Komentara: 1
Pregleda: 1635
Foto

Izložba „(Ne)obično lice secesije“ u Vestibilu Gradske kuće

12.06.2023. u 15:05h
Izvor: Subotica.com
Povodom Svetskog dana secesije u Vestibilu Gradske kuće otvorena je izložba „(Ne)obično lice secesije“, koja je predstavila neka od velelepnih zdanja nastalih u ovom stilu u Subotici, Novom Sadu i Beogradu. Postavka će biti dostupna zainteresovanima u naredne dve nedelje, odnosno do 24. juna.
Izložba „(Ne)obično lice secesije“ u Vestibilu Gradske kuće

Subotica je prestonica secesije, te ne čudi što su najlepši objekti, sa najlepšim ukrasima, upravo oni pored kojih mi svakodnevno prolazimo.

- Ne mogu da kažem da Subotica ne bi postojala bez secesije, ali sigurno bez nje ne bi bila grad kakav jeste. Nedavno sam imao čast da predam na upotrebu Gradsku kuću u Kečkemetu, koja je 15ak godina starija od naše i takođe je u stilu secesije i sličnih gabarita, a za čiju obnovu je trebalo izdvojiti 18 miliona evra. To je jedan od odgovora na česta pitanja  zbog čega još nismo obnovili našu Gradsku kuću, a to je svakako u planu i učinićemo sve da to što ranije bude, kako bismo očuvali ono što smo stekli od naših predaka – istakao je Balint Pastor, predsednik Skupštine grada. – Čuvanje tradicije je najbolja investicija u budućnost. Sececija je komparativna prednost Subotice, nešto što je izdvaja iz okruženja i zahvaljujući njoj možemo da se pohvalimo da imamo sve veći broj turista. Imamo šta da čuvamo, obnavljamo i čime da budemo ponosni i drago mi je da Svetski dan secesije obeležavamo i u Gradskom muzeju, Savremenoj galeriji, Sinagogi...

Izložba „(Ne)obično lice secesije“ u Vestibilu Gradske kuće

Organizatori izložbe su Republički zavod za zaštitu spomenika i Centar za istoriju, teoriju i menadžment umetnosti i kulturnog nasleđa “Artis”, a pre Subotice bila je postavljena u Novom Sadu u okviru programa „Evropska prestonica kulture“.

- Posebno mi je drago što ovu izložbu predstavljamo u Subotici, gradu u čijem istorijskom i urbanom identitetu dekorativnost secesijskog umetničkog programa je ne samo prisutna, nego je u svom njenom sjaju. Ova izložba predstavlja naše nasleđe u stilu secesije i dekorativnost, kao osnovne odrednice stila, kao i sličnost objekata koji su nastali u ovom stilu. Tokom pripreme, slikano je 35 objekata u tri grada, a selektovano je po sedam najreprezentativnijih  iz svakog – objašnjava Dubravka Đukanović, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. – Autorka izložbe Neda Džamić  je ukazala i na umeće stvaralaca ovih objekata, postavljanje nove i savremene artistike.  Zahvaljujući ovoj izložbi vidimo da naši gradovi imaju bogatu traiciju secesijskog perioda i da je njihovo neobično lice deo naše svakodnevnice. Secesija je kao stil u istorijskim okvirima trajala veoma kratko, ali zahvaljujući raznolikosti izraza, iskazala je svu tenziju umetničkih odnosa na prelomu dva veka.

Izložba „(Ne)obično lice secesije“ u Vestibilu Gradske kuće

Svetski dan secesije je obeležava u spomen kada su čuvene arhitekte Antonio Gaudi i Eden Lehner napustili umetničku i životnu scenu.

- U Subotici najviše možemo da vidimo mađarsku varijantu secesije, ali prisutne su i bečka, nemačka i francuska varijanta.  Glavni grad secesije u Srbiji je Subotica jer se kod nas mogu videti zaista najlepša zdanja u ovom stilu – naglašava Balaž Sič, direktor Međuopštinskog zavoda  za zaštitu spomenika kulture.

Izložba „(Ne)obično lice secesije“ u Vestibilu Gradske kuće

Izvor: Subotica.com
Otvaranje izložbe „Ne/obično lice secesije“ Otvaranje izložbe „Ne/obično lice secesije“ Otvaranje izložbe „Ne/obično lice secesije“ Otvaranje izložbe „Ne/obično lice secesije“ Otvaranje izložbe „Ne/obično lice secesije“ Otvaranje izložbe „Ne/obično lice secesije“ Otvaranje izložbe „Ne/obično lice secesije“ Otvaranje izložbe „Ne/obično lice secesije“
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 meseci i 2 dana
Komentara: 1
Pregleda: 1635
Povezane teme

secesija

balint pastor

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.