Komentara: 1
Pregleda: 1887

Izložba "Mirror for a blind man" Miroslava Jovančića u petak u Savremenoj galeriji

20.10.2021. u 13:17h
Izvor: Subotica.com
Otvaranje izložbe "Mirror for a blind man" autora Miroslava Jovančića održaće se u petak, 22. oktobra, u Savremenoj galeriji Subotica, s početkom u 19 časova.
Izložba "Mirror for a blind man" Miroslava Jovančića u petak u Savremenoj galeriji

Obeležavajući više od 30 godina svog umetničkog delovanja, Miroslav Jovančić će se predstaviti opusom slika nastalim u poslednjih 13 godina, uz manje retrospektivne osvrte u njegovom stvaralaštvu. Na postavci će osim slika biti prikazani i filmovi i video radovi koji su snimljeni o ovom umetniku, čije stvaralaštvo odlikuje multimedijalni pristup u kom dominira prožimanje muzike i slikarstva.

- Sva moja interesovanja u životu imala su svoje zlatno doba u nekom trenutku, a u slici sam ih sve spojio, i sve što naslikam dolazi odavde, iz te male privatne riznice meni važnih događaja, mesta, osoba... svega što volim. Nastojim da negujem ovaj proces, akumulacije i sublimacije, pretapam slike, iskustva, događaje, mnogo je malih izvora iz kojih sve nastaje i svi su jednako dragoceni za mene - kazao je Jovančić o svom stvaralaštvu u ilustrovanom katalogu sa tekstom koji prati izložbu.

Miroslav Jovančić je rođen 16. marta 1962. godine u Subotici. Završio je Srednju muzičku školu u Subotici, pohađao Muzičku akademiju u Novom Sadu, diplomirao na Višoj školi za likovne i primenjene umetnosti u Beogradu, a potom diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na Odseku za slikarstvo u klasi profesora Vladimira Tomića. Od 1992. godine radi kao likovni pedagog i stručni saradnik u oblastima likovne pedagogije za osnovnoškolski uzrast, a 1998. godine se zapošljava kao kustos u Modernoj galeriji "Likovni susret" Subotica, danas Savremenoj galeriji Subotica, od kada sve aktivnije učestvuje u kulturnom životu grada.

Izložba "Mirror for a blind man" Miroslava Jovančića u petak u Savremenoj galerijiKustos je i autor mnogih programa Galerije, u okviru kojih je kustosirao individualne umetničke projekte, kao i velike tematske postavke koje su problematizovale određene pojave u savremenoj umetničkoj praksi. Učestvovao je u radu nekoliko likovnih kolonija, izlagao na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a njegove slike nalaze se u privatnim kolekcijama u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Holandiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Sloveniji i Hrvatskoj.

Za stvaralaštvo Miroslava Jovančića značajno je i njegovo bavljenje muzikom, koja se prepliće sa slikarstvom. Ona je neodvojivi segment njegovog stvaralaštva, gradivni elemenat njegovih slika.

Film o Miroslavu Jovančiću snimila je novinarka Čila Feješ. Dobio je nagradu za likovno stvaralaštvo "Nagyapáti Kukac Péter" 2009. godine, a iste godine dobija i nagradu za muziku za film "Bele rode moje ravnice" na 12. Međunarodnom etno festivalu fotografije i filma "Paunovo pero". Nagradu Grada Subotice "Pro Urbe" dobija 2012. godine za ukupan umetnički doprinos u popularizaciji kulture u Subotici.

Izložba će biti otvorena do 4. decembra, a tokom njenog trajanja biće organizovani prateći i edukativni programi, o čemu će publika biti blagovremeno obaveštena.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1887

Povezana vest

Povezane teme

izložba

izložba slika

savremena galerija subotica

otvaranje izložbe

miroslav jovančić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.