Komentara: 0
Pregleda: 1316

Izložba "Nyctophilia: 2013-2021" u petak u Savremenoj galeriji

10.03.2021. u 13:00h
Izvor: Subotica.com
Izložba pod nazivom "Nyctophilia: 2013-2021" beogradskog umetnika Mate Đorđevića biće otvorena u petak, 12. marta, u Savremenoj galeriji Subotica, s početkom u 12 časova.
Izložba "Nyctophilia: 2013-2021" u petak u Savremenoj galeriji

Mate Đorđević pripada mlađoj generaciji autora, koji se bavi crtežom, grafikom, slikom, skulpturom i keramikom. Do sada je izlagao na velikom broju izložbi u zemlji i inostranstvu, a takođe je nosilac mnogih međunarodnih nagrada i priznanja. Ovom prilikom će se o prvi put predstaviti subotičkoj publici svojim slikama i crtežima, a na postavci će premijerno prezentovati i najnoviji opus u mediju skulpture, keramike i asamblaža.

- Radujem se izlaganju jer ću pokušati da predstavim jednog novog sebe, a to je u senci keramike, skulpture, asamblaža, pored slika i radova na papiru koji će se motati tu okolo - izjavio je Đorđević povodom predstojeće izložbi u Savremenoj galeriji Subotica. - Serija radova "Nyctophilia" predstavlja svakako moju ličnu opsesiju punoćom i prazninom. Plava-ljubičasta, boja kojoj se vraćam je hladna, ledeno hladna. To je doista zimska boja. Ispred i iza svih tih figura je jedna gruba tišina. Ono što se u prvi čas čini sablasno na platnima je ustvari pokušaj da se priroda i agonija usele u šupljine slike, u njihovu agoru (od pijace do hrama - unutrašnjosti slike). Sa većinom ovih radova ja sam odrastao. Upravo to osećanje je samo po sebi čin. Radim i gradim slikarstvo koje je „smeša“ svega, tačnije ono ima jednu vrstu privilegovanog odnosa koji je na šinama istorije slikarstva samog i njegove „bogate familije“. Lično sam te slike pravio od prirode i delova prirode, zapetljane u moguće ili nemoguće, od organizama do temena glave, od nožnog prsta do polnih udova.

Kustos izložbe je Jasmina Jovančić Vidaković, viša kustoskinja Savremene galerije Subotica, a iz ove ustanove mole posetioce koji budu prisustvovali otvaranju izložbe da obavezno nose zaštitne maske i poštuju propisane mere zaštite.

Zainteresovani posetioci će izložbu moći da pogledaju do 9. aprila.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 1316
Povezane teme

izložba

savremena galerija subotica

otvaranje izložbe

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.