• Pregleda: 4796

Izložba mini železničkih maketnih modula

U okviru obeležavanja Dana grada, u holu Nove opštine otvorena je izložba mini železničkih maketnih modula.
Izložba mini železničkih maketnih modula

Otvaranju izložbe, koju je organizovalo dvadesetak subotičkih maketara malih železnica na čelu sa Robertom Vertom, prisustvovao je Nebojša Daraboš, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede. Maketa je urađena u H0 (h nula) razmeri (1:87), sa analognim upravljanjem.

Na izložbi je postavljena maketa sa približno 80 metara pruge i četiri železničke stanice. Od oko 15 kompozicija, koliko bi moglo da se postavi na maketi, istovremeno može da saobraća sedam-osam kompozicija. Maketa je uglavnom rađena po motivima iz Švajcarske, a na njoj se mogu naći i predeli Austrije, kao i deo vojvođanske pruge.

Robert Vert i njegove kolege planiraju da se i dalje bave železničkim modelarstvom i u bliskoj budućnosti će se registrovati kao Društvo železničkih maketara „Free Time Rail”. Namera im je, takođe, da u skorije vreme pređu na digitalno upravljanje maketom koje će olakšati upravljanje vozovima i povećati kapacitet same makete.

Izvor: Subotica.rs / Autor: Milan Aleksić

povezane teme

5
Pametnjaković Odgovori
Kada sam bio malo dete, makete, odnosno modeli željezničkih kompozicija su bili san skoro svakog dečkića.
Naravno, nije ih bilo nigde u ovim dimenzijama, ali smo zagledali makete vozova gde god su bili postavljeni.
Jedna maketa je bila postavljena uvek negde pred Božić i Novu Godinu u izlogu jedne fotografske radnje u sredini Rudić ulice sa leve strane prema mlečnoj pijaci.
Ko je živeo u to vreme, a tamo je prolazio, sigurno mu je ta lepa maketa željezničke stanice sa vozovima ostala u sećanju.
Usputachni Odgovori
Joooj sto ja ovo volim i tako me privlace vozovi. U Kopenhagenu na glavnoj zeljeznickoj stanici imate maketu sa nekoliko vozova koje mozete pokrenuti tako sto ubacite 2 DKK. Uvek im ostavim poneki novcic kad sam tamo. ;-) Pozdrav svima a pogotovo ekipi koja je ovo sve sastavila.
stormwatch Odgovori
Najlepsi hobi na svetu!
mikimiki Odgovori
super!
Uvek u pravu Odgovori
Pošto od naše željeznice nema ništa preostaje nam samo da gledamo te lepe voziće.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.