslovu „Tesla i gedžetologija“, održao je direktor Muzeja Nikole Tesle Vladimir Jelenković. Poznato je da je Tesla bio pionir u oblasti bežičnih komunikacija i predvideo njihov budući razvoj. Publika je imala priliku da čuje kako je Teslin rad u ovoj oblasti krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka uticao na razvoj daljinskog upravljanja, telekomunikacija i svih bežičnih komunikacija koje su deo naše svakodnevice.

Izložba Muzeja Nikole Tesle „Teslin čudesni svet elektriciteta”

Doba u kome je živeo Tesla je nazvao dobom elektriciteta. Njegovi izumi i otkrića u najvećoj meri su posledica izučavanja ove prirodne pojave, što je odredilo i naziv izložbe. Autorka izložbe je Zorica Civrić. Dizajn izložbenih panoa: Zoran Jovanović Jus.
Izložba hronološki i tematski dokumentovano prati Teslin život i rad, i obuhvata četiri celine:
I. poreklo i porodica, školovanje (Gospić, Karlovac, Grac, Prag),
II. evropska zaposlenja (Budimpešta, Pariz, Strazbur),
III. početne godine američkog perioda rada i
IV. naučni doprinos po oblastima.

Izložba će biti otvorena do 26. aprila 2013. godine.

Izložba „Teslin čudesni svet elektriciteta“ Izložba „Teslin čudesni svet elektriciteta“ Izložba „Teslin čudesni svet elektriciteta“ Izložba „Teslin čudesni svet elektriciteta“ Izložba „Teslin čudesni svet elektriciteta“ Izložba „Teslin čudesni svet elektriciteta“ Izložba „Teslin čudesni svet elektriciteta“ Izložba „Teslin čudesni svet elektriciteta“
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3324
Povezane teme

omladinski klub "skladište"

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.