Komentara: 0
Pregleda: 1261
Foto

Izložba mladih umetnika pod nazivom “Slikom zajedno”

25.09.2018. u 20:12h
Izvor: Subotica.com
Povodom 10 godina rada manjinskih zavoda za kulturu u Vojvodini biće upriličena izložba mladih umetnika pod nazivom “Slikom zajedno”.
Izložba mladih umetnika pod nazivom “Slikom zajedno”

U periodu od 28. septembra ove godine, do 28. februara naredne godine, u četiri mesta u Vojvodini biće predstavljena dela pet umetnika, odnosno predstavnika zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara, Rumuna, Rusina, Slovaka, Hrvata, kao i jedan predstavnik većinskog naroda.

Prva izložba pod nazivom “Slikom zajedno” biće otvorena u Subotici, u petak u Savremenoj galeriji. U 18 časova izložbu će svečano otvoriti pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Dragana Milošević.  

- Desetogodišnjica rada manjinskih zavoda za kulturu u Vojvodini povod je za još tesniju saradnju među nama, a izložba je jedan od koraka u javnoj prezentaciji našeg rada, manjinskih kultura, kao i kulture većinskog naroda u Vojvodini. Na ovaj način, manjinski zavodi žele predstaviti ili pokazati ne samo svoj rad, nego zajedništvo u podsticanju  kulturnih vrednosti, koje manjine neguju na ovom prostoru - istakla je Katarina Čeliković iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Zavodi za kulturu manjinskih zajednica na izložbi će biti predstavljeni savremenom umetnošću, što je prema rečima kustoskinje izložbe, Nele Tonković, pravi iskorak.

- Drago mi je što su zavodi bili otvoreni da prihvate ovakvu izložbu i da se predstave mladim umetnicima, kao recimo Zavod za kulturu vojvođanskih Mađara. Dejvi Nađ Abonji, koji nastupa ispred ovog Zavoda je umetnik čija je karijera već počela, ali koji ima tek 19 godina i tek upisuje univerzitet. Od ovih najmlađih umetnika poput Dejvija ili Alene Klaćik ili Darjana Hardija prelazimo i na one umetnike, koji su već prilično etablitrani u ovoj našoj sredini i na sceni savremenih vizuelnih umetnosti u Srbiji, kao što je Maja Rakočević Cvijanov ili onih koji stvaraju u drugim centrima, poput centara u Italiji, kao što je to Valentina Broštean ili su već međunarodno priznati, poput Lee Vidaković - rekla je Nela Tonković, kustoskinja izložbe “Slikom zajedno”

Postavka se može pogledati, u ovoj ustanovi kulture, do 12. oktobra, nakon čega se seli u Novi Sad. Izložba će biti prikazana i u Senti i Zrenjaninu.

Izvor: Subotica.com
Najava izložbe pod nazivom “Slikom zajedno” Najava izložbe pod nazivom “Slikom zajedno” Najava izložbe pod nazivom “Slikom zajedno” Najava izložbe pod nazivom “Slikom zajedno” Najava izložbe pod nazivom “Slikom zajedno” Najava izložbe pod nazivom “Slikom zajedno” Najava izložbe pod nazivom “Slikom zajedno”
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1261
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.