Komentara: 21
Pregleda: 3149
Foto

Izložba o Jasenovcu u Vestibilu Gradske kuće

25.05.2021. u 16:31h
Izvor: Subotica.com
U Vestibilu Gradske kuće danas je otvorena izložba „Koncentracioni logor Jasenovac 1941-1945“, autora Tanje Tuleković i Dejana Motla.
Izložba o Jasenovcu u Vestibilu Gradske kuće

Reč je o multimedijalnoj postavci koja svedoči  stravičnim događajima i stradanjima u logorima Jasenovac i Donja Gradina. Izložba je organizovana povodom 75 godina od proboja poslednje grupe logoraša iz Jasenovca, 22. aprila 1945.

- Izložba se sastoji iz nekoliko celina koje pružaju hronološki pregled dešavanja između dva svetska rata, osnivanja NDH, formiranja Koncentracionog logora Jasenovac sredinom avgusta 1941.godine, pa sve do stradanja, načina ubijanja, sudbine dece logoraša, te posleratnog traganja za članovima porodica. Procene su da je u ovom logoru ubijeno između 500 i 600 hiljada ljudi – rekla je autorka izložbe Tanja Tuleković, direktorka Javne ustanove „Spomen-područje Donja Gradina“.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Stevan Bakić, zahvaljujući na prilici da i naš grad pruži svoj doprinos kulturi sećanja na žrtve ustaškog genocida nad srpskim narodom.

Izložba o Jasenovcu u Vestibilu Gradske kuće- Nije lako govoriti pred senima naših jasenovačkih mučenika. Autori ove potresne izložbe, podsetio je, dolaze iz Donje Gradine, sa prostora gde je bilo glavno stratište sistema jasenovačkih logora i gde danas počiva najveći broj žrtava. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je izgradnju najsavremenijeg i najvećeg spomen-kompleksa žrtvama Jasenovca, upravo na tom području, u partnerstvu sa Republikom Srpskom. Ovaj najvažniji projekat kulture sećanja i poštovanja prema žrtvama biće suštinski značajan u borbi za istorijsku istinu o stradanju nevinih Srba, Jevreja i Roma u takozvanoj 'Nezavisnoj Državi Hrvatskoj'. Nadam se da ćemo i tom projektu moći da doprinesemo kao grad - istakao je gradonačelnik Bakić, podsećajući da je na istom mestu prošle godine tu bila postavljena izložba “Dijanina deca”. - Danas u Srbiji kultura sećanja nije više stvar pojedinaca ili udruženja, već državna politika i opredeljenje. Ova izložba realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva odbrane, a Grad Subotica je lokalna samouprava koja se među prvima uključila u projekat i ja pozivam sve sugrađane da dođu i pogledaju ova potresna svedočanstva o najvećem zlu u istoriji sveta. Zlu koje je, tih mračnih godina, imalo svoje pristalice i u Subotici, koje nisu imale prostor da razviju svoju politiku mržnje, zbog jedne druge okupacije i drugih stradanja na ovom prostoru.

Po rečima Mlađana Cicovića, šefa Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, ova izložba je veliki  iskorak u nastojanjima da se stradanja u logoru Jasenovac predstave srpskom narodu, a potom i svima ostalima u nadi da ćemo mi kao potomci oprostiti, ali ne i zaboraviti, a svi drugi saznati i razumeti naš bol i naša sećanja.

Izložba o Jasenovcu u Vestibilu Gradske kuće- Izložba, pored njenih osnovnih vrednosti, je veliki doprinos našoj kulturi sećanja u vreme kada za tu važnu odliku čoveka i društva ima sve manje vremena i pravog načina da se neguje i  poštuje. Decenijama se zataškavala istina o Jasenovcu, čak toliko da ni u susednim državama a kamoli dalje u svetu nisu znali ni da je postojao taj strašni logor, ta  paklena industrija smrti - istakao je Cicović. - Saradnja Republike Srbije i Republike Srpske uvek bila  dobra i konstruktivna i da je sada na najvišem nivou. To je, pored ostalog, i garancija naše narodne i državne snage i sposobnosti da budemo spremni i da nikad ne dozvolimo da se ponovi takav zločin nad srpskim narodom, gde god da on živi.

Subotičani će izložbu „Koncentracioni logor Jasenovac  1941-1945. godine“ moći da pogledaju do 15. juna, a prethodno je prikazana u Beogradu, Kruševcu i  Novom Sadu. 

Izložba o Jasenovcu u Vestibilu Gradske kuće

Izvor: Subotica.com
Otvaranje izložbe "Koncentracioni logor Jasenovac 1941-1945. godine" Otvaranje izložbe "Koncentracioni logor Jasenovac 1941-1945. godine" Otvaranje izložbe "Koncentracioni logor Jasenovac 1941-1945. godine" Otvaranje izložbe "Koncentracioni logor Jasenovac 1941-1945. godine" Otvaranje izložbe "Koncentracioni logor Jasenovac 1941-1945. godine" Otvaranje izložbe "Koncentracioni logor Jasenovac 1941-1945. godine" Otvaranje izložbe "Koncentracioni logor Jasenovac 1941-1945. godine" Otvaranje izložbe "Koncentracioni logor Jasenovac 1941-1945. godine"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 3149
Povezane teme

stevan bakić

otvaranje izložbe

jasenovac

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.